x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Traditii pascale

0
Autor: Mara Raducanu 12 Apr 2006 - 00:00
Traditii pascale
CAIET DE RETETE - PASTILE CATOLIC
Anul acesta Pastile catolic este sarbatorit cu o saptamana inainte de Pastile ortodox. Bucuria Sarbatorii Invierii Domnului Isus Hristos nu cunoaste insa frontiere. Lumina Invierii, speranta si bucuria patrund in sufletul credinciosilor din orice colt al lumii. In aceste zile, bucatele sunt mai gustoase, casele frumos impodobite, iar chipurile oamenilor mai luminoase.

TRADITIE. Oua rosii incondeiate sau oua de ciocolata, carne de miel, prajituri traditionale. Atmosfera de sarbatoare si multa credinta. Gospodinele sunt in focul pregatirilor, iar mirosul bucatelor se face simtit in fiecare casa.

O reuniune de familie, in jurul mesei pascale. Cei mici sunt antrenati sa caute ouale de ciocolata, ascunse prin gradina de parinti sau de bunici. Povestea iepurasului care aduce oua de Pasti vine de fapt din Germania. Aici, copiii cred ca, daca au fost cuminti, Iepurele Magic - Oschter Haws - le va aduce un cos plin cu oua de ciocolata. Tot traditia spune ca o femeie care iubea foarte mult copiii ascundea cosulete pline cu oua, astfel incat ei sa le gaseasca foarte usor.

Haideti sa poposim impreuna prin Franta, Italia, Spania si Germania, pentru a lua parte la bucuria credinciosilor de aici si pentru a gusta din bucatele lor traditionale.

SPANIA

Pentru spanioli, Sarbatoarea Pastilor este un moment deosebit, petrecut alaturi de cei dragi. Ca si francezii, si spaniolii se bucura de o adevarata traditie a ciocolatei. Ouale si iepurii de ciocolata fac deliciul celor mici. Preparatele din carne de miel - miel la cuptor cu rozmarin si friptura de miel cu cimbru - incanta papilele gustative ale spaniolilor. La desert, acestia se delecteaza cu o crema alba cu crusta de caramel, ornata cu fistic si capsuni.

FRIPTURA DE MIEL LA TAVA CU SOS TOMAT

  • INGREDIENTE: un kg de carne de miel, ulei, sare, piper, cimbru, un pahar cu vin alb, o ceapa mica, o capatana de usturoi, doua linguri cu bulion, un cartof, un fir de sparanghel, o foaie de dafin, o lamaie.
  • PREPARARE: Carnea de miel se spala, se portioneaza, se sareaza si se stropeste cu zeama de lamaie. Se asaza intr-o tava, se acopera cu apa si se lasa la cuptor, la foc potrivit, pana cand scade apa. Intre timp se pregateste sosul. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc ceapa si usturoiul tocate marunt. Se adauga foaia de dafin, cimbrul, sarea, piperul. Se stinge cu vinul alb in care s-a diluat bulionul. Se toarna acest sos peste carnea de miel si se mai lasa in cuptor cateva minute. Se poate servi cu garnitura de cartofi natur si cu sparanghel fiert.

    ITALIA

    In Italia, Sarbatoarea Pastilor reprezinta simbolul renasterii pamantului si a naturii. Sunetul clopotelor vesteste inceputul unei noi etape din viata italienilor. Focurile de artificii lumineaza intreaga Florenta. Pentru italieni, Pastile reprezinta, inainte de toate, o reuniune de familie. "Mielul fript" - piesa de rezistenta. Prajitura "Colomba"(din zahar, unt, faina si arome) - in forma de porumbel, simbolizeaza puritatea si cu ea se incheie meniul. Nu intamplator a fost ales acest desert. In episodul Potopului, porumbelul revine pe arca lui Noe tinand in cioc o ramura de maslin. In centrul mesei, gospodinele asaza ouale incondeiate, cu diferite modele si culori, binecuvantate mai intai de preot.

    FRIPTURA DE MIEL IMPANATA

  • INGREDIENTE: un kilogram si jumatate de carne macra de miel, o ceapa, un morcov, o telina, 200 g costita afumata, un pahar cu vin, sare, piper, supa de carne, boia de ardei dulce, cimbru, patrunjel, menta, ulei.
  • PREPARARE: Carnea macra se curata, se spala si se impaneaza cu fasii de costita, felii de morcovi si de telina. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Bucata de carne astfel pregatita se ruleaza. Se leaga cu ata din bumbac alb, se asaza in tava, se presara boiaua, cimbrul si se unge cu ulei. Se toarna supa de carne, sare si cateva boabe de piper. Cand friptura este aproape gata se pune si un pahar cu vin. Apoi se scoate din tava, se lasa putin sa se racoreasca, se dezleaga si se taie in felii mai groase. Feliile de friptura de miel se asaza pe un platou, alaturi de un pilaf de ciuperci. Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt. Se decoreaza cu frunzulite de menta.

    FRANTA

    Aici, pe langa semnificatia religioasa a Pastilor, exista o adevarata traditie a oualor de ciocolata. Aranjate intr-un cos, acestea sunt ascunse in casa sau in gradina, pentru ca cei mici sa le poata gasi. In familiile cu mai multi copii au loc adevarate intreceri, iar castigatorul este cel care reuseste sa adune cat mai multe oua. Totodata, in ziua de Pasti, dar si in zilele dinaintea acestei sarbatori, se mananca foarte multa ciocolata. Oua de ciocolata, pui de ciocolata, iepurasi si clopotei de ciocolata (simbol al vestirii Invierii Domnului Hristos). La masa pascala, in fiecare casa se consuma pulpe de miel (simbol al inocentei si umilintei), asezonate cu diverse garnituri.

    COTLETE DE MIEL CU varzA DE BRUXELLES

  • INGREDIENTE: 4 cotlete de miel, 100 g varza de Bruxelles, un ardei capia, un pahar cu apa calduta, doua linguri cu miere, o lingura cu otet, doua linguri cu menta proaspata, sare, piper, ulei.
  • PREPARARE: Cotletele se sareaza, se pipereaza si se prajesc pe ambele parti. Ardeiul capia, taiat felii, impreuna cu varza de Bruxelles se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga apa, mierea, otetul si menta tocata. Se lasa la foc potrivit pana cand scade apa. Cotletele prajite se servesc alaturi de varza de Bruxelles.

    GERMANIA

    Germanii numesc Pastile - Ostern. Cu o zi inainte de Pasti, are loc "Sarbatoarea Focului". Toata ziua copiii strang crengute pe care le aprind in seara de Pasti, in jurul focului strangandu-se mai multe persoane. In felul acesta germanii spun adio iernii si ureaza bun venit primaverii. O alta traditie, la mare cinste, este cea a "Arborelui de Pasti", impodobit cu oua de ciocolata si cu oua incondeiate prinse cu fundite colorate. Mielul constituie principala mancare de pe masa pascala. La desert, ca sa ramana tot in spiritul sarbatorii, germanii pregatesc "oschterlämmele" - "prajitura pascala", ce simbolizeaza un miel, cu o funda rosie legata in jurul gatului.

    COSTITE DE MIEL CU LEGUME

  • INGREDIENTE: 8 costite de miel, 4 cartofi, 4 morcovi, doi catei de usturoi, doua linguri cu ulei, o lingurita cu piper verde boabe, 250 ml vin rosu sec, sare, delikat, cimbru, coriandru.
  • PREPARARE: Costitele de miel se curata de pielite, se spala si se lasa la scurs pe un prosop de hartie. Intr-o tava se pun vinul, putin ulei, costitele de miel si se presara condimente: sare, piper boabe, cimbru, coriandru, delikat. Dupa preferinta, se pot pune cativa catei de usturoi descojiti. Tava se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la fezandat, la rece, timp de o zi. Apoi se pune tava in cuptor, cu tot cu folia de aluminiu, pana cand este gata. Din cand in cand se verifica si se mai toarna apa daca este necesar. In acest timp se pregatesc legumele. Cartofii se curata si se taie in patru. Morcovii se taie rondele si impreuna cu cartofii se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se scurg si se asaza in tava langa costitele de miel. Se poate presara cimbru uscat sau verdeata.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   ciocolata,   ulei,   miel,   tava

     



    Mai multe titluri din categorie

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
    Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
    Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
    Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
    Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
    Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

    Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

    Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
    Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

    Agenție funerară: care este rolul său?

    Agenție funerară: care este rolul său?
    În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

    Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

    Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
    Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

    Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

    Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
    Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

    Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

    Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
    Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

    Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

    Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
    Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

    Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

    Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
    Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
    Serviciul de email marketing furnizat de