O dietă vegetariană în care se strecoară din când în când câteva bucăţele de carne sau de peşte. Nu este un exerciţiu de imaginaţie, ci pură realitate. O nouă dietă alimentară, numită de către specialişti "flexitarianism", a început să-şi facă simţită prezenţa în bucătăriile din toată lumea.
Echilibrarea dietei
Această nouă dietă poate fi răspunsul la multe dintre problemele cu care se confruntă vegetarienii. Se ştie că dieta vegetariană poate reprezenta un pericol pentru sănătate, dacă ingredientele folosite în prepararea mâncărurilor nu sunt alese cu mare grijă. Ele pot fi sărace în proteine, fier şi acizi esenţiali, dar bogate în grăsimi saturate, dacă la masă se consumă foarte multe lactate.Pe de altă parte, vegetarienii care se "transformă" în flexitarianişti vor scăpa de "dilema" alegerii unui preparat din meniul unui restaurant. Ospătarii sunt întrebaţi adeseori din ce este preparată mâncarea, în ce fel de ulei au fost călite legumele sau li se cere să le "şteargă" din lista de ingrediente pe acelea care contravin dietei vegetariene. Salată Caesar fără carne de pui, pizza fără şuncă, nici urmă de carne în spaghetele Bolognese…
Suntem ceea ce mâncăm
Mulţi medici nutriţionişti consideră că există o mare legătură între ceea ce mâncăm şi felul în care ne simţim şi gândim. Dieta vegetariană poate fi o cale sănătoasă de urmat, care asigură succesul, atât timp cât nu se consumă mereu aceleaşi alimente: nu doar salate, paste sau pizza.Dacă se strecoară în dietă puţin peşte sau carne, corpul şi spiritul se pot considera mulţumite. Carnea are în componenţa sa multe proteine, oferind energie şi fiind ideală pentru prevenirea acumulării colesterolului. Cu o singură condiţie: puţin, şi nu foarte des, în special atunci când vine vorba de carnea roşie. Cu toate acestea, nu este de preferat orice fel de carne. Contează foarte mult regimul de viaţă al animalului (se pare că cel care face mai multă mişcare are şi carnea mai bună la gust) şi alimentaţia. Evident, cele mai sănătoase şi delicioase ingrediente vor fi cele naturale, organice.
Pentru toţi gurmanzii
Aşadar, o dietă echilibrată, la care pot adera atât "vegetarienii", cât şi "carnivorii" (aşa cum obişnuim să-i numim, fără răutate, pe cei care s-au îndrăgostit iremediabil de produsele pe bază de carne). Pentru aceştia din urmă, flexitarianismul se poate transforma într-o "cură pentru sănătate". Mai puţină carne şi mai multe legume şi fructe. Producătorii de alimente au sesizat rapid această nouă oportunitate (o dietă nediscriminatorie), un renumit lanţ de magazine din Marea Britanie lansând o nouă linie de semipreparate, pentru cei care vor să reducă simţitor cantitatea de carne. Intitulată sugestiv "Mănâncă bine!", ea propune gurmanzilor reţete precum legume picante şi curry de linte, plăcintă cu ceapă şi ciuperci, decorată cu cartofi sau mâncare de fasole cu ardei gras.Nuanţe
Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Socrate, Platon, Shakespeare, Thomas Edison… Ce au în comun toate aceste personalităţi? Ei bine, au fost vegetarieni. Un termen care tinde să cuprindă toate nuanţele acestei "mişcări gastronomice" veche de când lumea. Aşa se face că există lacto-ovo-vegetarieni (includ în dieta lor produse lactate şi ouă), lacto-vegetarieni, ovo-vegetarieni, vegani (preferă doar legumele şi nimic de origine animală, nici măcar miere), naturişti, fructarieni, pesco-vegetarieni (carnea de peşte se regăseşte în alimentaţia lor), pollo-vegetarieni (consumă din când în când carne de pui).Dieta flexitariană
Peter Berley, autorul unei cărţi de bucate " Flexitarian Table" ("Dieta flexitariană") propune preparate flexibile, potrivite atât pentru vegetarieni, amatori de carne, cât şi celor care încă nu şi-au conturat cu claritate apartenenţa. Cu alte cuvinte, o carte de bucate universală, fără contraindicaţii… Iată una dintre reţetele cuprinse în acest volum: "Supă picantă de ardei gras, brânză de capră şi arpagic". Într-o tigaie cu fundul gros se încinge uleiul de măsline şi se adaugă două cepe tocate, 6 căţei de usturoi presaţi, o linguriţă de ardei chili tăiaţi mărunt, o linguriţă de chimen şi una de paprika, sare. Se amestecă şi se lasă pe foc 5 minute. Se acoperă tigaia, se toarnă puţină apă şi se lasă la înăbuşit timp de o jumătate de oră. Se adaugă 3 ardei graşi roşii, copţi şi tocaţi, 4 căni de apă, apoi se ţine să fiarbă timp de 10 minute. Se pasează toate legumele din supă, formându-se o cremă. Se serveşte cu suc de lămâie, cuburi de brânză de capră şi arpagic.Salată cu avocado şi kaizer
Ingrediente: 100 g kaizer, 200 g roşii cherry, un avocado, o legătură de pătrunjel, două fire de ceapă verde, două felii de păine prăjită, ulei de măsline, o lămâie, sare, un ardei gras verde.Preparare: Kaizerul se taie fâşii, iar avocado se taie în două, se îndepărtează sâmburele, se curăţă de coajă şi se taie cuburi. Facultativ, se pot prăji cubuleţele de avocado pe un grătar. Roşiile cherry se spală şi se taie jumătăţi, iar ardeiul gras cubuleţe. Firele de ceapă verde se taie ineluşe. Într-un bol de salată se amestecă bine toate ingredientele, adăugându-se, după gust, suc de lămâie, sare şi ulei de măsline. Se presară pătrunjel proaspăt tocat.
"Încearcă să fii flexibil atunci când vine vorba de mâncare. Mănâncă sănătos, dar bucură-te din când în când de o masă în compania prietenilor, fără să analizezi toate ingredientele şi să te simţi vinovat"
Darina Stoyanova
Citește pe Antena3.ro