x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vin cu prospeţimea toamnei

Vin cu prospeţimea toamnei

de Cristina Andreea Calin    |    30 Mai 2007   •   00:00
Vin cu prospeţimea toamnei
Sursa foto: Gabi Boholţ/

Producătorii de vin din Romănia au inţeles că este momentul să punem in valoare soiurile autohtone, pentru a căştiga teren pe o piaţă unde concurenţa este acerbă.

Mustoasa de Măderat, vin alb sec, se obţine din podgoriile din Transilvania şi din Crişana. După ani intregi in care a lipsit de pe piaţa romănească, a fost readus iubitorilor de vin. Relansarea a fost făcută in compania specialiştilor din domeniul viticulturii. Datoria de a prezenta soiul i-a revenit oenologului doctor Ion Puşcă, cel care şi-a dedicat o mare parte din carieră studiind soiurile autohtone.

avantaj. Pentru acesta este foarte important faptul că se replantează soiuri romăneşti, mai ales in contextul integrării in Uniunea Europeană. "Trebuie să ieşim in faţă cu vinurile noastre, din soiuri strămoşeşti, pentru a ne putea diferenţia de ceilalţi producători de vin din lume", ne-a spus dr Puşcă. Mustoasa de Măderat merită o atenţie deosebită, mai ales că este cultivat intr-una dintre cele mai vechi podgorii romăneşti: Miniş-Măderat.

Mustoasa de Măderat se caracterizează prin prospeţime şi fructuozitate. Atunci cănd se degustă, lasă in gură o senzaţie de răcoare, care se aseamănă, după spusele doctorului Ion Puşcă, cu "aerul curat al unei dimineţi de toamnă romănească".

Un avantaj al acestui vin il reprezintă faptul că nu este foarte alcoolic. Tăria lui variază intre 9,5Þ şi 11Þ, dar poate ajunge uneori şi la 12Þ. De aceea poate fi consumat la ocazii festive, alături de preparate pe bază de peşte, fructe de mare, brănzeturi proaspete moi, dar poate fi asociat cu succes şi cu măncărurile din carne de pasăre, in special cu cele preparate la grătar.

Vinul Mustoasa de Măderat poate fi folosit şi pentru realizarea cupajelor pentru vinurile spumante de calitate sau pentru obţinerea distilatelor din vin.

Â

AUTOHTON
"Trebuie să ieşim in faţă cu vinurile noastre, din soiuri strămoşeşti, pentru a ne putea diferenţia de ceilalţi producători de vin din lume. Mustoasa de Măderat este un vin care impresionează prin prospeţime şi ar fi apreciat şi in străinătate"
Dr ing. Ion Puşcă, oenolog

Producţia

Strugurii, de o lungime de 15-18 cm, sunt puternic bătuţi, adică, la coacere, boabele sunt deformate din cauza desimii, avănd o culoare verde-gălbui, cu puncte dese ruginii. In general, Mustoasa de Măderat are o producţie de struguri mijlocie, media fiind de 10.000 kg/ha, dar poate ajunge chiar pănă la 15.000-20.000 kg. Culesul are loc la sfărşitul lunii septembrie sau in prima jumătate a lunii octombrie. In toamnele lungi şi călduroase, strugurii pot acumula pănă la 180-190 g/l zaharuri. Vinurile de o culoare alb-verzui se recomandă a fi consumate cănd sunt tinere.

×
Subiecte în articol: gastronomie