x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Târgul tradiţiilor sau reînnoirea legăturilor cu satul

0
Autor: Alina Ramona Anghel 22 Oct 2009 - 00:00
Târgul tradiţiilor sau reînnoirea legăturilor cu satul Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Toamna şi-a intrat de mult în drepturi, umplând pieţele cu fructe şi legume care mai de care mai mari, mai pline de culoare şi mai ales de gust. Chiar dacă e un anotimp al ploilor, toamna ne mai oferă din când în când şi zile frumoase, pline de lumina şi căldura soarelui.



Aşa au fost şi zilele de 10 şi 11 octombrie, când s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Târgului Tradiţiilor - Obiceiuri de Toamnă, un eveniment organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 şi Muzeul Ţăranului Român.

Desfăşurat într-un loc plin de culoare şi lumină, cum e Parcul Copiilor din Bucureşti, târgul a însemnat pentru vizitatori un moment prielnic de a se întâlni din nou cu tradiţiile şi creaţiile meşterilor populari. Au fost invitaţi peste 100 de artişti populari, fiecare din diferite zone ale ţării şi domenii de activitate. Vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi şi au umplut spaţiul special amenajat pentru desfăşurarea târgului. Indiferent de vârstă sau condiţie socială, toţi cei care au ales să-şi petreacă zilele de sâmbătă şi duminică la acest târg au fost pe deplin mulţumiţi.

În lumea satului
Cei mai fericiţi au fost copiii, care nu mai pridideau cu întrebările despre un obiect sau altul, simţindu-se ca într-o poveste atunci când ajungeau în locul unde Ionela Lungu din Humuleşti era înconjurată de personaje din poveştile lui Creangă. Indiferent că era Moş Nechifor Coţcariul sau Tuşa Măriuţa, fata babei sau fata moşului, Dănilă Prepeleac sau Păcală, copiii ar fi vrut să ia totul acasă, să-şi creeze propria lume de basm. Cei mari au putut găsi costume populare tradiţionale, mobilă şi ţesături din pânză decorate manual cu motive tradiţionale româneşti. Obiectele realizate prin împletitură din pănuşă de porumb şi papură au fost la mare căutare, mai ales îngeraşii şi papucii, dar şi obiectele realizate din ceramică de Horezu sau Corund.

 O mare parte dintre meşterii populari a ţinut şi mici lecţii de tradiţie şi meşteşug, arătându-le vizitatorilor că nu îţi trebuie cine ştie ce mare pregătire pentru a realiza un obiect, ci doar respect pentru tradiţii, dăruire faţă de munca pe care ai ales să o faci, dar şi faţă de obiectul pe care îl creezi. Fănică Florea, ceramist olar din judeţul Dâmboviţa, este unul dintre aceşti meşteri cu dragoste faţă de tradiţii. Rotind parcă fără încetare roata de olar, dădea viaţă din nimic, doar dintr-un boţ de lut, la lucruri minunate. Cănile pentru apă sau bărdacele pentru vin, ghivecele pentru muşcate şi oalele pentru laptele prins,  apăreau ca prin minune din mâinile lui dibace.

Bucate de soi
Pentru că la un târg de tradiţii nu pot lipsi bucatele tradiţionale, organizatorii împreună cu producătorii au pus la dispoziţie doritorilor un număr mare de produse ce îţi făceau cu ochii la tot pasul. Cârnaţi de casă sau cârnaţi de porc ecologici, pastramă de vită, costiţă afumată, caşcaval afumat sau caş de oaie. Brânza de burduf părea că aşteaptă nerăbdătoare să fie acoperită cu mămăligă şi prinsă ca într-o îmbrăţişare, devenind într-un final un bulz plin de arome. Magiunul de prune, cozonacii cu nucă, plăcintele cu brânză sau tartele cu fructe, mierea cu polen, simplă sau cu bobiţe mici de cătină, dar mai ales, turta dulce. Nu era copil la târg care să nu aibă măcar o ciupercuţă, un cocoşel sau un om de turtă dulce.

La doar câţiva paşi depărtare de aceste minunăţii se zăreau ştergare şi prosoape din Bucovina, ţesute şi brodate manual în culori specifice zonei. Alături de ştergare, ouăle încondeiate cu ceară sau cu mărgele te duceau cu gândul la altă perioadă a anului de abia trecută. Virginia Şoldănescu este cea care le creează cu atâta dragoste. Este născută în Iaşi, dar acum locuieşte în Rădăceni, lângă Fălticeni. Ca meserie este sticlar, însă lucrează ouă încondeiate şi cu mărgele de la vârsta de 5 ani. A moştenit tradiţia de la bunică şi mamă, iar acum a dat-o mai departe şi celor trei copii. Pe lângă sticlărie, ouă încondeiate, ţesut şi brodat, mai face şi bijuterii din mărgele. Chiar dacă nu a avut mult timp pentru bucătărie, are câteva reţete pe care le face mai mereu şi cu care îşi încântă familia şi apropiaţii de câte ori vin în vizită.

5317-104682-suncaporcariiimg_330310.jpg

Masa de hram şi masa de Crăciun

În Rădăceni lângă Fălticeni, la hramul bisericii, de Sf. Petru, tot satul donează bani şi mâncare şi se fac bucate pentru o masă mare. Mâncarea de bază este borşul din găină de casă şi sarmalele. Toţi vizitatorii, că sunt din alte oraşe ale ţării sau din zonele apropiate de Rădăceni, se aşază la masa de hram în curtea bisericii şi sunt ospătaţi cu mâncarea care s-a preparat din donaţie.

Pentru sărbătorile de iarnă, la Rădăceni se prepară chişcă, cârnaţi de casă, şuncă şi pastramă. Muşchiul de pe spatele porcului se pune în baiţ cu piper, oţet sau suc de lămâie, ienibahar, usturoi, apă şi sare. Se lasă în baiţ o zi, se scoate şi se usucă câteva ore. Se lasă apoi la afumat într-un butoi de lemn ce este prevăzut cu o gaură dedesubt. Se face fum cu rumeguş cu lemne ude şi deasupra se pun nişte araci de care se leagă carnea prinsă cu sârmă. Se ţin bucăţile de carne 24 de ore la fum, de la amiază până a doua zi dimineaţă şi apoi se ţin la păstrare sau se începe să se consume din ele.

Dulce pentru Paşte
Virginiei Şoldănescu cel mai mult îi place să prepare cozonac, căci e un dulce ce se face doar de Paşte, nu şi de Crăciun. Cozonacul îl frământă doar bărbaţii şi tot ei sunt cei care fac focul. Se introduc beţe sau lemne în cuptor, se aruncă mălai că să se vadă cât de fierbinte e cuptorul şi apoi se aşază cozonacii la copt. La o săptămână după Paşte, prima zi de luni se merge la biserică cu ouă roşii şi cozonac. Pentru prepararea cozonacului gospodina bucovineană foloseşte 5 ouă, un kg făină, 25 g drojdie, 200 g zahăr tos, 200 ml chişleag (lapte prins), 200 ml ulei de floarea-soarelui. Se dizolvă drojdia cu puţin zahăr, se adaugă patru ouă şi un albuş, chişleagul şi făina. Se frământă totul până capătă aspectul de aluat şi se pune la dospit. Pentru umplutură, la un kg de aluat se folosesc 500 g nuci. Se dau nucile prin maşină, se opăresc cu 200 ml apă, se adaugă 200 g zahăr, esenţă de rom şi se lasă să se răcească. Se întind două foi, se pune umplutura pe o parte, se rulează, se împletesc şi se aşază în tava unsă cu untură. Se ung cu gălbenuş înainte de a fi băgaţi în cuptor şi se coc în cuptor de cărămidă până devin aurii.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de