x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ursul din Oas

Ursul din Oas

de Cristina Andreea Catana    |    Mara Raducanu    |    01 Mar 2006   •   00:00
Ursul din Oas
GURMANDUL IN BUCATE
Tara Oasului - taram de vis. Loc in care istoria si legenda merg mana in mana. Izvor al povestilor si al bucatelor alese. Aici oamenii te ospateaza cu ce au ei mai bun, fara sa stea pe ganduri nici o secunda.

Venirea primaverii reprezinta un moment de bucurie pentru oseni. Si, vrednici la munca, dar si la petrecere, nu se dau batuti nici in ruptul capului... Asa ca, tanar sau batran, nimeni nu poate lipsi de la "stana oseana", sarbatoare care trezeste la viata intreaga suflare de aici. E de prisos sa va mai povestim ce atmosfera antrenanta se incinge. Palinca si horinca de prune - specialitatea casei. De bucate nici nu mai vorbim!

COMPETITIE. Evenimentul mult asteptat se petrece pe dealurile din jurul satelor. Pe iarba verde se intind mese pline cu mancaruri si bauturi traditionale, iar sunetele "ceterei si zongurei" osene se multiplica in ecouri. "Spectacolul" creat de oseni continua pana seara tarziu, in casa baciului. Multa lume se perinda pe aici. Oameni de prin apropiere, dar si turisti curiosi veniti tocmai de departe, dornici sa cunoasca traditia si povestile istorisite cu mult farmec si voie-buna de catre batranii locului. Pura intamplare sau, de ce nu, vorba oseanului, "o potriveala fericita", printre oaspeti iata ca a poposit si un bucatar. Unul venit tocmai din buricul Bucurestilor. Silviu, bucatarul nostru, nu are decat 28 de ani. De talentat, e talentat nevoie mare! De patru ani gateste la un cunoscut restaurant din Capitala si nimic din ceea ce este nou in apetisanta lume a bucatelor nu scapa ochiului sau de maestru. Ii place sa se "joace" cu ingredientele si sa creeze, ca un artist care se afla. Caci vorba lui: "Si bucataria este o arta!".

Si, uite asa, fascinat de mancarurile locului, nu a suportat sa stea deoparte de festivalul organizat de oseni. Ca un bucatar care se respecta, si-a aruncat in "tolba" si cateva ingrediente, in special mirodenii (scortisoara, nucsoara, foi de dafin, cimbru).

Si se pare ca stia el ce stia. Caci: surpriza! S-a pus de o intrecere gastronomica, la care au fost invitati sa participe atat osencele, cat si cei dornici sa-si arate priceperea si iscusinta in ale "bucatarelii". Asa ca Silviu al nostru s-a pus pe treaba! Si cum pe la stana, acum cateva zile, mos Martin, dornic sa se infrupte din balaioarele mioare, cazuse el insusi in capcana, iata-l acum ajuns "materie prima" pentru preparatul bucatarului nostru.

Reteta lui? Rulouri din muschi de urs, cu varza rosie si gogosi de cartofi. O adevarata delicatesa!

START. A inceput concursul si cei zece participanti, cati s-au avantat in "lupta gastronomica", sunt pe pozitii. Concentrarea e maxima si fiecare vrea sa demonstreze ca el e cel mai bun. Dar membrii juriului, format din oseni priceputi si harnici, privesc atent la fiecare miscare a concurentilor. In jocul nostru totul e important. Abilitate, pricepere, creativitate, rapiditate. Iar produsul finit - mancarea - se va ridica cu siguranta la nivelul asteptarilor. Slanina afumata, costita prajita, ceapa calita. Atatea mirosuri care te fac sa rezisti din ce in ce mai greu. Nu vrei decat sa se incheie intrecerea si sa gusti de prin toate bunatatile cate un pic.

Rulourile de urs preparate de Silviu (cu slaninuta, bureti, condimente) au intrecut asteptarile tuturor. Mare bataie a fost pe ele, iar noi, desi am stat mai tot timpul pe langa el, am apucat sa gustam doar cat sa ne astamparam pofta. Iar setea ne-am stins-o cu un pahar cu vin rosu.

Si, la un asa preparat, cu siguranta va doriti reteta! Nici o problema, am cules-o pentru domniile voastre!

DESPRE VANAT
Carnea de vanat este o alternativa sanatoasa pentru alte tipuri de carne rosie. Are o textura mult mai fina si o cantitate de apa mai mare decat carnea de vita. Are mai putine grasimi, nu are colesterol, are putine calorii si multe proteine si este o sursa importanta de fier. In ciuda acestor calitati, trebuie sa aveti grija cu carnea de vanat. Atunci cand o preparati, nu trebuie atinsa de alte alimente, mai ales de cele care se vor consuma crude. Toate ustensilele folosite la taierea carnii, de asemenea si mainile, trebuie spalate foarte bine, de preferinta cu detergent. Atunci cand dezghetati carnea de vanat, nu o lasati la temperatura camerei. Chiar daca procesul va fi mai lent, ea trebuie lasata in frigider.

RULOURI DIN MUSCHI DE URS
  • Ingrediente: pentru muschi: 250 g muschi de urs, 50 g slanina, 10 g sare, un g piper, un g cimbru, 50 ml vin, un g nucsoara, un baton de scortisoara, un morcov, un pastarnac, o ceapa; pentru varza: 100 g varza rosie, ulei, un baton de scortisoara, o ceapa, un ardei gras; pentru sos: o ceapa, un ardei gras, 30 g bureti, 30 g bacon, 50 g sos tomat; pentru cartofi: doi cartofi, un ou, sare, nucsoara, pesmet, o lingura cu untura.
  • Preparare: Se transeaza muschiul de urs, se da cu sare, piper si cimbru si se stropeste cu vin. Apoi se taie pe jumatate, pentru a se putea rula. Se bate bine. Peste el se pune sunca taiata felii foarte subtiri, se da cu boia, dupa care se ruleaza. Apoi se pune intr-o tava, se unge cu ulei si se condimenteaza. Tot in tava se mai pun morcovul, pastarnacul si ceapa tocate marunt. Se lasa la cuptor 50 de minute. Intre timp varza se caleste impreuna cu batonul de scortisoara, ceapa si ardeiul gras tocate marunt. Se lasa de-o parte. Pentru gogosile de cartofi se fierb cartofii pe jumatate, dupa care se piseaza. Se amesteca cu galbenusul de ou, sarea, nucsoara, o lingurita de faina si piperul. Compozitia trebuie sa ia forma unei galuste, dupa care se da prin pesmet si se prajeste in untura. Pentru sos se amesteca toate ingredientele mentionate mai sus.
  • ×