x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vechime - Regele arborilor

Vechime - Regele arborilor

de Cristina Andreea Calin    |    28 Noi 2006   •   00:00
Vechime - Regele arborilor

Zilele de post pot fi mai aromate prin adaugarea uleiului de masline in bucate. De asemenea, in salatele preparate in aceasta perioada se pot adauga masline, pentru mai mult gust. Maslinul este originar din Siria si din zonele de litoral din Asia Mica. Primele atestari arheologice ale activitatii de crestere a maslinului au fost facute in Egipt, in templul inchinat zeului Ra, ridicat in timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Unele inscriptii de pe peretii templului arata ca maslinii se cresteau in apropierea orasului Heliopolis, uleiul extras din aceste culturi fiind destinat iluminatului locurilor sacre. In Biblie, maslinul este considerat "rege al arborilor" sau "copacul vietii".

SACRU. In Cartea Genezei se povesteste cum porumbelul trimis de Noe in urma Potopului se intoarce aducand o ramura de maslin, simbol al pacii indicand sfarsitul maniei zeilor. Maslinul a fost venerat atat de greci, cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe intinderea imperiilor lor. Simbol al pacii si al bunastarii, cununile din ramuri de maslin erau acordate atat castigatorilor competitiilor sportive, cat si invingatorilor bataliilor sangeroase. Astazi, maslinul este una dintre cele mai cultivate plante de pe glob. In gastronomia moderna, uleiul extras din masline este nelipsit, fiind considerat mai gustos decat celelalte, dar si mult mai sanatos.

RETETE
FEL DE BAZA - Praz cu masline
  • Ingrediente: doua legaturi mari de praz, 500 g masline, rosii, otet, sare, piper, zahar, foaie de dafin. Preparare: Prazul, spalat si curatat de prima foaie, se taie rondele de doi cm grosime. Se adauga intr-o oala cu apa clocotita si se lasa la oparit timp de 10 minute. Se scoate si se lasa la scurs. Maslinele se desareaza, punandu-le timp de 5 minute in apa clocotita. Se prepara intr-un vas potrivit, se prajeste usor faina, se stinge cu o cana cu apa, se adauga bulionul sau sucul de rosii, otetul, sarea, piperul, zaharul, foaia de dafin si se lasa sa dea un clocot. In acest sos se pun prazul si maslinele si se introduce vasul in cuptor 10 minute. Se serveste nu foarte fierbinte, cu paine foarte proaspata.

    DELICIOS - Limba cu masline
  • Ingrediente: o limba de bovina sau porc, o ceapa de marime mijlocie, 100 ml ulei, o foaie de dafin, 25 g faina, 100 ml vin, 150 ml suc de rosii, 30 masline, o lamaie, 10 boabe de piper, mustar, un sfert de litru de supa in care a fiert limba, sare si piper dupa gust.
  • Preparare: Se pune la fiert limba in apa cu sare si frunze de dafin, apoi se scurge, se raceste si se curata de pielita si grasimi. Se rade ceapa prin razatoare, se caleste doua-trei minute in ulei. Se stinge cu sucul de rosii, frecat cu faina, si cu supa rece si se adauga toate celelalte ingrediente, inclusiv felii de lamaie descojita si limba taiata felii. Se introduce totul in cuptor, unde se lasa 30 de minute. Cand se raceste, se adauga sare, dupa gust.

    ITALIAN - Bruschete cu masline
  • Ingrediente: 400 g bagheta, 400 g masline verzi, 50 g ceapa, 50 g usturoi, 150 ml ulei de masline, 50 g verdeata, 20 g oregano.
  • Preparare: Bagheta se feliaza si se prajeste. Se spala maslinele, ceapa, usturoiul si verdeata, dupa care se toaca toate marunt. Maslinele, ceapa si usturoiul se amesteca bine cu ulei pana se obtine o pasta. Se stoarce apoi lamaia. Se adauga verdeata si sucul de lamaie. Acest amestec se asaza pe feliile de bagheta prajita si se monteaza in farfurie.

    APERITIV - Masline marinate
  • Ingrediente: masline, o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, doua-trei felii de lamaie, otet de vin fiert, ulei.
  • Preparare: Se aleg masline mari, frumoase si se fierb in cateva clocote, schimband apa o data sau de doua ori, ca sa se desareze. Dupa ce s-au racit, se cresteaza fiecare maslina in lung si se pun intr-un borcan, asezand printre randuri, la o jumatate de kilogram de masline, o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, doua-trei felii de lamaie. Se toarna deasupra otet de vin fiert, racorit si potrivit de acru. Deasupra se pune un strat subtire de ulei bun. Borcanul se leaga si se poate pastra astfel cateva saptamani.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie măsline