BARUL CASEI
...Si e asa de bine cand lasand deoparte muntele de griji, sa gasesti un refugiu, langa niste note muzicale armonios legate, langa un pahar cu vin fiert, langa o carte de povesti. Sa stai asezat comod pe o perna ca un pasa si sa visezi. Si ce apare in acel vis? Simti miros de vanilie, scortisoara si menta. In casa e cald, dar parca viscolul de afara te face sa tremuri, putin de frica, putin de frig, asa, ca in copilarie. Ninge... fulgi ametiti iti bat in geam si undeva, departe, se aud clopotei. Sunt ei sau ti se nazare? Sari in picioare si te indrepti sageata spre usa. Sunt ei! Colindatorii!
"Sculati, sculati boieri mari..." Cu voci putin ragusite, cu obraji trandafirii si cu sclipiri in ochi colindatorii trec pragul. Si cum altfel sa le dezgheti glasurile, daca nu cu vin fiert pentru fete si cu tuica fiarta pentru baieti.
Vinul fiert sau izvarul, cum se spune la mine acasa, e facut dupa o reteta veche, mostenita de la bunica. Are lamaie, scortisoara, pelin si miere. E ca o ciuleandra. Te ia incet si te invarte pana ametesti, dar nu te poti si nici nu vrei sa te desprinzi din acest joc. Te frige, te arde putin in gat, insa e ca un pansament pentru suflet si parca traista de griji se mai goleste.
"Fripta cu zahar", adica tuica fiarta, nu ocoleste si nu ii plac preludiile. Din gutui si prune, cu boabe de piper si chimen la fundul canii, ca in Ardeal, tuica e o batuta, te prinde si nu te mai lasa. Scoate din tine pana si ultimul gand rau, iar cu el iese tot ce ai adunat greu pe suflet in ultimul an. Aceste doua bauturi traditionale romanesti sunt o licoare a sentimentelor. Cate iubiri s-au legat la o cana de izvar? Cate prietenii s-au intarit cu o fripta? Nenumarate. Si parca pacea incheiata la o... ulcea de vorba e mai sigura, mai sfanta. Nu poti sa o incalci sau sa nu o iei in serios.
Cate o inghititura din tarie, cate o muscatura din colac si colindatorii prind viata. Acum observi cum un flacau se uita mai lung la o fata. Cum fata face ochi dulci altui flacau. Si rad, si se bucura. Sunt tineri, le prinde bine si batuta, si ciuleandra. Raceala din corp si din inima nu ii va paste pe ei in acest an.
E ajunul Craciunului. Nu intarzie prea mult la o singura gospodarie. Mai au atatea case de colindat... Ii lasi sa plece. Auzi cum voci si rasete calde se topesc in ploaia de fulgi... Mai bei din vinul fiert si... te trezesti. Stai pe perna ta, ca un pasa, cu cartea de povesti pe brate si parca in urechi mai vibreaza clinchet de clopotei...
VIN FIERT GROG Sfat: Grogul se serveste intr-un pahar cu picior scurt sau in pahare cu toarta si eventual se pune pe un suport. Pentru un gust deosebit, la aceasta reteta se poat adauga si 10 ml de CuraIao. In tinuturile nordice se obisnuieste ca oaspetii sa isi faca singuri bautura. Gazda aduce o tava pe care sunt aranjate toate ingredientele si un pahar potrivit bauturii. Astfel, musafirul poate decide singur proportiile. . TUICA FIARTA Reteta ardeleneasca: zaharul cu cateva picaturi de apa se tine pe foc pana se caramelizeaza, deasupra se toarna tuica si se presara chimenul. Se fierbe timp de 5 minute. |