x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un bucătar renumit, împreună cu debutanţi, au gătit pentru nevoiaşi, în Centrul Vechi al Capitalei

Un bucătar renumit, împreună cu debutanţi, au gătit pentru nevoiaşi, în Centrul Vechi al Capitalei

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2012   •   13:02
Un bucătar renumit, împreună cu debutanţi, au gătit pentru nevoiaşi, în Centrul Vechi al Capitalei
Sursa foto: Picasa

Oameni care au dorit să le împartă bucurii nevoiaşilor din Bucureşti s-au strâns astăzi, cu mic, cu mare, în Centrul Vechi, pentru a face de mâncare. Ei s-au alăturat faimosului Chef Cezar şi l-au ajutat, cu alimente şi prin voluntariat să gătească pentru cei defavorizaţi. Printre organizatori s-au numărat studenţi ai Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi voluntari ai Organizaţiei Carusel, care au gătit pentru mai multe categorii de persoane aflate în situaţii de excluziune socială din Centrul Vechi: persoane expuse riscului de îmbolnăvire, infectate cu HIV şi persoane care trăiesc pe stradă.

“Ne-am propus să repetăm experienţa de anul trecut. A prins bine, iar oamenii au apreciat acest efort. Anul acesta am avut în plan să gătim pentru aproximativ 100 de persoane cărora doar faptul că afară este frig le aminteşte de sărbătorile de iarnă. Sunt persoane marginalizate. Pentru aceştia, serviciile sociale sunt greu de accesat pe fondul lipsei actelor de identitate. Acest efort nu înseamnă mult, nu o să rezolve problemele cu care oamenii se confruntă, însă o mâncare caldă face minuni uneori”, explică Marian Ursan, preşedintele Organizaţiei  Carusel. Iniţiativa face parte dintr-un program de susţinere a grupurilor marginalizate, dezvoltat de Organizaţia Carusel în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Anul acesta, primul care a răspuns invitaţiei Organizaţiei Carusel a fost Chef Cezar, cunoscut pentru implicarea sa în proiecte social-educative şi acţiuni de voluntariat în ţară şi străinătate: cursuri de pregătire şi programe de educaţie în domeniul culinar pentru copii din medii defavorizate, proiectul World Chefs Tour Against Hunger pentru ajutorarea copiilor săraci din Africa de Sud şi altele.
“Este o acţiune de solidaritate socială cu persoane care nu au altfel acces la o masă caldă. Am mai fost implicat în astfel de proiecte şi cred că a dărui ceva oamenilor de care în general nu prea ne pasă este o experienţă care te transformă interior. Am gătit mancare simplă şi consistentă, din alimentele oferite de companiile care au sprijinit acest eveniment. Orice ajutor a fost şi este binevenit şi mă bucur că participarea şi entuziasmul celor implicaţi în proiect, ca parteneri, sponsori sau voluntari, au fost mai mari decât ne aşteptam”  spune Chef Cezar Munteanu.

Organizaţia Carusel asistă săptămânal aproximativ 30 de persoane, cărora le trimite alimente de bază: cartofi, ceapă, ulei, zahăr, paste, bulion etc. În plus, beneficiarii primesc sprijin pentru obţinerea actelor de identitate, înscrierea/reînscrierea copiilor la şcoală, facilitarea accesului la asistenţă medicală etc. Anul trecut, la prima ediţie a acestui proiect gastronomic, câţiva voluntari ai Organizaţiei Carusel au gătit sarmale, ciorbă şi dulciuri pentru oamenii marginalizaţi din Centrul Vechi. Fiind o zonă cu un trafic mai mare de persoane, aici vin mulţi dintre cei care cerşesc. O parte dintre produse au ajuns şi la familiile cu mulţi copii pe care organizaţia le asistă în mod constant.

×