x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un dulce la sfarsit de secol

Un dulce la sfarsit de secol

07 Dec 2004   •   00:00

 

INVATATURILE MATUSII
 

Click pentru a mari imaginea
 
Cand vine vorba de dulciuri de post, gospodinele trebuie sa aiba foarte multa imaginatie. Trebuie sa fie si gustoase, iar, mai mult de atat, trebuie sa fie si aspectuoase. Ce e drept, se pot si inventa, dar cel mai bine este sa intrebi o persoana mai trecuta prin viata, care intotdeauna are o reteta delicioasa pentru orice anotimp si orice situatie. Asa as fi mancat ceva dulce zilele astea, ca am citit mai toate cartile de bucate, in incercarea de a gasi o prajiturica de post. Dar toate aveau ba un pic de unt, ba un pic de lapte, ba frisca. Si uite asa am pierdut o jumatate de zi gandindu-ma la ce as putea sa pregatesc pentru desert. Si mai ales ca aveam oaspeti de seama: Veronica, sotul ei si micutul Vladut. Si cum sa ai invitat un copilas scump si bucalat si sa nu ii dai prajituri, cand asta este cea mai mare bucurie a copiilor?  

Click pentru a mari imaginea
 
 

De la magazin nu am prea mare tragere de inima sa cumpar, ca asa sunt eu conservatoare. Ce e facut in casa este mai bun intotdeauna! Asa ca nu m-am dat batuta si am cautat o carte pe care stiam eu ca o am de la o matusa. O carte veche, cu file ingalbenite de vreme, dar care te duce intr-o lume mirifica. Bucate alese si simple cu care gospodinele sfarsitului de secol isi incantau oaspetii. Si eu voiam sa fiu apreciata de invitatii mei. Asa ca am ales, dintre sutele de bucate, sa le pregatesc turte cu mac. O reteta simpla, dar care ii poate face pe cei care o gusta sa o incerce iarasi si iarasi.... O astfel de prajitura nici nu necesita foarte mult timp si nici foarte multe ingrediente. Nu am avut nevoie decat de faina, mac, zahar, coaja de lamaie, un pliculet de zahar vanilinat si un varf de cutit de sare. Imi aduc aminte cum matusa, de la care am primit cartea, ne chema pe la ea si ne dadea cate doua-trei turte la fiecare nepot si fugeam asa desculti cum eram prin curte si le mancam la umbra nucului. Dar astazi s-a schimbat povestea. Vladut nu are pe unde alerga cu turtele, dar a fost foarte incantat de desert. Chiar a zis ca, data viitoare cand mai fac, sa il chem sa vada si el cum se fac "bunuturile". Si i-am promis ca o manuta de ajutor nu strica niciodata. O farfurie cu turte frumos asezate face intotdeauna minuni. (Matusa Elvira) .

.

 

SFATURI
FAINA. Inainte de a masura faina, amestecati-o bine cu o lingura in cutia sau in punga in care o tineti, apoi puneti-o tot cu lingura in aparatul de masurat. Daca aveti cantar, asezati-o sub forma de movilita si inlaturati excesul cu manerul unui cutit.  

CUPTOR. Prajiturile coapte in cuptor nu se vor arde daca presarati sub tava un strat de sare.  

LAMAIE. Daca lamaia din care vrem sa obtinem suc pentru prajituri este prea tare, se trece prin apa calda si apoi se preseaza bine intre palme.  

CACAO. Pentru prajituri, ramane mult mai aromata daca in borcanul in care o pastrati puneti si un baton cu vanilie.  

FRUCTE CONFIATE. Fructele confiate trebuie sa fie taiate cu un cutit incalzit in prealabil. Astfel nu se vor mai lipi de lama acestuia.  

CONDIMENTE. Pentru a da un gust deosebit prajiturilor de post, puteti folosi nuca pisata, nucsoara, alune, esenta de rom, esenta de vanilie, zahar vanilat. Aveti insa grija la cantitati, pentru ca prea multe condimente ar putea strica gustul desertului.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul