x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Torre pendente

Torre pendente

de Simona Chiriac    |    06 Sep 2006   •   00:00
Torre pendente
EUROPA GURMANDA - PISA
Campo dei Miracoli. Asa numesc italienii inima orasului Pisa, locul care gazduieste celebrul "Torre pendente di Pisa" (Turnul din Pisa). Imaginea ce ti se deschide in fata ochilor, de indata ce ai coborat din autobuzul turistic, este intr-adevar minunata. Un spatiu larg deschis, in bataia soarelui, unde nu stii spre ce sa te uiti mai intai. Turnul din Pisa sau Catedrala incalzita de luciul marmurei albe? Dar mai intai trebuie sa razbati printre sutele, poate chiar miile de turisti, care dau buzna in fiecare zi, facand fotografii in nestire turnului-vedeta. Ce s-ar fi intamplat insa daca pamantul pe care s-a cladit ar fi fost ferm si nu asa de "delasator" in fata greutatii? Probabil ca nimeni nu s-ar mai fi simtit infiorat de miracolul destul de precar al echilibrului.

ECHILIBRU. A fost nevoie de 100 de ani pentru ca turnul sa atinga inaltimea de 56 de metri. Inceput in 1173 de Bonnano Pisano, a fost incheiat, dupa multe asteptari, in 1272 de Giovanni di Simone. Cu cele sase etaje ale sale, turnul este deosebit de elegant si gratios. Din pacate, este inclinat si se misca. La propriu. De-a lungul timpului, a deviat cu 5 m de la axa sa verticala, iar cu fiecare an pierde inca 2 mm. Astfel incat, in anul 2040, dupa cum spun specialistii, din turn nu va mai ramane decat un morman de moloz. De fapt, de marmura alba.

Catedrala a fost construita din marmura luata din diversele constructii romane antice. Asa se explica prezenta, pe unul dintre peretii Catedralei, a inscriptiei "Imp Caesari DIV Hadriani". Cu toate acestea, blocurile din marmura, de diferite nuante si marimi, au fost imbinate armonios, creand impresia unitatii

Catedrala din Pisa a fost construita in forma de cruce, iar ceea ce o defineste este senzatia de echilibru si armonie pe care o ofera privitorului. Loc de rugaciune, dar si de revelatie. Se spune ca in aceasta Catedrala a pus Galileo Galilei fundamentele "legii pendulului". Celebrul savant fusese pedepsit sa asiste, luni de-a randul, la slujba religioasa. Desi se aseza constiincios zi de zi pe aceeasi banca (chiar in primul rand, ca sa asculte slujba cum se cuvine), gandurile ii zburau departe. Pendulul agatat de cupola Catedralei l-a indrumat catre o noua lege a fizicii.

Tot o revelatie este si bucataria din Pisa. Preparate simple, dar deosebit de gustoase. Va recomand Pinzanella (paine crocanta cu ceapa si rosii) sau Pallette (mingiute de mamaliga - polenta - in sos de carne).

×
Subiecte în articol: pisa