In cazul in care ati inlocuit traditionalele mancaruri de Paste cu ceva mai exotic, ar fi cazul sa va asigurati ca alimentele consumate nu figureaza printre cele de mai jos. Este vorba de unele dintre cele mai periculoase feluri de mancare din lume, chiar daca unele dintre ele sunt atat de delicioase, incat multi oameni zic ca merita riscul.
10) Fugu
Fugu, cunoscut drept "pestele umflat", este un peste ale carui organe, in special ficatul, contin tetrodoxina, o substanta extrem de toxica, pentru care nu exista antidot. Considerat o delicatesa in Japonia, pestele este cu adevarat bine gatit doar daca bucatarul reuseste sa nu elimine complet toxina, care da si savoarea felului de mancare. Daca bucatarul a lasat prea multa tetrodoxina in amestec, insa, clientul risca sa moara. Pestele se serveste sub forma de sushi, fiert si exista si un sortiment de sake facut din Fugu.
9) Ackee
Ackee este un fruct pe care il consuma jamaikanii, avand un gust de-a dreptul delicios. Ideea este, insa, ca fructul sa fie copt cat trebuie. In cazul in care aceste fructe sunt consumate mai devreme decat trebuie, substantele pe care le contin vor impiedica ficatul sa elibereze glucoza. Consumul de Ackee crud duce la imbolnavirea grava a consumatorilor si chiar si la moarte. Jamaikanii numesc boala cauzata de ackee crud "boala jamaicana a vomitatului".
8) Broasca taur
Broasca taur este o delicatesa pentru namibieni, care nu se multumesc doar cu picioarele, ci consuma tot ce pot scoate din ea. Problema e ca broasca taur este toxica, devenind comestibila doar cand se afla in rut. In cazul in care broasca este consumata prea devreme, substantele toxice pe care le contine duc la insuficienta renala. In Namibia, insuficienta renala cauzata de broaste este atat de des intalnita, incat boala are si un nume popular: Oshiketakata.
7) San Nak Ji
"San Nak Ji" sau "pui de caracatita crud" este o delicatesa coreana. Caracatita este dezmebrata, asezonata cu ulei de susan si servita ca atare. Problema e ca picioarele de caracatita (fiecare are creierul sau) continua sa se miste in timp ce sunt consumate. Uneori, ventuzele caracatitei se lipesc de gatlejul consumatorului, putand provoca sufocarea acestuia. Specialistii recomanda mestecarea temeinica a caracatitei, inainte de inghitire.
6) Samburii de caisa
Samburii de caisa se consuma in mod traditional si in Romania, iar consumul lor moderat nu este daunator, cum nu este nici cel al samburilor de cirese, prune, sau mar. Problema e, insa, ca samburii contin glicozide cianogenice care dupa consumare se transforma in cianura hidrogenata. Putina cianura nu face rau nimanui, insa daca iubitorii de samburi de caisa exagereaza, pot aparea probleme. Acest lucru se intampla frevent in Turcia, unde samburii de caisa sunt la mare cautare. Pentru a evita problema, este bine ca samburii sa fie copti, caz in care nu mai fac niciun rau.
5) Cassava
Ca si samburii de caisa, fructul cassava, originar din America de Sud, dar foarte popular si in Africa, musteste de cianura. Numai ca in cazul cassavei, cantitatea de cianura este mult mai mare, astfel incat consumul exagerat pune iubitorii fructului in mare pericol.
4) Casu Marzu
"Casu marzu" este o specialitate de branza din Italia (a fost scoasa in afara legii, dar poate fi gasita pe sub mana). "Casu marzu" se face in felul urmator: laptele de oaie este lasat in aer liber pentru fermentare, pana cand devine branza. La momentul oportun, laptele este supus actiunii unei anumite specii de musca, care isi lasa ouale inauntru. Adevarata savoare a branzei apare doar in momentul in care din oua ies larvele de musca, care incep sa se hraneasca din produs. Saliva si excrementele larvelor fragezesc branza si ii dau gustul delicios invocat de cunoscatori. Problema e ca multi nu se mai obosesc sa scoata si viermii din branza, iar viermii respectivi sunt destul de toxici.
3) Socul negru
Socul negru, folosit la realizarea de bauturi alcoolice si gemuri in toata Europa este probabil cel mai periculos aliment din lista, insa nu e nici foarte indicat, in special daca fructele nu sunt coapte. Au fost putine decese cauzate de toxinele pe care socul negru le contine, insa consumarea fructelor crude sau a frunzelor de soc poate imbolnavi consumatorul.
2) Midiile sangerii
Midiile sangerii sunt o delicatesa chinezeasca al carui grad de periculozitate consta in felul in care sunt preparate. Pentru a avea savoarea recomandata de bucatari, midiile sangerii trebuie sa fie doar oparite, inainte de consum. Problema este ca simpla oparire nu indeparteaza virusii de hepatita A si E, care abunda in aceste organisme. Consumatorii de midii sangerii s-au ales, destul de frecvent si cu dizenterie.
1) Orice iti ofera soacra!
Nu negam ca soacrele pot fi bucatarese excelente, insa daca nu reusesti sa o convingi ca intr-adevat ti-a placut ce a gatit pentru tine, iti va otravi viata pentru ani buni...