x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Urzica, minunata hrană de leac

Urzica, minunata hrană de leac

de Maria Belu-Burtea    |    25 Feb 2009   •   00:00

Înainte de a fi cunoscută ca plantă medicinală, urzica a fost utilizată ca un savuros şi sănătos aliment. Pentru gătit, se utilizează vârfurile de la urzicile tinere care apar primăvara şi sunt sărace în substanţe toxice, dar foarte bogate în substanţe minerale.



Din plantele tinere se pot prepara piureuri delicioase, dar urzica poate fi considerată unul dintre alimentele ideale în curele de dezintoxicare ce se pot face primăvara, iar când este folosită în mâncare are un gust asemănător cu al spanacului.

Supa gătită din frunzele tinere de urzică este considerată o delicatesă în Scandinavia, motiv pentru care supa din această plantă (sau Nässelsoppa, în limba suedeză) este foarte răspândită. Urzica nu mai trebuie consumată după ce intră în stadiul de înflorire şi depunere de seminţe, deoarece frunzele dezvoltă particule nisipoase, numite cystoliths, care pot irita tractul urinar.

Înmuierea urzicilor tinere în apă va îndepărta substanţele chimice şi ţepii, astfel ele putând fi gătite şi consumate fără a deveni dăunătoare în vreun fel. Frunzele mai tinere au, de obicei, un gust mai bun decât cele mai bătrâne care, o dată cu trecerea timpului, devin amare. Conţinutul bogat în proteine al urzicilor le face foarte valorase din punct de vedere nutritiv, ele fiind un aliment excelent, atât pentru vegetarieni, cât şi pentru cei care postesc. Urzicile pot fi folosite într-o mare varietate de reţete culinare. Noi am făcut o scurtă selecţie a celor mai rafinate şi delicioase combinaţii în care urzicile sunt de departe vedete incontestabile.

Borş de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 2 cepe, un hrean, un păstârnac, 50 ml ulei, sare, 100 ml borş, piper, 50 g orez, un morcov, leuştean, pătrunjel.
Preparare: Urzicile se curăţă, se spală şi se opăresc în apă cu sare. Se scot şi se toacă mărunt. Zarzavatul se spală, se curăţă, se toacă fin şi se pune la fiert în 2 l de apă. După ce acesta s-a fiert se strecoară. Separat se călesc în puţin ulei ceapa şi urzicile, apoi se pun în apa clocotită şi strecurată. Orezul se alege, se spală şi se lasă în apă rece, apoi se adaugă peste urzici, iar când acesta s-a înmuiat se adaugă borşul fiert separat. Se potriveşte gustul de sare şi piper, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ciorba se serveşte cu mult hrean ras deasupra.

Pilaf de urzici
Ingrediente: o cană de orez, un kg urzici, o ceapă de mărime potrivită, 4 linguri de ulei, sare, piper.
Preparare: Urzicile se aleg, se curăţă şi se spală sub jet de apă. Se pun la fiert în apă cu sare, se lasă să clocotească, apoi se toacă. Separat, orezul se spală, apoi se lasă în apă rece. Într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă orezul, apoi ceapa tocată mărunt, două căni de zeamă de urzici şi urzicile tocate. Se lasă să fiarbă la foc mic, se potrivesc de sare şi piper, apoi se dau la cuptor şi se ţin până fierbe bine orezul.

Urzici bătute
Ingrediente: un kg de urzici, 3 linguri de ulei, două linguriţe de făină, mujdei de usturoi, sare.
Preparare: Se aleg urzicile, se spală în multe ape şi se opăresc în apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă până se înmoaie, se scurg de apă şi se dau prin sită, adăugând câte o linguriţă din zeama în care au fiert. Se pun într-o cratiţă la foc, se adaugă sare, ulei şi făină şi se lasă la marginea aragazului, amestecând mereu cu lingura până încep să se umfle.

×
Subiecte în articol: sare apă urzici urzicile caiet de retete