x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce este și la ce putem folosi wok-ul?

Ce este și la ce putem folosi wok-ul?

de Andreea Tiron    |    16 Sep 2023   •   08:00
Ce este și la ce putem folosi wok-ul?
Sursa foto: Hepta

Wok-ul este un vas de gătit extrem de ușor de folosit și mai ales foarte util. Forma lui adâncită ne ajută să preparăm legumele mult mai ușor, din punct de vedere practic, dar ne permite și să gătim mai repede, cu un consum mai mic de ulei.

Potrivit cumvaplace.ro, vasul de bucătărie ca o tigaie adâncă este originar din China, dar este răspândit în întreaga Asie. Practic, cea mai mare parte a mâncărurilor asiatice sau cu specific asiatic sunt gătite la wok.

Primele reprezentări posibile ale wok-urilor din China au apărut în dinastia Han (aproximativ 202 î.Hr. – 220 EC). Dar la vremea respectivă, vasele pentru gătit erau făcute din lut și erau folosite doar pentru uscarea cerealelor. Wok-urile din metal au început să apară în China abia în dinastia Ming (1368 – 1644), unde a fost folosit pentru prima dată pentru prăjire (o inovație originală chineză Han).

Ceea ce face un wok diferit de alte vase, este forma lui rotundă la bază, acesta fiind, de fapt, un wok tradițional. Deși acum există și din materiale neaderente, inițial era fabricat din fontă. Motivul pentru care acum wok-urile vândute pe piețele occidentale sunt aplatizate la bază este unul practic, pentru a se potrivi pe ochiurile aragazului nostru modern. 

Unele wok-uri sunt cu coadă lungă, precum tigăile, altele au două mânere. Probabil asiaticii se descurcă mult mai ușor cu mânuirea acestora decât vesticii, dar nu e nimic din ce nu se poate învăța sau deprinde. 

Specialiștii consideră că unul dintre avantajele folosirii unui wok în loc de tigaie tradițională este că acesta distribuie căldura mult mai uniform. Iar acest lucru se întâmplă exact datorită formei și adâncimii lui. Dar și materialului din care este fabricat.

Cu o distribuție mai bună a căldurii, alimentele sunt preparate fără diferențe mari de puncte fierbinți sau reci, gătindu-se deodată. De asemenea, datorită formei sale, ridicarea și gătirea alimentelor în maniera clătitelor este mult mai simplă, permițând ingredientelor să cadă înapoi în wok la fiecare aruncare, nu să zboare peste margine. 

Tot specific wok-ului este faptul că alimentele sunt gătite în metoda stir-frying, adică într-o cantitate redusă de ulei fierbinte. Este, de asemenea, o tehnică dezvoltată în China, iar metoda funcționează exact prin aruncarea alimentelor în timpul gătirii, astfel încât să ajungă toate în uleiul încins fără amestecare propriu-zisă. Această metodă ajută și la obținerea unei cruste crocante, nu a unor legume moi și neatrăgătoare.

Dar se pot face mult mai multe lucruri într-un wok, puteți chiar găti la abur. Este suficient să adăugați apă, să o aduceți la punctul de fierbere, iar deasupra să așezați un vas în care ați introdus alimentele pe care vreți să le gătiți la abur. 

Bineînțeles că puteți folosi wok-ul și ca înlocuitor de ceaun, dacă aveți în minte niște aripioare picante scufundate în ulei fierbinte, după metoda deep-frying

Și tot mulțumită formei lui generoase, este cel mai simplu vas de folosit dacă vreți un sos pentru paste bolognese, de exemplu. 

De ce am nevoie pentru a prepara meniuri la wok?

  • De ulei cu punct de fierbere ridicat
  • Ingrediente pentru sos: ceapă, usturoi, roșii, condimente
  • De legume: ceapă, ardei, dovlecei, vinete, broccoli 
  • De fileuri subțiri de carne: pui, vită, pește în crustă de ou sau fără

Noi am încercat wok-ul în rețetele:

×
Subiecte în articol: wok tigaie