Festivalul Cascavalei a adus la Valea Doftanei muzica populara, traditii locale de sute de ani si bucate alese special pregatite pentru acest eveniment - pastrama, cascavale, branza de burduf, vin si tuica.
CRISTINA CATANA
Satenii din Valea Doftanei au venit sambata cu mic cu mare la sarbatoarea cascavalei. Festivalul a inceput in jurul pranzului cand deja se stransesera o multime de oameni pe stadionul comunei. Mese pline de cascavea, urda, branza de burduf si telemea de vaca. Gratare pe care se perpeleau mici si pastrama de oaie, jar pe care se pregatea bulz, toate au ametit inca de la inceput mirosul vizitatorilor. Asa ca toti s-au asezat la mese si au inceput sa petreaca.
In Valea Doftanei, cascaveaua are o traditie de sute de ani. Nanui Vasile spune ca la el in familie se prepara de trei generatii. Reteta este una simpla la prima vedere, insa fiecare are secretul ei, ticluit bine. Si acest lucru se simte, pentru ca nici una dintre cascavale nu seamana la gust cu celelalte.
VARIETATE. Una este mai sarata, alta mai grasa, alta mai afumata, din lapte de vaca, de oaie sau combinat. Dar toate sunt gustoase. Nanui prepara cascaveaua din lapte de vaca pe care il incalzeste intr-un vas cat sa nu friga atunci cand este gustat. Apoi ii da cheag si cand este gata se strange branza si o lasa sa se dospeasca. Dupa aceea se taie marunt, se pune in apa fiarta si dupa cateva ore se asaza in tipar. Cand
s-a racit se baga in saramura timp de o zi si apoi se pune la afumat.
Satenii obisnuiesc sa spuna despre cascavea ca nu este nici branza, nici cascaval, dar ca "pastreaza in ea esenta florilor de camp si parfumul amarui al cetinei".
Citește pe Antena3.ro
TRUCURI DESPRE CIUPERCI
- Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc si daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
- Se pune patrunjel verde in mancarea de ciuperci si daca acesta se ingalbeneste, ciupercile sunt otravitoare.
- Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.