x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tzatziki la cules de vie

Tzatziki la cules de vie

de Monica Stefania Velicu    |    05 Oct 2005   •   00:00
Tzatziki la cules de vie
OCHIUL SOACREI
Prea mult a plouat in vara si in toamna asta. Nu s-au facut nici legumele ca lumea, a trebuit sa ma duc dintr-o piata in alta ca sa gasesc niste gogosari mai frumusei. De vinete ce sa mai vorbesc. Iar zilele trecute am vorbit cu nora-mea la telefon si mi-a spus ca la ai ei la tara strugurii nu sunt prea buni. Dar ca, ma rog, aia care sunt trebuie culesi. Cu alte cuvinte, m-a invitat la vie. "Ca a zis mami ca daca mergem cu totii, (adica eu, domnul Socru si baiatu) terminam intr-o zi, doua. I-am zis ca ma duc, cum sa nu ma duc, dar sa mai aud eu de-acum inainte gurile rele spunand ca sunt o soacra rea... Zis si facut. A doua zi am plecat la tara cu mic cu mare. Si cu merinde pentru drum ca am mai facut eu greseala in alti ani sa ma las pe mana cuscrei si nemancata am ramas. Noroc ca erau strugurii la indemana...

Am pregatit cateva panerase, unul cu salata de vinete, altul cu salata tzatziki (o sa va spun odata reteta sa vedeti ce buna e), chit ca stiam cum o sa se uite cuscra la mine cand o sa auda ca am venit cu tzatziki la camp, in loc de ceapa cu sare si mamaliga. Eu sunt mai cosmopolita, ce sa-i faci?! Ne-am urcat, deci, cu totii in masina, ca doar n-o sa mergem cu caruta "la deal" acum in secolul XXI! Nora-mea in brate la fii-miu, eu in fata langa cuscrul pe post de sofer, iar in spate cuscra la domnul Socru in brate si langa ei un munte de bagaje de zici ca plecam in turul Europei. Am ajuns si mi-am luat randul de vie in primire. De data asta nora-mea mi-a luat locul cu succes, ca ea era cu inspectia, bineinteles pusa de "mami". Si din cand in cand imi atragea atentia ca am lasat prea multe boabe pe jos, ca nu tin bine ciorchinele cand il tai si se scutura "si e pacat de ei, ca si-asa nu s-au facut anul asta". Va spun drept ca numai gandul la mustul pe care o sa-l fac m-a oprit de la a-i zice vreo doua. Cat despre celebrul vin de tara, nu ma tenteaza prea tare. Una, ca nu sunt mare amatoare si al doilea, ca nu prea il vad la fata decat de Craciun si de Pasti, daca mai ramane...

Spre seara, obosita, mi-am cerut si eu dreptul. Cateva galeti cu struguri ca sa fac un must sa te lingi pe buze, ca am eu o reteta formidabila. Il fermentezi fortat si tine cateva luni. Am luat si vreo 5-6 kg de struguri din aia albi de soi ca sa fac niste compot si am plecat in sfarsit.

Am uitat sa va spun ca salata mea tzatziki a avut un succes nesperat. Ma rog, intr-o combinatie cam ciudata (mamaliga si ceapa, nu v-am mai spus?!), dar, la urma urmei, lumea este intr-o permanenta schimbare...

POVETE
CONSERVARE. Daca doriti sa conservati strugurii pentru iarna, legati coditele ciorchinilor si apoi agatati-i sus in camara sau in podul casei. Aveti grija ca ciorchinii sa nu se atinga unul de altul. Temperatura optima de pastrare a strugurilor este in jur de 0 grade C.

MIROSURI. E bine sa nu existe in camera in care aveti depozitati struguri alte alimente sau produse cu miros puternic pentru ca acesta li s-ar putea transmite.

PASTRARE. Puteti pastra strugurii proaspeti si zemosi daca taiati crengute de vita de vie cu doi trei ciorchini si le infigeti in tuberculi de cartofi. Apoi ii depozitati intr-un loc racoros.

SUC. Sucurile de legume sau fructe nu se pastreaza mai mult de 5-6 ore. Cel mai indicat este sa le consumati imediat dupa preparare.

MUST. Mustul poate fi oprit din fermentatie daca il fierbeti pana da in clocot, impreuna cu o lingurita de miere la un litru de lichid.

×