x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un drob pentru musafiri

Un drob pentru musafiri

de Cristina Andreea Catana    |    29 Iun 2005   •   00:00
Un drob pentru musafiri

Vin concediile si o data cu ele vin in vizita si rudele din provincie. Sa mai vada si ele ce ti-ai mai pus prin casa, sa mai vada cum te intelegi cu barbatul, daca au luat copiii coronita sau nu.
Si tu, gospodina in toata regula, nu poti face altceva decat sa le deschizi usa si cu cel mai ospitalier zambet din dotare sa ii inviti in casa. Hai ca nu sunt multi: doar matusa, unchiul si cei trei copii. Nici nu mai conteaza daca sunt neamurile tale sau ale barbatului. Important este ca au venit si trebuie sa ii faci sa se simta bine. Acum, unde mananca trei guri, mai incap inca cinci. Si la final nu iti ramane decat sa speri ca nu vor sta mult. Si nici nu termini bine gandul ca o si auzi pe biata matusa: "Hai, nepoata, ca nu ramanem decat vreo trei zile, ca mai trecem si pe la Gigel si pe la Mita….". Nu o mai auzi, iti rasuna in cap doar: "trei zile..". Stii ca de fapt vor fi vreo cinci, dar asta e, la anul o sa ai si tu concediu si o sa le-o iei inainte. La inceputul lui iunie te vei infiinta la ei la usa, cu catel, cu purcel cu tot.

Dar sa ne intoarcem la neamurile noastre si la ce o sa le pui pe masa. Faci repede in gand inventarul frigiderului si al camarii. Socotelile ies bine, asa ca iti revine zambetul pe buze. Mai ales ca unchiul a venit cu o damigeana de vin si-o vadra de tuica, d-aia de-a lui. Barbatul tau nu poate fi decat incantat. Asezi toate pe unde se poate si iti iei rudele la o succinta vizita prin casa. Ca la muzeu. "Uite aici am pus asta, aici ne-am luat ailalta." Si uite asa se apropie ora sa ii asezi la masa. Dar mai intai trebuie sa treci prin bucatarie sa pregatesti ceva. Inventarul fiind facut, tragi o linie si ajungi la concluzia ca poti face niste drob din maruntaie de porc. Se face repede si unde mai pui ca dintr-o singura tava poti hrani cele opt guri. Nu te rezumi doar la atat, ca doar esti gospodina, mai pui si de o ciorba, de-o friptura, niste cartofi natur. Dar drobul este punctul tau forte. Si apoi, este chiar sora soacrei tale si nu vrei sa se duca acasa si sa ii spuna ca nu stii sa gatesti. Asa ca, in timp ce restul familiei se uita la televizor, iti pui uniforma de lucru si te apuci de treaba.

Mai inainte iti asezi pe masa tot ce ai nevoie: inima, ficatul si plamanii de la porc, o ceapa mai mare, un morcov, o radacina de patrunjel, 4 oua (poti sa pui si trei, dar acum ca ai neamurile la masa trebuie sa lasi cumpatarea deoparte), verdeata cat cuprinde (patrunjel, marar, ceapa verde), o foaie de aluat, sare, piper, paine si ulei. Acum poti sa pornesti la atac.

Intr-un vas pui apa la fiert, putina sare si, cand incepe sa clocoteasca, pui acolo si maruntaiele de porc, pe care inainte le-ai curatat si spalat cum se cuvine. Le lasi sa fiarba, dar nu poti sta linistita sa mai citesti si tu o revista sau sa te duci sa vezi ce-ti fac neamurile in sufragerie. Trebuie sa stai langa oala si sa iei spuma. Cand sunt aproape fierte, pui acolo si morcovul, radacina de patrunjel si ceapa intreaga (macar de tocat ceapa sa scapi). Cand s-au fiert toate, le treci prin masina de tocat. Daca ai un robot de bucatarie cu atat mai bine, pentru ca poti amesteca mai usor la un loc painea inmuiata si stoarsa apoi bine, verdeturile si carnea. Le potrivesti de sare si de piper si pui tot amestecul in tava de la aragaz pe care o ungi bine cu ulei si cu grija sa nu se rupa, asezi foaia de aluat. Cu o lingura de lemn pui tocatura (in timp ce din sufragerie se aud rasete si chicoteli), asa ca ai rabdare si nu te grabi sa ajungi si tu acolo. Trebuie sa intinzi tocatura in mod egal, sa nu apuce unii mai multa compozitie si altii sa se multumeasca doar cu blatul. Dupa ce ungi bine drobul cu ou pe deasupra, il poti baga la cuptor. Dar, stai! Nu te grabi! Doar vrei sa faci ceva deosebit, sa ii iei ochii matusii plimbarete. Pui la fiert niste oua, le cureti si asa, intregi, le adaugi in compozitie. Adica, pui un strat de tocatura, ouale si apoi iar compozitie. Cand il scoti de la cuptor si il tai, o sa aiba si "model". Si te duci cu toate cate ai pregatit in sufragerie, si le pui masa invitatilor... Dupa fata matusii tale, esti sigura ca va veni si soacra in vizita. Doar ar manca si ea o bunatate de drob!

Aranjarea mesei


Daca aveti mai multi invitati, dimensiunile mesei trebuie sa permita ca musafirii sa stea cat mai comod. Pentru asezarea tacamurilor nu exista o regula stricta. Varianta cea mai obisnuita este: alaturi de farfuriile mari intinse asezati in stanga furculita, in dreapta cutitul, cu lama catre farfurie. Daca veti servi mai multe feluri de mancare, veti aseza tot atatea furculite si cutite, cele pentru primul fel in exterior. Atentie! Bunele maniere cer ca lingura sa fie adusa la masa o data cu ciorba sau supa. Lingurita de desert se asaza in fata farfuriei. In fata fiecarei farfurii asezati paharele in ordine descrescatoare, de la stanga la dreapta, in ordinea bauturilor servite.

RETETE GEMENE

Drob de legume


  • Ingrediente: 4 cepe mari, un kg de vinete, 5 linguri cu gris, 5 oua, 100 g cascaval, 2-3 rosii, 3 legaturi de patrunjel, 100 ml ulei de masline, sare si piper
  • Preparare: Se curata vinetele de coaja, se taie pe lungime, apoi in cubulete nu foarte mari si se oparesc in apa cu sare. La fel se procedeaza si cu rosiile. Ceapa tocata se caleste in ulei de masline incins, pana devine aurie. Peste vinetele oparite si scurse de apa se presara grisul in ploaie, se amesteca totul cu ceapa prajita, se adauga patrunjelul tocat marunt, sarea, piperul si ouale batute. Se toarna totul intr-un vas neuns si se introduc la cuptor. Se presara cascaval ras deasupra.
  • Drob de miel


  • Ingrediente: maruntaiele de miel si prapurele de miel, 3-4 cepe, 6-7 oua, verdeata, ceapa verde multa, sare, piper, miez de franzela inmuiat in lapte, unt

  • Preparare: Maruntaiele se spala, se taie bucatele, se prajesc sau se fierb in apa clocotita cu sare, iar apoi se toaca marunt sau se dau prin masina de tocat carne. Se amesteca cu ceapa inabusita, verdeata tocata marunt, miezul de franzela inmuiat in lapte. Din cele 7 oua, 3 se fierb tare si se toaca, iar celelalte 4 oua se amesteca bine cu compozitia, se adauga sare si piper. Se aranjeaza prapurele intr-o tava unsa cu unt. Se pune compozitia la mijloc, se niveleaza si se acopera cu marginile prapurelui. Se unge cu grasime pe deasupra si se da la cuptor.
  • ×
    Subiecte în articol: sare poţi ceapa