x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vin iar colindatorii

Vin iar colindatorii

07 Ian 2005   •   00:00

Crestinii ortodocsi care se conduc dupa calendarul Iulian s-au bucurat de Nasterea Domnului pe 7 ianuarie. Printre acestia sunt si cei din Maramuresul istoric. Florin Cerbanic, roman din Slatina (Ucraina), ne-a povestit cum se sarbatoreste Nasterea Domnului la el acasa.

VESELIE. Romanii din Ucraina au sarbatorit ieri Craciunul
"Spre miezul noptii, toti satenii merg la biserica, unde are loc Litia (liturghia de Craciun), aceasta este o slujba diferita de celelalte pentru ca in curtea bisericii are loc un spectacol jucat de o ceata de mascati - Viflaimul." Dupa slujba, oamenii se intorc pe la case si se asaza la masa plina cu bucate traditionale: haluste (sarmale), slanina, carnati, costita afumata, prajituri. Colindatorii care trec pragul casei sunt asezati la masa. Parintii fetei care este colindata pentru prima data pun in pieptul fiecarui baiat din ceata cate un buchetel de rozmarin. Astfel, fata va fi curtata tot anul. Gazdele si colindatorii ciocnesc cate un pahar de vin sau de tuica de cazan. In alte localitati din Maramures, in Ajun, gospodinele asaza pe masa un pat de fan curat, care simbolizeaza ieslea Mantuitorului, iar pe iesle sunt pusi patru colaci de grau.

BASARABIA DE SUD. In regiunea Odessa exista sate romanesti in care se sarbatoreste Craciunul conform calendarului Iulian. Astfel, in localitatea Babele, raionul Ismail, cei mai de vaza tineri din comuna umbla cu Irodul, prevestind Nasterea Domnului. Ei sunt imbracati in port traditional si au masti pe fata. Intrand in casa, ei spun: "Hristos se inalta! Slavitul Hristos! Luminati-va si inchinati-va!". Eugen Tomac, roman din Ucraina, ne-a spus ca cei care vin cu Irodul pe la case sunt serviti cu un pahar de vin rosu, cu nuci si colaci. Pe masa de sarbatoare nu lipseste o farfurie de naut cu carne de porc. (Veronica Guzun)

×
Subiecte în articol: gastronomie