x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar The Hurt Locker: Ficţiune despre supravieţuire

The Hurt Locker: Ficţiune despre supravieţuire

de Tudor Cires    |    04 Mar 2010   •   00:00
The Hurt Locker: Ficţiune despre supravieţuire
Sursa foto: /cinemagia.ro

Bagdad, în zilele celui de-al doilea război irakian. Armata americană continuă să ocupe oraşul. Sergentul James şi unitatea lui trebuie să stea permanent la pândă, pentru a supravieţui. James îşi surprinde subordonaţii prin siguranţa cu care sfidează situaţiile periculoase, intrând de unul singur în acţiune. Totul până în clipa în care se dezlănţuie măcelul şi când oraşul cade într-un haos total.

"RĂZBOIUL E DROG"
Forţaţi să joace un joc şi mai periculos, James şi unitatea lui de genişti descoperă infernul. Regizorul Kathryn Bigelow, fosta soţie a lui James Cameron, şi-a propus, în acest film, să descrie raportul cu acest univers periculos, tradus şi de citatul aşezat pe afişul spectacolului: "Războiul e drog". Deşi nu şi-a ales un scenariu epic, ea reuşeşte, într-o unitate de timp comprimată, să-şi impună personajele dramatice.

James, eroul cu pielea arsă de flăcările exploziilor, face credibilă o realitate apocaliptică. Turnat în Iordania, la câţiva kilometri de frontiera irakiană, şi în Kuweit, în decorurile urbane despicate de bombe, filmul dezvăluie o grijă maniacă a regizorului pentru detalii de mediu, pentru costume şi echipament militar.

Critica a remarcat la acest film, care a câştigat, până acum, premiul pe 2010 al Academiei Britanice de Film şi Televiziune, că n-are nimic în comun cu teoriile despre prezenţa americană în Irak sau cu clasicele lecţii americane despre cum trebuie să fii mai bun. Pelicula e, din contră, o crudă ficţiune despre supravieţuire în mijlocul haosului şi al morţii.

Bigelow, care a turnat cu patru camere mobile deodată, caută tocmai acest turbion pentru a ne face să înţelegem că acolo e viaţa, că totul se poate întâmpla şi că acei oameni sunt pe punctul de a bascula într-o existenţă diferită şi ameţitoare care nu-i va mai lăsa să se întoarcă înapoi la ei înşişi.


Tabbouleh
Este o delicioasă salată care se serveşte în tot Orientul Mijlociu. Principalul ingredient îl reprezintă grâul bulgur (grâu sfărâmat), care mai înainte a fost decorticat şi prefiert. Prin urmare, necesită o gătire uşoară sau poate fi preparat fără a mai fi fiert din nou.

Ingrediente: 125 g grâu bulgur, două roşii descojite, fără seminţe şi tăiate mărunt, o ceapă mică, tocată, două cepe verzi, tocate fin, 50 g pătrunjel verde, tocat, 45 ml zeamă de lămâie, 30 ml ulei de măsline, sare, piper, frunze de salată pentru decor.

Preparare: Pune grâul bulgur într-un vas mare, adaugă apă şi lasă-l timp de o oră să se umfle. Scurge apoi foarte bine grâul, într-o strecurătoare deasă. Din când în când, apasă cu dosul palmei sau cu dosul unei linguri, pentru a face să iasă tot lichidul din el. Aşază apoi grâul bulgur într-un bol. Adaugă roşiile, ceapa, ceapa verde, pătrunjelul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline, sare şi piper după gust. Amestecă bine. Aşază frunzele de salată pe un platou, de jur-împrejur, apoi toarnă tabbouleh deasupra.

×
Subiecte în articol: oscar 2010