x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vara la borcan

0
Autor: Veronica Guzun 13 Iul 2005 - 00:00
Vara la borcan
PAGINA COMPOTURILOR
Dintre toate conservele de fructe, compotul este cel mai bogat in vitamine. De asemenea, compotul contine multe saruri minerale. Acesta este un desert care fie este consumat pe loc, fie se conserva. La compoturile pentru iarna este necesar ca siropul sa fie mai legat, pentru ca fructul sa isi pastreze forma, sa nu se sfarame.

PREGATIRE. Compoturile se pot face atat din fructe descojite, cat si din fructe cu coaja. Fructele se asaza in borcan sau in sticle lasand deasupra un spatiu liber de circa doua degete (2-2,5 cm), iar siropul trebuie sa le acopere un centimetru, in asa fel incat sa mai ramana un spatiu liber pana la margine. Acest spatiu permite continutului sa se ridice in timpul fierberii, fara sa atinga celofanul sau capacul borcanului.

SIROP. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 1,250 kg zahar pentru cinci borcane a cate 800 g. Se pune zaharul intr-o cratita curata, se adauga putina apa, numai atat cat sa-l acopere si se asaza la foc mic, unde sa lasa pana ce este complet dizolvat. Zaharul acesta trebuie amestecat continuu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Cand s-a topit, vasul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Atunci cand siropul este caldut, se imparte in mod egal in cele cinci borcane in care in prealabil s-au introdus fructele. In timp ce turnati siropul, este bine sa tineti borcanele usor aplecate pentru ca lichidul sa impinga in afara, treptat, aerul dintre fructe.
Daca siropul nu acopera in intregime fructele, se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, atat cat sa le acopere si sa treaca deasupra lor cu un centimetru. Datorita faptului ca aceste compoturi sunt destul de concentrate, atunci cand dorim sa le servim este bine sa mai adaugam putina apa, dupa gust. Se pot pregati si compoturi fara sirop de zahar. Acestea sunt recomandate persoanelor supraponderale sau celor suferinde de diabet.

CAIET DE RETETE

COMPOT DE STRUGURI


  • Ingrediente: un kg struguri, 1/2 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Boabele de struguri se rup cu atentie de pe ciorchine, se spala, se scurg bine de apa si se asaza in borcan. Zaharul se dizolva in apa si se fierbe un sirop subtire, timp de 5-6 minute. Apoi se lasa 15 minute sa se racoreasca. Siropul se toarna peste boabele de struguri. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza o jumatate de ora, la foc mic.

    COMPOT DE CAISE


  • Ingrediente: 1,5 kg caise, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Caisele se spala, se lasa sa se zvante, se curata de coaja (sau nu) si se asaza in borcanele bine spalate si uscate, intregi sau jumatati. Daca se folosesc jumatati se pun cu partea rotunda in sus, unele peste altele ca sa incapa cat mai multe. Cand fructele se pun intregi, compotul are un gust mai amarui. De aceea, se recomanda ca si la compotul preparat din jumatati de fructe sa se adauge cativa samburi care au fost in prealabil opariti si curatati de pielite. Dupa ce s-au pus caisele in borcane se toarna siropul caldut, se mai adauga apa calda, daca este cazul. Se inchid si se asaza la sterilizat 30 de minute.

    COMPOT DE PRUNE


  • Ingrediente: 1,5 kg prune, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Prunele, curatate de codite, se spala, se scurg si se asaza in borcan. Pentru ca sa nu plesneasca la fiert coaja, prunele se inteapa de 4-5 ori cu un ac mai gros. Zaharul se dizolva cu apa si se prepara un sirop mai subtire, pe foc, apoi se lasa la rece 10-15 minute. Siropul racorit se toarna peste prune, apoi borcanul se inchide ermetic si se fierbe la baie de apa, timp de 30 de minute. Compotul se poate prepara si din prune descojite si fara samburi. Pentru aroma, se pot adauga una-doua linguri cu esenta de rom.

    COMPOT DE COACAZE


  • Ingrediente: doua kg coacaze negre, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Coacazele, curatate de codite, se spala rapid sub jet de apa rece, se scurg bine si se asaza in borcan. Zaharul se dizolva cu apa si se fierbe un sirop subtire, timp de cinci-sase minute. Siropul racorit se toarna peste coacaze, astfel incat sa ramana circa un cm liber pana la gura borcanului. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza, la baie de apa, timp de jumatate de o ora, la foc potrivit.

    COMPOT DE PIERSICI


  • Ingredientre: 700 g piersici, 250 g zahar, 750 ml apa
  • Preparare: Se aleg piersici sanatoase, fara pete. Este bine ca fructele sa nu fie moi. Piersicile se curata de coaja cu un cutit bine ascutit. Daca nu se curata usor se pun in apa si se tin un minut. Se portioneaza apoi, taindu-se in doua parti egale, dupa care se separa de samburi. Se scot si se pun in apa rece. Se face un sirop de 140 g de zahar si 250 ml apa. Se fierb piersicile bine, dupa care se asaza in borcane speciale. Se sterilizeaza.

    COMPOT DE MANDARINE


  • Ingrediente: 1,5 kg mandarine, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Mandarinele se curata de coaja si de vinisoare. Se separa felii si se asaza in borcane. Zaharul se dizolva cu apa si se face un sirop subtire. Se fierbe la foc mic timp de 5-6 minute. Siropul se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste feliile de mandarine, astfel incat sa le acopere un centimetru. Zeama trebuie sa umple borcanul aproape pana la gura. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza.
  • SFATURI
    VANILIE. La unele compoturi se adauga, la fiecare borcan, cate un pic de vanilie, care le da un parfum si un gust aparte. Nu se recomanda sa puneti vanilie in compoturile din fructe foarte aromate, cum ar fi compotul de piersici sau cel de caise.

    LAMAIE. Pentru imbogatirea gustului, puteti adauga si coaja de lamaie taiata cubulete. Putina sare de lamaie adaugata in compot va pastra culoarea naturala a fructelor. Compotul de visine nu are nevoie de sare de lamaie.

    DESCOJIRE. Compotul din prune curatate este mai fin si are o culoare galbuie limpede. Gustul insa nu se schimba daca fructele sunt descojite sau nu. Pielita de pe prune se scoate foarte simplu, se procedeaza ca si atunci cand descojim rosiile. Fructele se asaza intr-un tifon sau intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita. Dupa un clocot se scot si se asaza intr-un vas cu apa rece. Prin aceasta trecere brusca de la cald la rece, pielitele se incretesc si se scot foarte usor de pe prune.
    Citeşte mai multe despre:   minute,   zahăr,   fructele,   sirop,   compot,   asaza,   borcan,   siropul,   compotul,   prune

     



    Mai multe titluri din categorie

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
    Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
    Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

    (P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

    (P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
    Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

    Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

    Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
    Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

    Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

    Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
    Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

    Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

    Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
    Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

    Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

    Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
    Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

    Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

    Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
    Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

    Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

    Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
    Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

    Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

    Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
    Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

    Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

    Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
    Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

    Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

    Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
    Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

    Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

    Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
    Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

    Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...
    Serviciul de email marketing furnizat de