Tort cu miere
Dacă vrei să pregătești un tort delicios pentru o aniversare în familie, poți încerca rețeta de tort cu miere, care este extrem de aromat și fraged.
Ingrediente
- 250 g unt
- 400 g de zahăr
- o ceașcă de miere
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 4 ouă
- 400 g de făină
- 1.5 kg de smântână
- 100 g miez de nucă sau alune pisate
Cum se prepară tortul de miere
Alege o oală în care vei amesteca untul, cu 200 g de zahăr și ceașca cu miere. Amestecă totul la foc mediu, până când ingredientele s-au topit complet. Ulterior poți adăuga și bicarbonatul de sodiu, amestecând rapid, până când vei observa că începe să se formeze o spumă în cratiță. Lasă totul la fiert pentru câteva minute, până când spuma își va schimba culoarea.
Ia cratița de pe foc și lasă toată compoziția să se răcească, pentru o jumătate de oferă, amestecând-o din când în când. Următorul pas ar fi adăugarea ouălelor peste această compoziție caramelizată. Acestea se amestecă bine și se adaugă treptat și făina, astfel încât să obții un aluat gros, precum iaurtul.
Aluatul se toarnă în două tăvi de cuptor mari, tapetate cu hârtie de copt și se lasă la cuptor pentru 15-20 de minute, la o temperatură de 180 de grade.
La final, acestea se taie cu un cuțit, astfel încât să fie drepte și se lasă la răcit, până când crema este gata.
Pentru cremă, se amestecă bine smântâna, cu zahărul rămas și o esență de vanilie. De asemenea, poți adăuga în crema de smântână și miez de nucă măcinat, sau îl poți păstra doar pentru ornarea tortului.
Blatul se unge apoi cu cremă, și se acoperă cu cealaltă foaie. Tot acest proces continuă până când au fost asamblate toate blaturile. La final, poți acoperi și pe lateral tortul, dar și pe deasupra, pentru a-l îmbrăca integral în cremă. Pentru decor poți folosi miezul de nucă sau alunele măcinate, sau poți adăuga chiar și fructe confiate sau felii de portocală. De asemenea, marginile tortului pot fi mărunțite și folosite pentru ornarea prăjiturii.
Tort Oreo
Tortul Oreo este cea mai bună idee, mai ales atunci când vrei să pregătești rapid o prăjitură pentru cei dragi, fără să folosești cuptorul.
Ingrediente:
- 3-4 ouă
- 700 g de făină
- 400 g zahăr
- 1 esență de vanilie
- 3 linguri de pudră de cacao
- 300 g unt
- o linguriță de sare
Cum se prepară
Primul pas este pregătirea cremei, pentru care va fi nevoie să amesteci 800 ml din smântâna lichidă cu 200 g de zahăr. Totul se pune pe aragaz apoi, la foc mic.
Între timp, poți amesteca ouăle într-un bol mai mare, cu 100 g de făină și esența de vanilie. Este important să amesteci bine, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă apoi peste ouă și restul smântânei lichide.
În momentul în care compoziția de pe aragaz a început să fiarbă, se poate turna și compoziția de ouă, amestecând totul continuu. Atunci când aceasta s-a îngroșat, înseamnă că este gata și poate fi luată de pe foc și lăsată să se răcească, acoperită cu o folie de plastic. La final, se poate amesteca și cu mixerul, pentru a căpăta o textură mai aerată.
Pentru blat se amestecă zahărul rămas cu 600 g de făină, pudra de cacao și sarea. Apoi, se adaugă treptat untul topit și se amestecă bine, până când tot untul este absorbit. Această compoziție se pune apoi într-o tigaie, unde se lasă la prăjit, la foc mediu, fără ulei. Totul se amestecă periodic, pentru o jumătate de oră. Iar la final, compoziția obținută va avea gustul biscuiților Oreo mărunțiți.
Firimiturile obținute se împart în 4 sau 5 părți, iar apoi se întind pe rând într-o tavă rotundă de tort, tapetată cu hârtie de copt. Fiecare blat din firimituri se acoperă pe rând cu cremă, astfel încât la final, ultimul blat de cacao să fie fără cremă deasupra.
Tort cu nucă de cocos
Tortul cu nucă de cocos este un adevărat deliciu, fiind extrem de aromat și dulce. În general, este ideal pentru petrecerea de revelion, însă, poate fi preparat și pentru o aniversare în familie.
Ingrediente:
- 300 g unt
- 700 g unt
- 6 ouă
- 2 x esență de vanilie
- 350 g de făină
- 250 g fulgi nucă de cocos
- 250 ml lapte de cocos
- 250 ml smântână
- 4 linguri lapte
- 3 linguri de apă
- 1 lingură sirop de porumb
Cum se prepară
Pentru acest tort vei avea nevoie de trei tăvi rotunde, de dimensiuni egale, pe care să le ungi cu unt sau să le tapetezi cu hârtie de copt.
Apoi, cu ajutorul unui mixer vei amesteca untul cu 400 g de zahăr, până când vei obține o textură pufoasă. Apoi, vei adăuga pe rând ouăle, făina, esența de vanilie și laptele de cocos. Întreaga compoziție se împarte în mod egal în cele trei tăvi, iar acestea se pun în cuptorul încins, la 175 de grade Celsius, pentru jumătate de oră.
Următorul pas este prepararea cremei, pentru care va trebui să amesteci 150 g de zahăr, 240 ml de smântână, 4 linguri de lapte și nuca de cocos. Poți folosi chiar și mixerul, pentru ca întreaga cremă să fie cât mai pufoasă.
După ce blaturile s-au răcit, poți începe să le asamblezi, punând la mijloc crema, pe care o poți întinde cu o spatulă.
La final va trebui să pregătești glazura, amestecând 100 g de zahăr, cu o lingură de sirop de porumb, o linguriță de sare, 3 linguri de apă și 2 albușuri de ouă. Prepară glazura într-un ibric la bain-marie, și amestecă toată compoziția pentru 5 minute. La final se adaugă și esența de vanilie, iar glazura se toarnă caldă peste tort.
Pentru decorarea tortului poți folosi fulgi de cocos, însă poți adăuga și câteva bomboane de tip raffaello, pentru a transforma întregul tort într-un „bulgăre de zăpadă”.
Dacă se apropie o aniversare în familie, te poți inspira acum din rețetele de mai sus, pentru a pregăti un tort delicios pentru cei dragi. Simplu și gustos!