Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marchează trecerea către vară, căci în tradiția populară el este “stăpânul verii”. Numai în această zi oamenii plantau în fața casei un copăcel. Dacă se prindea, era semn bun de la Sf. Gheorghe.
Altădată se făceau brazde de pământ, tot în fața casei, și se înfigeau din loc în loc crenguțe de salcie. Astfel erau anunțați cei care au trecut pe tărâmul celălalt că a sosit Sfântul Gheorghe, cel care are în ocrotire toate câmpurile.
La Sfântul Gheorghe se tocmesc ciobanii și se stabilește locul unde va fi stâna. începând de acum se aleg mieii și sânt pregătite oile pentru primul muls. Laptele va fi folosit pentru prepararea cașului proaspăt. în ajunul Sfântului Gheorghe se cocea un colac din pâine nedospită, numit “naprol”, care apoi se agăța de poartă. Fiecare gospodar care venea să mulgă oile trăgea câte o bucată din colac. Cel care avea bucata cea mai mare era și cel mai norocos la Sfântul Dumitru, când se încheiau socotelile cu ciobanii.
Dacă nu ploua, atunci toată gospodăria, inclusiv oamenii și animalele, era udată cu apă, pentru a spăla toate relele. De asemenea, era bine ca, înainte de răsăritul soarelui, fiecare să o ia la goană după cât îl țineau puterile. Se credea că în felul acesta oamenii căpătau putere și erau rezistenți la munca câmpului. în acest scop se obișnuia lovirea cu crenguțe de urzici. Harnic și îndemânatic la lucru în decursul anului poate fi numai acela care este urzicat în această zi. Cine doarme în această zi acela ia somnul mieilor și tot anul e somnoros.
ân zori, în scop magic, fetele mergeau și semănau busuioc, apoi îl udau cu apă cărată cu gura. După ce înflorea, era purtat în păr sau la brâu, atunci când mergeau împreună cu flăcăii la horă.
Azi e bine să mănânci... urzici. De-aia îți dau și eu o rețetă de tocăniță de urzici, ca la mamei... Sfântului Gheorghe acasă: Urzici sleite.
Ai trebuinta de: 4 gramezi mari de urzici, 1 ceapa mica, 150 g unt, 300 - 500 g lapte, 1 capatana de usturoi romanesc.
......................
Află aici rețeta de URZICI DE LEAC