Nu este îngăduit
Pentru ca Sâmpetru să nu-i pedepsească, oamenii au grijă să nu se pieptene (se spune că tot atâţia lupi vor ataca animalele câţi dinţi are pieptenele), nu se dă gunoiul afară din casă, nu se coase, nu se toarce şi, în general, nu se folosesc obiecte ascuţite, nu se împrumută nici un lucru din casă după ce a apus soarele şi cu nici un chip nu se rosteşte numele lupului. Şi tot pentru a scăpa de atacul fiarelor, altădată se adunau pietre albe şi se puneau pe pragul casei, lăsându-le acolo peste noapte. A doua zi se duceau la biserică, iar apoi erau aşezate în grajdurile animalelor, astfel încât nici o jivină a pădurii să nu se încumete să le atace. În schimb, este îngăduit să se umple mesele cu mâncare, în special se coc plăcinte cu diverse umpluturi (se crede că cei care nu se vor ospăta cu plăcinte la Sâmpetru nu vor mai găsi drumul spre casă) şi se dau de pomană covrigi proapseţi. Peste două zile, când vine vremea altor divinităţi populare, Fulgerătoarele, femeile împart rudelor şi vecinilor colaci, turte, pâine cu zahăr şi colivă.
Plăcinţele cu brânză
Ingrediente: 500 g foi de plăcintă, 4 ouă, 200 g brânză de vaci, 300 g brânză telemea, doi dovlecei, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 3 g sare, 2 g piper, o lingură cu busuioc verde.
Preparare: Dovleceii se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se storc de suc şi se călesc cinci minute în puţin ulei. Brânza telemea se sfărâmă şi se pune într-un bol împreună cu brânza dulce, busuiocul verde tocat, sarea şi piperul. Se adaugă dovleceii, ouăle, bicarbonatul de sodiu şi se amestecă. Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se aşază pe un tocător. Se toarnă în mijloc compoziţia, se ridică marginile foilor peste compoziţie şi se ung cu ulei. Se întorc cu partea împăturită în jos, se aşază în tăvi, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu până devin aurii, iar compoziţia s-a întărit şi nu mai curge. Se stropesc cu apă rece, se acoperă cu şervete de bumbac, se lasă 10-15 minute până se înmoaie foile de deasupra, apoi se servesc.
(Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel)
Citește pe Antena3.ro