x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Unde sunt zacuştile d-anţărţ?

Unde sunt zacuştile d-anţărţ?

03 Oct 2007   •   00:00

Unde sunt catifelatele, aromatele, picantele zacuşti, pentru pregătirea cărora nevestele-şi trimiteau bărbaţii, cu noaptea in cap, la piaţă, să cumpere cele mai dolofane vinete, cei mai infocaţi gogoşari, cele mai grăsulii şi rotunjoare roşii, cei mai aromaţi morcovi, cele mai pietroase cepe…?

Unde sunt catifelatele, aromatele, picantele zacuşti, pentru pregătirea cărora nevestele-şi trimiteau bărbaţii, cu noaptea in cap, la piaţă, să cumpere cele mai dolofane vinete, cei mai infocaţi gogoşari, cele mai grăsulii şi rotunjoare roşii, cei mai aromaţi morcovi, cele mai pietroase cepe…?

După săptămăni şi luni in care numai soaţelor le revenise "rolul" de a se tărgui prin pieţe cu ţărănci vajnice şi ţărani pişicheri, uite că li se-ntorcea, era răndul lor, al bărbaţilor, să aleagă marfa cea mai bună, să vadă dacă nu cumva negustorul fură la căntar (dar vigilenţa unuia şi viclenia celuilalt erau uitate după primul tas căntărit…), să drămuiască fiecare leuţ, tot măsurănd cu ochii lista cu care-au venit de-acasă. Că, de cumva se-ntămpla să mai uite vreun fir de ţelină, ori vreo căpăţănă de usturoi, atunci, oricăt de obosiţi ar fi fost, nevestele cele aprige ii trimiteau din nou in viermuiala pieţei s-aducă şi ce lipseşte… Ei, dar după efortul ăsta matinal, munca lor era gata. Pretextau ceva, o şedinţă urgentă cu şeful, şi greul din bucătărie nu mai era al lor! Poate, cel mult, să fi gustat, la urmă, din zacusca incă fierbinte, intinsă pe-o bucată zdravănă de păine… "Cum e bărbate, iţi place?" - intreba ea. "Ihămmm", ingăima el cu gura plină, parcă simţind o uşoară arsură pe limbă. Şi nu ştia de era din pricina ardeilor iuţi-iuţi pe care-i cumpărase de la o bătrănică guralivă, care se jurase că ardeii ei sunt "picanţi numai căt trebuie, să nu-ţi cauzeze pipăreala la stomac", ori era de la graba cu care dusese la gură zacusca aceea fierbinte, luată cu lingura de lemn din tuciul ce incă forfotea! Povestea asta-i de demult. Şi intrebarea mea revine: Unde sunt zacuştile de-anţărţ? Că-n rafturile frumos rănduite din supermarket parcă n-au "gustul acela"…!

Â

Caietul de reţete

"Toamna asta", imi spune o doamnă intre două vărste, cu care se-ntămplă să incep o vorbă in faţa tarabei din piaţă de unde-şi alegea legumele spre a le cumpăra, "o să avem mai multe reţete in caiet decăt borcane in cămară". O simt necăjită. "Seceta a impuţinat şi-a urăţit recolta, ţăranii au mărit preţurile, imi va fi greu să fac toate zacuştile şi murăturile pe care le pregăteam in alţi ani…" Altora nu le mai ajunge timpul, gospodinele mai tinere lasă (incă) grija cămărilor pe seama mamelor, a soacrelor şi-a… rafturilor magazinelor. Dar… pentru anii mai rodnici ori pentru cei in care ne vom găsi mai mult timp pentru dulceţuri, compoturi şi gogonele, haideţi să luăm caietul şi pixul şi să mai notăm căte ceva in caietul de reţete!

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: reteta de suflet