PAGINA COMPOTURILOR
Dintre toate conservele de fructe, compotul este cel mai bogat in vitamine. De asemenea, compotul contine multe saruri minerale. Acesta este un desert care fie este consumat pe loc, fie se conserva. La compoturile pentru iarna este necesar ca siropul sa fie mai legat, pentru ca fructul sa isi pastreze forma, sa nu se sfarame.
PREGATIRE. Compoturile se pot face atat din fructe descojite, cat si din fructe cu coaja. Fructele se asaza in borcan sau in sticle lasand deasupra un spatiu liber de circa doua degete (2-2,5 cm), iar siropul trebuie sa le acopere un centimetru, in asa fel incat sa mai ramana un spatiu liber pana la margine. Acest spatiu permite continutului sa se ridice in timpul fierberii, fara sa atinga celofanul sau capacul borcanului.
SIROP. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 1,250 kg zahar pentru cinci borcane a cate 800 g. Se pune zaharul intr-o cratita curata, se adauga putina apa, numai atat cat sa-l acopere si se asaza la foc mic, unde sa lasa pana ce este complet dizolvat. Zaharul acesta trebuie amestecat continuu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Cand s-a topit, vasul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Atunci cand siropul este caldut, se imparte in mod egal in cele cinci borcane in care in prealabil s-au introdus fructele. In timp ce turnati siropul, este bine sa tineti borcanele usor aplecate pentru ca lichidul sa impinga in afara, treptat, aerul dintre fructe. Daca siropul nu acopera in intregime fructele, se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, atat cat sa le acopere si sa treaca deasupra lor cu un centimetru. Datorita faptului ca aceste compoturi sunt destul de concentrate, atunci cand dorim sa le servim este bine sa mai adaugam putina apa, dupa gust. Se pot pregati si compoturi fara sirop de zahar. Acestea sunt recomandate persoanelor supraponderale sau celor suferinde de diabet.
CAIET DE RETETE
| ||||||||
COMPOT DE STRUGURICOMPOT DE CAISECOMPOT DE PRUNECOMPOT DE COACAZECitește pe Antena3.ro COMPOT DE PIERSICICOMPOT DE MANDARINE |
SFATURI
|
VANILIE. La unele compoturi se adauga, la fiecare borcan, cate un pic de vanilie, care le da un parfum si un gust aparte. Nu se recomanda sa puneti vanilie in compoturile din fructe foarte aromate, cum ar fi compotul de piersici sau cel de caise.
LAMAIE. Pentru imbogatirea gustului, puteti adauga si coaja de lamaie taiata cubulete. Putina sare de lamaie adaugata in compot va pastra culoarea naturala a fructelor. Compotul de visine nu are nevoie de sare de lamaie.
DESCOJIRE. Compotul din prune curatate este mai fin si are o culoare galbuie limpede. Gustul insa nu se schimba daca fructele sunt descojite sau nu. Pielita de pe prune se scoate foarte simplu, se procedeaza ca si atunci cand descojim rosiile. Fructele se asaza intr-un tifon sau intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita. Dupa un clocot se scot si se asaza intr-un vas cu apa rece. Prin aceasta trecere brusca de la cald la rece, pielitele se incretesc si se scot foarte usor de pe prune.
|