x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Turtele Sfantului Ioan Botezatorul

Turtele Sfantului Ioan Botezatorul

de Simona Chiriac    |    24 Aug 2005   •   00:00
Turtele Sfantului Ioan Botezatorul
CALENDAR GASTRONOMIC
Ziua de 29 august este pentru crestini zi de post. Si asta deoarece, in calendarul ortodox, este pomenita moartea Sfantului Ioan Botezatorul. De ce este o zi asa de importanta pentru credinciosi? Pe de o parte, pentru ca scoate in evidenta rolul pe care l-a avut Prorocul Ioan (el este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos si i-a indreptat pe oameni spre credinta dreapta), iar pe de alta parte, pentru un lucru deosebit de important: moartea sa a anticipat-o pe cea a lui Iisus.

In acea vreme, imparat in Galileea era Irod, numit si Antipa. Pentru ca Prorocul Ioan a infierat public faradelegea savarsita de Irod (casatoria cu sotia fratelui sau), a fost decapitat. Mai mult decat atat, capul nu a fost ingropat laolalta cu trupul, de teama ca Sfantul Ioan sa nu invie.

Efectele pe care le-a avut acest eveniment se resimt si astazi. In popor, aceasta zi este deosebit de periculoasa, instituindu-se, de-a lungul timpului, o serie de norme si interdictii. Nu se foloseste in gospodarie nici un obiect taios. Painea se rupe, iar mamaliga se taie cu ata. Nu se mananca din farfurie sau de pe tava, deoarece pe o tipsie a fost adus capul Sfantului Ioan. Nici fructele ce au forma unui cap (mere, pere, usturoi, varza, pepene) sau a unei cruci (nuci, care au miezul in forma de cruce) nu pot fi consumate. Cel care tine post in aceasta zi este ferit de friguri, existand credinta ca, incepand de acum, frigurile ii bantuie pe oameni.

Cei care au savarsit pacate grave (omor sau furt) sau cei care doresc sa le fie iertate pacatele unor persoane apropiate (frati, surori, parinti care s-au sinucis) tin post negru incepand din aceasta zi si pana la 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci). Crestinul care tine un astfel de post trebuie sa-si plamadeasca in fiecare zi o turta din malai sau din faina de grau. Nimeni nu are voie sa atinga turta in afara de el. Aceasta nu se taie, ci se frange cu mana, iar resturile de turta se pastreaza sub o icoana.

De asemenea, credinciosul trebuie sa doarma pe pamant, fara sa se acopere si avand sub cap o perna din paie. Postul negru se incheie o data cu pomana care se face la biserica, ducandu-se fructe (in special struguri), colaci si lumanari.

Despre noroc


Se spune ca fiecare om are norocul lui. Acesta traieste in Lumea Noroacelor, care nu se deosebeste prea mult de un orasel. Atunci cand omul moare, ii moare si norocul. Norocul nu si-l alege nimeni, el este dat de Dumnezeu si de ursitoare. Sunt norocosi cei care se nasc duminica sau lunea, cei care vad cum se deschide cerul in noaptea de Boboteaza, cei carora le iese de timpuriu par alb, cei carora le ploua la nunta sau gasesc un trifoi cu patru foi. Daca vrei sa nu-ti fuga norocul, nu trebuie sa mananci in prag, la gura hornului sau in timp ce te privesti in oglinda. Nu e bine (sau e bine, dupa caz) sa-ti schimbi locul, pentru ca ti se schimba si norocul.

24 - 30 august
Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul
"In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu."
Corinteni I, capitolul 2, versetul 11
  • 24 M Sf. Sfintit Mucenic Eutihie; Sf. Mc. Tation
  • 25 J Aducerea moastelor Sf. Apostol Vartolomeu
  • 26 V Sf. Mucenici: Adrian si Natalia, sotia sa, si Atic
  • 27 S Cuv. Pimen; Sf. Mucenici Eutalia, Fanurie si Osie
  • 28 D Cuv. Moise Etiopianul; Sf. Mc. Diomid; Sf. Ana
  • 29 L (†) Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Post)
  • 30 M Sfintii Ierarhi Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou
  • ×
    Subiecte în articol: ioan