x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un Crai prin Bucuresti

Un Crai prin Bucuresti

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    28 Dec 2005   •   00:00
Un Crai prin Bucuresti
31 DECEMBRIE 1903
Un Crai de Curte Veche, dorind a da o raita pe Calea Victoriei (fostul Pod al Mogosoaiei - dupa 1878), inainte de a ajunge la Clubul Tinerimii, ce-si avea sediul pe aceasta artera la nr. 52, unde era invitat sa petreaca Reveillon-ul, ar fi luat o trasura.

De obicei, vizitiii stateau in fata Teatrului National, vis-Ã -vis de actualul Hotel Continental. Ghidul ne informeaza ca trasurile cu nr. 1, 2 si 3 erau ale muscalului Andrei Socoloff, care-si avea domiciliul pe strada Birjari nr. 59, iar numerele 4-9 ii apartineau lui Mihail Ivanof, domiciliat tot pe aceeasi strada.

Craiul nostru, luandu-si trasura cu nr. 3, si-a inceput calatoria oprindu-se pe la diversi birtasi. Primii au fost Dionisie D.&Ionescu D. (de la Grand Hotel-de-France) si Günter Victor, apoi a ajuns la restaurantul de la Grand Hotel de Boulevard, unde nu mai fusese niciodata. Stia ca este unul dintre cele mai bune localuri ale Bucurestilor, unde se intalnea "lumea buna", ca aici "Vizirul", cum i se spunea lui Bratianu, a sarbatorit cei 65 de ani ai lui Rosetti si 25 de ani ai ziarului Romanul, cand toate doamnele au fost imbracate in costume nationale. Amintiri... Dar se innoptase, iar craiul nostru trebuia sa ajunga la petrecerea de Reveillon, la Clubul Tinerimii, despre care auzise ca organiza adevarate baluri in "superbele saloane din Calea Victoriei", cu bufet "delicios", iar Cristache Ciolac incanta asistenta cu doinele, horele, sarbele s.a., "pornind de la vechiul repertoriu lautaresc al lui Anton Pann, pana la melodiile confratilor de breasla".

CONSOMME DE VOLAILLES - SUPA DE PASARE

Pr. Montagne si Pr. Salles, in "Le grand livre de la cuisine", ofera urmatoarea reteta pentru obtinerea a 4 litri de supa de pasare. Baza nutritiva si aromatica este formata din: un pui de dimensiune medie, bridat (legat) si putin rumenit la cuptor; maruntaie crude de la 6 pasari; un kilogram de carne macra de vita, taiata in bucati potrivite. Pentru "clarificare" (limpezire) este nevoie de doua albusuri de ou.

Mai sunt necesari 5 litri de supa strecurata (supa obtinuta anterior din fierberea legumelor: morcov, radacina de patrunjel, pastarnac impreuna cu sarea si condimentele).

Timp de fierbere: o ora si 40 de minute (in fuctie de varsta pasarii se mareste durata de preparare).

Puneti intr-o oala mai mare maruntaiele si carnea de vita taiate, adaugati albusurile de ou si amestecati. Turnati deasupra supa rece si aduceti la fierbere invartind din cand in cand in oala. Atunci cand fierberea este puternica, trageti de pe foc si adaugati carnea de la puiul preparat in cuptor, dupa ce ati dat deoparte pielea si oasele. Lasati sa fiarba din nou la foc mic aproximativ o ora si jumatate.

Dindoneau froid à la gelee - Curcan in aspic

Pasarea se frige, se raceste, apoi se desface pieptul si se umple cu spuma de foie gras (ficat de gasca). Se unesc bucatile de piept dandu-li-se din nou forma de curcan. Se aranjeaza pe un platou cu aspic prins si se decoreaza cu trufe umplute cu aspic de vanat fiert in vin de Madera, rasturnate dupa ce s-a intarit aspicul. Reteta este propusa de Em. Guichard si C. Waygart.

Glace boule de neige - Inghetata "bulgare de zapada"

Puneti un castron gol in congelator pentru 20 de minute. Intre timp, luati 6 bucati mari de meringue (mereng; preparat din albus de ou, asemanator cu bezeaua - se gaseste la cofetarie) si sfaramati-le intre maini. Preparati in casa sau cumparati un kilogram de inghetata de vanilie si cate o jumatate de kilogram de inghetata de ciocolata si inghetata de castane. Scoateti vasul de la frigider si asezati alternativ cele trei straturi de inghetata, presarand intre ele merengurile sfaramate si castanele glasate sfaramate (aproximativ 150 g). Puneti din nou la congelator. Amestecati 400 ml de frisca lichida foarte rece cu 100 ml crema chantilly si incorporati putin cate putin doua pachete de zahar vanilinat. Cu un prosop curat, umezit cu apa calda, stergeti interiorul cupelor pentru inghetata. Umpleti cupele cu bulgari de inghetata din vasul din congelator si ornati cu stropi de crema, dupa care puneti cupele in congelator, de unde le veti scoate doar inainte de momentul servirii.

Agneau rôti à la broche - Miel la frigare

H. Pellaprat ne arata, in "Traite de la cuisine familiale", ca mielul, ca si purcelul de lapte, poate fi fript simplu sau umplut. In cazul in care dorim sa il preparam umplut, se fierb si se taie ficatul si plamanul mielului, se amesteca bine cu putina carne tocata de porc, condimente maruntite (cimbru, rozmarin, busuioc), ciuperci taiate, calite in putin unt si racite, sare si piper. Se umple pieptul mielului, se leaga bine, se pune pe frigare si se frige timp de o ora si jumatate. Daca mielul este umplut, nu inseamna ca nu se poate pune si o garnitura, trebuie doar sa fie una foarte usoara, cum ar fi legumele fierte sau sotate.

CLUBUL TINERIMII
  • Caviar presse - Caviar
  • Consomme de volailles - Supa de pasare
  • Dindoneau froid à la gelee - Curcan in aspic
  • Jambon de Prague - Sunca de Praga
  • Agneau rôti à la broche - Miel la frigare
  • Salade de saison - Salata de sezon
  • Glace boule de neige - Inghetata "bulgare de zapada"
  • Gateau Capsa - Prajitura Capsa
  • Bonbon - Bomboane
  • Corbeilles de fruits - Fructe
  • Cafe - Cafea

    VINS:
  • Dragashani cru Stirbey - Dragasani de Stirbey
  • Pommery greno sec frappe - Sampanie

    CAPSA. Pentru membrii Clubului Tinerimii, Casa Capsa organiza anual "schimbarile de an". Invitatii primeau meniul de Reveillon a carui grafica era realizata de pictorul Mützner, un mare artist al vremii. Picturile sale au si astazi cote ridicate la licitatii. Obiceiul era ca fiecare conviv sa se semneze pe meniu. Ele sunt astazi mostre ale bunului-gust si document al mentalitatilor protipendadei bucurestene.
  • PRAVALII...
    BERARII: vr’o 26 ("Bristol", "La Catacombe", "Nationala", "La fratii Mircea" - Stavropoleos, "La Kirali Rosa" - Calea Victoriei).

    BRUTARII: 114 ("Brutariile romane unite" - str. Doamnei nr. 20, "La Papanida Cristodot" - Calea Mosilor nr. 153, "La Gh. Vabca" - Dorobanti nr. 120).

    CAFENELE: 106 ("La Hanu cu Tei", la hotel Frascati, la hotel Bristol, "Cafe Grand Hotel de Boulevard", "Victoria").

    CEAINARII: 9 ("La Stamate Musu" - Calea Mosilor nr. 381, "La Grümberg Itic" - Calea Vacaresti nr. 36).

    LAPTARII: 6 ("Arcuda", "Flora" "Noua Laptarie Romana").

    Localuri de PETRECERE: 17 (Gradina Bragadiru, Heliade, Rasca)

    MESERII "CU GUST"
    BRUTARI DE LUX: cam 31 (Gagel Otto, Müler Alois, Teodorescu Matache, Popescu Stefan)

    COFETARI: 53 (de la cofetariile: "La Furnica" - Mosilor, "La inger" - Bd. Carol I nr. 47, "La Strugure" - Bd. Carol I nr. 76, "La Capatana de Zahar" - Calea Rahovei nr. 81)

    FABRICANTI DE CIOCOLATA: 7 (Gr. Capsa, Rovacio Lambru, Radulescu Iancu, Bresson Firmin)
    ×
    Subiecte în articol: ingheţată