x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un bucatar neintrecut

Un bucatar neintrecut

19 Apr 2005   •   00:00

  • HOROSCOP GASTRONOMIC
  • Nativul din zodia Taurului este un mare adept al naturaletii. Unul dintre semnele fixe, simbol al stabilitatii, Taurul va fi un mare dusman al schimbarilor de orice fel. Nevoia de siguranta este cea care-l caracterizeaza de-a lungul intregii vieti.

    Spirit eficace si practic, Taurul este totusi un mare indragostit de muzica, de arta si de placere in general. De aceea, si in bucatarie el va incerca sa transforme totul intr-un act artistic de care sa se poata bucura deopotriva ochiul si toate celelalte simturi. Pentru Taur a manca este o placere, nu o necesitate, ceea ce ne indreptateste sa spunem despre el ca este un mic gurmand. Una dintre calitatile sale cele mai importante, rabdarea, ii este de mare ajutor atunci cand intra in bucatarie. Un nativ al zodiei Taur nu se va multumi niciodata sa puna pe masa o farfurie obisnuita cu mancare. Un cat de mic artificiu va face ca acel fel de mancare sa arate cu totul altfel, mai elegant, mai imbietor, mai rafinat. Pentru el, rafinamentul inseamna inainte de toate traditie.

    Preparatele traditionale vor fi preferatele lui, iar pe langa gustul si aspectul mancarii, mai e nevoie de ceva extrem de important pentru a te bucura cu adevarat de o masa, si anume compania prietenilor.

    Pentru nativul din zodia Taurului, simtul estetic este extrem de important, iar simplitatea si naturaletea sunt semne de rafinament. Intr-un mod extrem de ciudat, acest semn zodiacal va reuni trasaturi care in mod obisnuit ar trebui sa se excluda, cum ar fi simtul practic cu spiritul artistic. Dar liantul cel mai important devine aici perfectionismul si fiecare activitate, chiar si cea mai banala, poate fi transformata, atunci cand vine vorba de un taur, intr-un adevarat act artistic. Extrem de sensibil la savoarea, textura si culoarea alimentelor, Taurul are toate datele unui bucatar excelent. Puteti fi siguri ca daca veti manca ceva preparat de mana unui astfel de bucatar, alimenetele folosite vor fi de cea mai buna calitate, de obicei naturale, el fiind un mare dusman al gusturilor artificiale, de sinteza. Intotdeauna va prefera sa adauge in mancarea gatita cateva mirodenii in plus, dar niciodata stimulatori de gust. Nu este suficient insa ca mancarea sa aiba un gust placut, ci e nevoie si ca aspectul ei sa-l convinga sa guste. Iar excelentul sau simt al umorului "va sanctiona", ori de cate ori va fi cazul, o mancare "inestetica".

    Din pacate, nativii zodiei Taur pot avea probleme cu digestia si mai ales cu silueta. Fiind mari amatori de gust bun, dorindu-si mereu sa-si satisfaca inca o mica placere, fie ea si gastronomica, se pot trezi la un moment dat cu cateva kilograme bune in plus si, cum comoditatea este o alta trasatura de-a lor, le va fi mai greu sa scape de acest surplus decat sa-l previna.

    Ce le recomandam noi Taurilor? Incercati sa va dominati instinctele, pentru a nu fi stapaniti de ele.

    SALATA TRADITIONALA

  • Ingrediente: o salata verde, 5 rosii, o jumatate de varza, un castravete, 3-4 ardei, o ceapa rosie, o legatura de ceapa, un morcov, doua-trei ridichi, 200 gr masline, patrunjel, 4 oua, 200 gr telemea, 200 gr sunca, ulei, sare, piper, maioneza.
    Preparare: Se taie salata si varza fideluta, se adauga legumele taiate. Se amesteca totul cu putin ulei si cu sare, iar apoi se amesteca si telemeaua, maslinele si sunca. Ouale se fierb tari si se taie in patru. Peste toate se adauga maioneza si se presara patrunjelul tocat si, dupa gust, piper macinat.
  • CONOPIDA GRATINATA

  • Ingrediente: un kg de conopida, 150 gr unt, 100 gr faina, 250 ml lapte, 3 oua, 100 gr cascaval, sare, piper.



  • Preparare:
  • Conopida curatata de frunze se pune la fiert in apa cu sare. Intre timp, se incinge untul intr-o craticioara, se adauga faina si se caleste cateva minute, dupa care se stinge cu lapte cald si se amesteca la foc mic pana se ingroasa. Conopida calda se asaza apoi intr-un vas Jena uns cu unt. Peste conopida se toarna sosul in care s-au adaugat ouale, se presara cascaval ras si se introduce la cuptor pana se gratineaza.
    ×