x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Urzica, minunata hrană de leac

0
Autor: Maria Belu-Burtea 25 Feb 2009 - 00:00

Înainte de a fi cunoscută ca plantă medicinală, urzica a fost utilizată ca un savuros şi sănătos aliment. Pentru gătit, se utilizează vârfurile de la urzicile tinere care apar primăvara şi sunt sărace în substanţe toxice, dar foarte bogate în substanţe minerale.



Din plantele tinere se pot prepara piureuri delicioase, dar urzica poate fi considerată unul dintre alimentele ideale în curele de dezintoxicare ce se pot face primăvara, iar când este folosită în mâncare are un gust asemănător cu al spanacului.

Supa gătită din frunzele tinere de urzică este considerată o delicatesă în Scandinavia, motiv pentru care supa din această plantă (sau Nässelsoppa, în limba suedeză) este foarte răspândită. Urzica nu mai trebuie consumată după ce intră în stadiul de înflorire şi depunere de seminţe, deoarece frunzele dezvoltă particule nisipoase, numite cystoliths, care pot irita tractul urinar.

Înmuierea urzicilor tinere în apă va îndepărta substanţele chimice şi ţepii, astfel ele putând fi gătite şi consumate fără a deveni dăunătoare în vreun fel. Frunzele mai tinere au, de obicei, un gust mai bun decât cele mai bătrâne care, o dată cu trecerea timpului, devin amare. Conţinutul bogat în proteine al urzicilor le face foarte valorase din punct de vedere nutritiv, ele fiind un aliment excelent, atât pentru vegetarieni, cât şi pentru cei care postesc. Urzicile pot fi folosite într-o mare varietate de reţete culinare. Noi am făcut o scurtă selecţie a celor mai rafinate şi delicioase combinaţii în care urzicile sunt de departe vedete incontestabile.

Borş de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 2 cepe, un hrean, un păstârnac, 50 ml ulei, sare, 100 ml borş, piper, 50 g orez, un morcov, leuştean, pătrunjel.
Preparare: Urzicile se curăţă, se spală şi se opăresc în apă cu sare. Se scot şi se toacă mărunt. Zarzavatul se spală, se curăţă, se toacă fin şi se pune la fiert în 2 l de apă. După ce acesta s-a fiert se strecoară. Separat se călesc în puţin ulei ceapa şi urzicile, apoi se pun în apa clocotită şi strecurată. Orezul se alege, se spală şi se lasă în apă rece, apoi se adaugă peste urzici, iar când acesta s-a înmuiat se adaugă borşul fiert separat. Se potriveşte gustul de sare şi piper, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ciorba se serveşte cu mult hrean ras deasupra.

Pilaf de urzici
Ingrediente: o cană de orez, un kg urzici, o ceapă de mărime potrivită, 4 linguri de ulei, sare, piper.
Preparare: Urzicile se aleg, se curăţă şi se spală sub jet de apă. Se pun la fiert în apă cu sare, se lasă să clocotească, apoi se toacă. Separat, orezul se spală, apoi se lasă în apă rece. Într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă orezul, apoi ceapa tocată mărunt, două căni de zeamă de urzici şi urzicile tocate. Se lasă să fiarbă la foc mic, se potrivesc de sare şi piper, apoi se dau la cuptor şi se ţin până fierbe bine orezul.

Urzici bătute
Ingrediente: un kg de urzici, 3 linguri de ulei, două linguriţe de făină, mujdei de usturoi, sare.
Preparare: Se aleg urzicile, se spală în multe ape şi se opăresc în apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă până se înmoaie, se scurg de apă şi se dau prin sită, adăugând câte o linguriţă din zeama în care au fiert. Se pun într-o cratiţă la foc, se adaugă sare, ulei şi făină şi se lasă la marginea aragazului, amestecând mereu cu lingura până încep să se umfle.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   urzici,   urzicile,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”
                    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, vine cu o...

De ce este important să faci voluntariat

De ce este important să faci voluntariat
Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim...
Serviciul de email marketing furnizat de