x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un vagabond care nu este… "Vagabondul"

Un vagabond care nu este… "Vagabondul"

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    18 Feb 2009   •   00:00

Patru Globuri de aur şi nouă nominalizări la Oscar! Atât a reuşit să strângă un film care, pentru cei mulţi, pare doar o variantă încărcată de (şi mai mult) tragism a filmelor de la Bollywood. Nu este însă "Vagabondul", nu ne aşteaptă nici un happy-end şi, în ciuda faptului că s-a turnat în India, în bună măsură cu actori şi figuranţi indieni, filmul se îndepărtează mult de tradiţia peliculelor muzicale indiene. "Slumdog Millionaire" poartă pecetea tandemului regizoral Loveleen Tandan (regizoare indiană, recompensată cu mai multe premii pentru producţiile ei anterioare) – Danny Boyle (regizor britanic de teatru şi film).



Spuneam că nu avem nicidecum dinainte o variantă a mileniului trei la "Vagabondul", cu toate că personajul principal este şi el un om al străzii, un adolescent orfan, care şi-a consumat puţina existenţă la periferiile oraşului indian Mumbai. Trecând de la o vârstă fragedă prin avatarurile vieţii la... groapa de gunoi, apoi în lumea cerşetorilor-copii, Jamal, deşi analfabet, reuşeşte să surprindă prin suita de răspunsuri corecte pe care le dă la o emisiune-concurs televizată de tipul "Vrei să fii milionar?". Este foarte aproape de câştigarea marelui premiu pus în joc, 20 de milioane de rupii, când este arestat şi interogat cu privire la o posibilă fraudare a concursului. Nimănui nu-i venea să creadă că adolescentul analfabet ar fi putut da, fără ajutor, toate răspunsurile. Ancheta avea să scoată la iveală o serie de poveşti de viaţă care se potrivesc "mănuşă" situaţiilor propuse de întrebările concursului.

Bucătăria străzii
Vorbeam de lumea străzii… cea în care s-au derulat anii lui Jamal, nefericitul concurent. Aceeaşi stradă care se umple de efluviile bucatelor gătite sub cerul liber. Pentru că în lumea aceea, a celor mai de jos caste, totul se întâmplă în stradă: viaţa, dragostea, moartea…, ca şi masa. Cei familiarizaţi cu India, cu o anumită parte a ei, nu sunt uimiţi să audă că acolo poţi cumpăra, pe numai câţiva bănuţi, de la vânzătorii ambulanţi, diferite preparate culinare care îţi sunt servite pe o frunză lată ce ţine loc de farfurie. Bucăţile de carne, pilaful sau sosurile pot "umple", de asemenea, feluritele tipuri de pâine indiană. Indianul de rând nu are nevoie de tacâmuri, el mâncând cu mâna din bucatele aşezate pe acea frunză lată de banan. Probabil Jamal, atunci când nu răbda de foame, împreună cu fraţii lui de suferinţă, va fi mâncat şi el "wengi bhat" (vinete tocate, cu garnitură de orez) ori pur şi simplu "sabzi pulao" (pilaf cu legume), oferite de vânzător ori de vreo femeie de treabă pe o bucată de "chapatti" (pâine nedospită).

Chapatti

Ai nevoie de 225 g făină integrală, sare, 50 g unt, 150 ml apă, o lingură de unt. Pune făina şi puţină sare într-un bol mare. Topeşte untul şi adaugă-l în făină. Toarnă apa, gradual, amestecând cu degetele. Frământă până devine elastic. Pune aluatul într-un castron şi lasă-l acoperit 30 de minute. Împarte coca în 8 bucăţi. Întinde fiecare bucată într-un disc subţire, de 15 cm diametru şi pune-l într-o tigaie fierbinte. Întoarce-l pe partea cealaltă şi coace-l până devine de o culoare aurie-pală.

Nariel Samosas

Prăjitură cu umplutură de cocos

Ingrediente: 50 g praf de cocos înmuiat în 75 ml de lapte, o jumătate de linguriţă de seminţe de cardamom (cu aromă puternică şi astringentă) pisate, 50 g zahăr brun rafinat, 50 g stafide, un ou bătut uşor, 350 g aluat fraged (din comerţ), puţin unt pentru uns tava.

Preparare: Încălziţi cuptorul la 220 grade C. Pentru umplutură, amestecaţi cocosul, cardamomul şi stafidele. Aşezaţi aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi, cu un cuţit de patiserie de 7,5 cm lungime, tăiaţi aluatul în 24 de cercuri subţiri. Puneţi o lingură de amestec de cocos în centrul fiecărui cerc şi umeziţi marginile cu apă. Împăturiţi aluatul şi închideţi marginile prin apăsare. Puneţi prăjiturile într-o tavă puţin unsă cu unt şi pensulaţi deasupra oul bătut. Coaceţi 15-20 de minute, până când prăjiturelele devin galben-brune şi crocante. Când sunt gata, daţi-le puţin la răcit şi serviţi-le călduţe.

Wengi Bhat

Vinete tocate cu orez

Ingrediente: un kg de vinete, 40 g unt, 3 cepe mijlocii tăiate, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, o rădăcină de 5 cm de ghimbir curăţată şi mărunţită, doi ardei verzi curăţaţi de seminţe şi mărunţiţi, o jumătate de legătură de frunze de coriandru tăiate mărunt, o linguriţă de turmeric (plantă din familia ghimbirului, numită în Evul Mediu european "şofran indian"), o linguriţă de chimen râşnit, o linguriţă de sare, 175 ml de iaurt, o linguriţă de zahăr, 350 g orez cu bobul lung ţinut în apă 30 de minute şi apoi uscat.

Preparare: Încălziţi cuptorul la 180 grade C. Tăiaţi vinetele în două, evisceraţi-le şi aşezaţi conţinutul lor în tava de copt. Introduceţi în cuptor şi coaceţi-le 45 de minute, până când se înmoaie. Scoateţi-le din cuptor şi lăsaţi-le să se răcească pentru a le putea mânui; tocaţi-le, apoi, până se obţine un piure. Separat, topiţi untul într-o tigaie. Adăugaţi ceapa şi prăjiţi, amestecând din când în când, până se închide la culoare. Adăugaţi usturoiul, ghimbirul, ardeii şi prăjiţi timp de 3 minute, amestecând des. Adăugaţi coriandrul, turmericul şi chimenul. Coaceţi încă un minut. Adăugaţi piureul de vinete şi sarea, apoi mai coaceţi încă 5 minute, amestecând des. Puneţi iaurtul şi zahărul, apoi transferaţi conţinutul în interiorul vinetelor tăiate jumătate şi eviscerate. Fierbeţi orezul şi puneţi-l în jur, ca garnitură.

×
Subiecte în articol: oscar 2009