x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Terina cu arome de brad

Terina cu arome de brad

de Cristina Andreea Catana    |    22 Dec 2005   •   00:00
Terina cu arome de brad
GURMANDUL IN BUCATE
Craciunul la inceput de mileniu. Traditia isi cere drepturile, noutatea te imbie cu arome si culori greu de refuzat. Sarmalele, caltabosii, piftiile, toate vor sa fie asezate pe masa festiva care celebreaza Nasterea Domnului.

De partea cealalta, pestele, vanatul, garniturile-decor cer sa faca parte din aceasta sarbatoare.

Alegerea este grea. Si daca ti se ofera posibilitatea sa pregatesti, pe langa toate bunatatile traditionale romanesti, un fel de mancare venit parca de la mesele boieresti, nu trebuie sa stai pe ganduri.

CALITATI. Reteta noastra de terina de caprioara cu sos de fructe de padure este una care te imbie. Aroma carnii de vanat se imbina perfect cu parfumul de cetina care umple caminele in aceste zile pline de emotie. Nu seamana cu nici unul dintre felurile de carne pe care le consumam in mod obisnuit. Este, poate, cea mai rafinata. Si, pe langa toate astea, are un continut foarte scazut de grasimi. Mai mult, din cauza ca este foarte slaba, atunci cand o pregatiti nu trebuie sa va temeti ca se va "strange" foarte mult.

Carnea de caprioara are toate calitatile necesare pentru a va face sa mancati oricat de multa vreti, fara sa va temeti ca veti avea probleme de sanatate. Si cum Craciunul este unul din momentele in care vrem ca totul sa ne mearga perfect, nu trebuie sa stam foarte mult pe ganduri. Cateva zile mai tarziu, de Revelion, vom putea pluti pe ringul de dans, pentru ca silueta nu va avea de suferit.

AMESTECURI. Ingredientele acestei retete te duc cu gandul la racoarea muntilor, la un semineu incalzit, la familia adunata in jurul bradului. Casa e patrunsa de atmosfera de sarbatoare. Toata lumea il asteapta pe Mos Craciun… gustand din terina de caprioara. Alaturi de aceasta, sosul de fructe de padure, un amestec de gust dulce si acrisor, da o pata de culoare preparatului. Garnitura nu putea sa nu fie in aceeasi nota de eleganta. O cupa realizata din foaie de orez, umpluta cu legume de sezon, da o nota exotica si futurista terinei. Si daca nu vreti sa fiti "ca toata lumea", puteti schimba "comuna" garnitura din legume cu fructe. Mere taiate felii, date prin zahar si prajite in unt, reprezinta o alternativa gustoasa. Daca nu va plac merele, puteti alege perele. Se ia o para, i se scoate cotorul, se lasa o zi in vin Cabernet cu zahar si scortisoara si apoi se umple cu crema de nuca. In principiu, la carnea de vanat se potrivesc foarte bine garniturile si sosurile din fructe.

La o asemenea masa nu se putea sa nu amintim si bautura potrivita. Un pahar cu Cabernet sau orice alt vin rosu demisec nu va face decat sa sporeasca aroma si gustul deosebit ale acestui preparat.

Toate fiind pregatite, nu ne ramane decat sa il asteptam pe Mos Craciun, care cu siguranta se va opri si langa bradul nostru. Nu de alta, dar aburii plini de arome ai terinei au iesit pe fereastra si l-au ispitit suficient incat sa isi deserte sacul langa pomul nostru. Craciun fericit!

"Carnea de caprioara este foarte potrivita pentru Craciun, pentru ca da un aspect deosebit mesei si creeaza impresia de fast. O astfel de sarbatoare are nevoie de preparate deosebite care sa il faca pe gurmand sa se simta minunat dupa un an de munca" - Silvian Scornea bucatar-sef

SUSANUL, UN INGREDIENT DE POVESTE
Imortalizat de povestile celor 1001 de nopti, susanul a jucat un rol foarte important atat in viata de zi cu zi, cat si in cea spirituala, inca din cele mai vechi timpuri. In mitologia asiriana, susanul are meritul de a-i fi ajutat pe zei sa creeze lumea. Potrivit legendei, acestia au baut vin preparat din susan in noaptea de dinaintea facerii Pamantului. Chinezii cunosc binefacerile acestui condiment inca de acum 2.000 de ani, iar in Mesopotamia era cultivat inca din anul 1600 inainte de Hristos. Pentru egipteni a fost un adevarat simbol al imortalitatii. Dar nici valoarea lui materiala nu este de dispretuit, intrucat a fost o adevarata moneda de schimb pentru bunurile din Europa. In aceasta parte a lumii a castigat intai inimile romanilor, care il foloseau aproape in fiecare zi pentru asezonarea diferitelor mancaruri. Nici grecii nu s-au lasat greu impresionati si au adoptat susanul in bucataria proprie. Mai tarziu, chinezii au gasit intrebuintari practice pentru susan. Foloseau uleiul extras din aceste seminte la iluminarea locuintelor. La americani, susanul a ajuns mai tarziu, prin intermediul sclavilor veniti din Africa. Partea de sud a continentului de dincolo de Ocean a fost cea care l-a apreciat si l-a introdus in bucataria locala.

TERINA DE CAPRIOARA CU SOS DE FRUCTE DE PADURE

Ingrediente: 700 g pulpa caprioara, 300 g muschi de caprioara, 150 g slanina, 200 g masline verzi umplute cu gogosari, 200 g susan, sare, piper macinat, nucsoara, scortisoara, 100 g smantana, 50 ml coniac, 200 g aspic, 5 oua, usturoi.

Preparare: Pulpa de caprioara se toaca. Se amesteca cu sare, piper, coniac, smantana, nucsoara, scortisoara si oua. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate foarte bine, pana cand se omogenizeaza si se transforma intr-o pasta. Muschiul de caprioara se condimenteaza si se pune intr-o forma ovala, dupa care se da la cuptor pentru 25 de minute la o temperatura de 170°C. Se scoate cand este aproape gata, se inveleste in slanina si apoi se mai baga putin la cuptor. Pasta se pune intr-o forma triunghiulara, acoperindu-se doar laturile triunghiului. Apoi se asaza maslina, muschiul de caprioara, iar la sfarsit se umple si baza triunghiului cu pasta. Se pune la cuptor. Cand este gata, se scoate, se lasa sa se raceasca si se acopera cu susan prajit. La sfarsit se unge cu aspic. Pentru sos se folosesc zmeura, coacaze, scortisoara fierte cu o lingurita cu zahar si vin Porto. Se leaga cu amidon. Garnitura se face dintr-un cartof copt, dovleac de toamna si o ciuperca, toate asezate pe o foaie de orez. Pentru ca aceasta din urma sa capete forma unei cupe, se prajeste in ulei si cand se inmoaie se preseaza cu un polonic.
×
Subiecte în articol: caprioara