x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un vis in Ajun

0
Autor: Veronica Guzun 21 Dec 2004 - 00:00
BARUL CASEI
...Si e asa de bine cand lasand deoparte muntele de griji, sa gasesti un refugiu, langa niste note muzicale armonios legate, langa un pahar cu vin fiert, langa o carte de povesti. Sa stai asezat comod pe o perna ca un pasa si sa visezi. Si ce apare in acel vis? Simti miros de vanilie, scortisoara si menta. In casa e cald, dar parca viscolul de afara te face sa tremuri, putin de frica, putin de frig, asa, ca in copilarie. Ninge... fulgi ametiti iti bat in geam si undeva, departe, se aud clopotei. Sunt ei sau ti se nazare? Sari in picioare si te indrepti sageata spre usa. Sunt ei! Colindatorii!  

"Sculati, sculati boieri mari..." Cu voci putin ragusite, cu obraji trandafirii si cu sclipiri in ochi colindatorii trec pragul. Si cum altfel sa le dezgheti glasurile, daca nu cu vin fiert pentru fete si cu tuica fiarta pentru baieti.  

Vinul fiert sau izvarul, cum se spune la mine acasa, e facut dupa o reteta veche, mostenita de la bunica. Are lamaie, scortisoara, pelin si miere. E ca o ciuleandra. Te ia incet si te invarte pana ametesti, dar nu te poti si nici nu vrei sa te desprinzi din acest joc. Te frige, te arde putin in gat, insa e ca un pansament pentru suflet si parca traista de griji se mai goleste.  

"Fripta cu zahar", adica tuica fiarta, nu ocoleste si nu ii plac preludiile. Din gutui si prune, cu boabe de piper si chimen la fundul canii, ca in Ardeal, tuica e o batuta, te prinde si nu te mai lasa. Scoate din tine pana si ultimul gand rau, iar cu el iese tot ce ai adunat greu pe suflet in ultimul an. Aceste doua bauturi traditionale romanesti sunt o licoare a sentimentelor. Cate iubiri s-au legat la o cana de izvar? Cate prietenii s-au intarit cu o fripta? Nenumarate. Si parca pacea incheiata la o... ulcea de vorba e mai sigura, mai sfanta. Nu poti sa o incalci sau sa nu o iei in serios.  

Cate o inghititura din tarie, cate o muscatura din colac si colindatorii prind viata. Acum observi cum un flacau se uita mai lung la o fata. Cum fata face ochi dulci altui flacau. Si rad, si se bucura. Sunt tineri, le prinde bine si batuta, si ciuleandra. Raceala din corp si din inima nu ii va paste pe ei in acest an.  

E ajunul Craciunului. Nu intarzie prea mult la o singura gospodarie. Mai au atatea case de colindat... Ii lasi sa plece. Auzi cum voci si rasete calde se topesc in ploaia de fulgi... Mai bei din vinul fiert si... te trezesti. Stai pe perna ta, ca un pasa, cu cartea de povesti pe brate si parca in urechi mai vibreaza clinchet de clopotei...  

 
VIN FIERT
  • INGREDIENTE: Un litru de vin rosu Merlot sau Cabernet, 150 gr zahar, un varf de cutit de frunze de pelin maruntite, un varf de cutit de scortisoara, jumatate de portocala taiata felii. 
  • PREPARARE: Se amesteca vinul cu mierea, scortisoara, portocala si pelinul. Se fierbe timp de un minut. Se strecoara. Se serveste fierbinte in cani de pamant, cu felii de lamaie. In vasul in care se tine vinul fiert se pune o lingura de argint sa nu se sparga vasul. .

    GROG
  • Ingrediente:O cupa rom, 50 ml coniac, doua lingurite miere, o bucatica scortisoara, sucul de la o lamaie, doua cuisoare, o lingura de zahar pudra. 
  • PREPARARE: Intr-un pahar de 200 ml, dinainte incalzit, se amesteca o lingura de zahar pudra, cuisoarele, romul, coniacul, mierea, scortisoara, sucul de lamaie. Deasupra se toarna putin cate putin cu apa calda sau infuzie usoara de ceai, mestecand cu o lingurita cu coada lunga. Se serveste foarte fierbinte cu o lingurita.  

    Sfat: Grogul se serveste intr-un pahar cu picior scurt sau in pahare cu toarta si eventual se pune pe un suport. Pentru un gust deosebit, la aceasta reteta se poat adauga si 10 ml de CuraIao. In tinuturile nordice se obisnuieste ca oaspetii sa isi faca singuri bautura. Gazda aduce o tava pe care sunt aranjate toate ingredientele si un pahar potrivit bauturii. Astfel, musafirul poate decide singur proportiile. .

    TUICA FIARTA
  • INGREDIENTE: Miere de albine sau zahar, piper boabe, chimen, apa. 
  • PREPARARE: Se pune zaharul cu tuica, piperul boabe si chimenul la fiert. Daca e tare palinca, se dilueaza cu apa. Se da in fiert.  

    Reteta ardeleneasca: zaharul cu cateva picaturi de apa se tine pe foc pana se caramelizeaza, deasupra se toarna tuica si se presara chimenul. Se fierbe timp de 5 minute.
  • Citeşte mai multe despre:   fiert

     



    Mai multe titluri din categorie

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
    Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
    Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
    Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
    Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

    Turiștii israelieni vor reveni în România

    Turiștii israelieni vor reveni în România
    Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

    In memoriam Ruxandra Garofeanu

    In memoriam Ruxandra Garofeanu
    Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
    Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

    Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

    Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
    Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
    Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
    Serviciul de email marketing furnizat de