Mancarea arsa poate fi folosita daca se rastoarna imediat in alta cratita fara sa se atinga partea arsa. In aceasta se adauga putin zahar si 2-3 linguri de apa rece. Dupa ce s-a racit, mancarea isi pierde gustul de ars si se pune din nou sa fiarba la foc normal.
Racirea rapida a unei mancari fierbinti se poate face asezand vasul intr-un lighean cu apa rece in care se adauga un pumn de sare de bucatarie.
O sticla de apa minerala inceputa se poate pastra bine daca se astupa ermetic si se rastoarna cu gura in jos.
Materiile prime ce folosesc la prepararea unei prajituri trebuie aduse in bucatarie cu doua ore inainte.
Gustul fad al compotului de mere se schimba daca se adauga in sirop si cateva fire de scortisoara. Acestea schimba gustul si aroma.
Drojdia de bere se pastreaza foarte bine in faina sau in sare de bucatarie. Alta metoda consta in presarea puternica pe fundul unui pahar, apoi paharul se intoarce cu gura in jos si se pune pe o farfurie in care exista putina apa.
Pastele fainoase (macaroanele) puse la fiert nu se mai lipesc intre ele, nu mai formeaza spuma si apa nu mai da in foc daca se pune o lingura de ulei in apa clocotita.
Vinul alb din sosuri poate fi inlocuit la nevoie cu doua bucatele de zahar dizolvate in putin otet.
Patrunjelul si salata se pot pastra proaspete daca, dupa ce au fost spalate si uscate, sunt puse intr-un vas ermetic in camara de alimente.
Mierea naturala poate fi identificata usor daca intr-un pahar cu miere se pune o lingurita de alcool alb, dupa care se amesteca bine. Daca dupa cateva minute mierea se lasa la fundul paharului, ea e falsificata. Mierea intarita isi va recapata fluiditatea initiala daca se pune borcanul cu miere intr-un vas cu apa incalzita la un foc mic, circa doua ore.
Pastrarea verzei acre un timp mai indelungat este posibila daca se adauga din cand in cand cate o bucata de zahar sau daca se smaltuieste cu smoala neagra pe dinauntru butoiul de lemn sau daca se pastreaza intr-un butoi din material plastic.
Mirosul de varza acra, gulii sau conopida nu se imprastie in bucatarie daca in oala pusa la fiert se introduce o bucata de paine alba, uscata sau un cartof curatat, libere sau infasurate intr-o panza curata de in; sau daca se asaza pe capacul vasului o carpa curata inmuiata in otet.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-