x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Viaţă, film şi ceva în plus

Viaţă, film şi ceva în plus

de Simona Chiriac    |    04 Mar 2010   •   00:00
Viaţă, film şi ceva în plus
Sursa foto: John Gress/Reuters

La 7 martie, Academia Americană de Film se pregăteşte să decerneze premiile aşteptate cu sufletul la gură de oamenii din întreaga lume. Încă de la prima ediţie din 1929, ele au reprezentat puncte de reper pentru industria cinematografică, construind noi filosofii de viaţă, modele şi orizonturi. Am putea spune că filmele au puterea de a face ca lumea să se schimbe. Iar cele mai bune dintre ele pot fi, din această perspectivă, o scurtă privire către ceea ce va să vină.

CRÂMPEIE DE REALITATE
Ceea ce părea a fi la început un spectacol rafinat, dar lipsit de emoţii şi tresăriri, avea să devină supermediatizat, strălucitor, efervescent. Regizorilor, producătorilor şi actorilor câştigători li se aşeza lumea la picioare atunci când primeau statueta placată cu aur.

Cele zece filme nominalizate sunt tot atâtea crâmpeie din realitate. "Up in The Air" - este povestea frumos ambalată, dar golită de idei a vieţii lui Ryan Bingham, un om de succes pentru care acasă înseamnă o cameră de hotel, un avion sau un aeroport. "Inglourious Basterds" sau cum poate fi rescrisă istoria, cu zâmbetul pe buze.

O lume urâţită, cu oameni hidoşi la suflet şi extratereştri hidoşi la trup, unde nu se găseşte loc pentru toleranţă şi umanitate - în "District 9", cutia pentru extratereştri nu e altceva decât metafora unui alt apartheid (nu întâmplător povestea e localizată în Africa de Sud!). "Avatar" te face să crezi cu tot sufletul într-o lume feerică, ce nu poate fi distrusă nici măcar de curgerea timpului.

"Up", singurul film de animaţie nominalizat, prezintă aventurile unui bătrân care se hotărăşte să-şi îndeplinească visul de-o viaţă. "An Education" este povestea maturizării unei fete de 16 ani, care înţelege că viaţa nu poate fi parcursă pe scurtătură. O comedie neagră, imprevizibilă, despre viaţa de zi cu zi a unei familii de evrei din SUA - aşa poate fi definit "A Serious Man". "The Blind Side" - un film despre povestea reală a lui Michael, orfanul de culoare adoptat de o familie înstărită de albi.

Şi tot o poveste, dar mai dramatică, este cea a lui "Precious", care primeşte o a doua şansă atunci când realizează că o viaţă normală se compune din paşi mici, iar o mână întinsă poate modela un destin.

PREMII CULINARE
Pentru fiecare film-poveste ne-am gândit să vă oferim şi câte o experienţă culinară, demnă de un Oscar... gastronomic. Iar ca bonus vă oferim reţetele Juliei Child, personajul pentru care Meryl Streep a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

×
Subiecte în articol: oscar 2010