x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un prânz în Ithaca

0
Autor: Simona Lazar 23 Mar 2012 - 21:00
Un prânz în Ithaca
Vezi galeria foto

Nu, nu e o metafora. Cum nu este o metafora titlul cartii de bucate a grecului Michalis Magoulas: “O calatorie in cautarea aromelor din Ithaca'... Chiar e vorba de bucataria traditionala a insulei lui Odisseu! Insula lui Magoulas. Pentru ca, da, Michalis Magoulas s-a nascut acolo, pe insula-capat-de-drum a lui Ulysse-Odisseu, intr-o familie de bucatari, gurmanzi si gurmeti, pasionati de mancarea de buna, de ingrediente si bucate de legenda... Si chiar daca el nu e bucatar de meserie – e medic oftalmolog, si inca unul foarte bun!, spun cei care il cunosc – te face sa apreciezi gastronomia locala cu toate cele cinci simturi.

Numai daca ajungi in Ithaca si gusti din mancarurile mamelor si bunicelor de pe insula, intelegi de ce Ulysse a grabit atat sa se intoarca acasa – cred cronicarii cartii lui Magoulas. Eu inca n-am ajuns in Ithaca, dar sunt cucerita deja de retetele ei, care, in lunga istorie a petecului acesta de pamant (despre care multi spun ca nu e cel mai spectaculos dintre cele 1.000 de insule ale Greciei, motiv pentru care nu inteleg obstinatia istetului rege care i-a pacalit pe troieni de a se intoarce acolo), au evoluat surprinzator. De la bucataria simpla, frusta, rustica a Antichitatii, s-a rafinat o data cu stapanirile venetiana, franceza si engleza. “O lunga dominatie straina asupra Ithacai si a celorlalte insule ioniene a dus la formarea unei clase mijlocii, burgheze, cu mult inainte ca aceasta sa se fi intamplat in restul Greciei', scrie Magoulas, explicandu-ne de ce a evoluat gastronomia insulei lui inaintea altora. O evolutie insa care nu se indeparteaza de traditie si de ingredientele naturale, precum palamida, acest peste din Mediterana, inrudit cu scrumbia, cu macroul si cu “ilarie', caruia, indiferent de mode si influente, i se potriveste nemaipomenit de bine clasicul sos de lamaie al Eladei. Mai ales acum, in prag de Bunavestire, cand grecii isi serbeaza ziua nationala.

Palamida e un peste relativ ieftin, in insulele ioniene, si se prepara, indeobste, la gratar. “Palamida psiti me skordo ke lemoni' poate juca oricand rol de “cal troian' ca sa ne castige inima pentru Elada, pentru Ithaca. Mai ales daca pestele e pregatit dupa reteta urmasului lui Odisseu, Michalis Magoulas: Palamida se curata, se presara cu sare si oregano uscat si zdrobit in mojar, dupa care se lasa la rece timp de o ora, cel mult trei ore. Intre timp se pregateste gratarul (de preferat, cu lemn), apoi se scoate pestele din frigider, se cresteaza si se impaneaza cu cateva felii subtiri de usturoi. Pestele se pregateste pe gratar, intorcandu-l de pe o fata pe cealalta, pana ce este bine fript. Sosul se pregateste amestecand zeama de lamaie cu oregano. O parte din acest sos se toarna pe platou, apoi se asaza pestele fript. Restul de zeama de lamaie se completeaza cu cateva linguri de ulei de masline si se toarna peste peste. Se mai presara putina sare (daca e nevoie) si oregano macinat sau piper (dupa gustul fiecaruia). Se serveste cald, dar e la fel de bun si dupa ce s-a racit.


 



Mai multe titluri din categorie

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Serviciul de email marketing furnizat de