x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vine miezul iernii

Vine miezul iernii

de Simona Chiriac    |    12 Ian 2011   •   18:18
Vine miezul iernii
146219-bucate03-12-page-10-image-0001.jpgPrin tradiţie, când vine ziua Sfântului Petru de Iarnă, la 16 ianuarie, este semn că ne aflăm deja în miezul ier­nii. Pe de altă parte, începând de acum, lupii dau iama prin sate, făcând felurite stricăciuni. Se spune despre Sâm­petru de Iarnă că are în stăpânire toate fiarele pădurii şi el hotărăşte în care gospodărie să meargă, după cât de vrednici s-au dovedit a fi gospodarii. Şi orice ar face aceştia, nu e chip să scape de mânia acestei divinităţi populare. "Se crede că lupii, când se strâng la urlătoare, vine Sf. Petru călare pe un cal alb, cu o basma plină de bucăţi de pâini şi la fiecare îi dă câte o bucată. Oile şi caprele, când văd lupul, se duc singure la el, dând din picioare, crezând că-l bagă pe lup în pământ cu picioarele." (Dumitru P. Popescu – "Comoara satelor")

Nu este îngăduit
Pentru ca Sâmpetru să nu-i pedepsească, oamenii au gri­jă să nu se pieptene (se spune că tot atâţia lupi vor ataca animalele câţi dinţi are pieptenele), nu se dă gunoiul afară din ca­să, nu se coase, nu se toarce şi, în general, nu se folosesc obi­ecte ascuţite, nu se împrumută nici un lucru din casă după ce a apus soarele şi cu nici un chip nu se rosteşte numele lupului. Şi tot pentru a scăpa de atacul fiarelor, altădată se adu­nau pietre albe şi se puneau pe pragul casei, lăsându-le acolo pes­te noapte. A doua zi se duceau la biserică, iar apoi erau aşe­zate în grajdurile animalelor, astfel încât nici o jivină a pă­durii să nu se încumete să le atace. În schimb, este îngăduit să se umple mesele cu mâncare, în special se coc plăcinte cu di­verse umpluturi (se crede că cei care nu se vor ospăta cu plă­cinte la Sâmpetru nu vor mai găsi drumul spre casă) şi se dau de pomană covrigi proapseţi. Peste două zile, când vine vremea altor divinităţi populare, Fulgerătoarele, femeile împart rudelor şi vecinilor colaci, turte, pâine cu zahăr şi colivă.

Plăcinţele cu brânză
Ingrediente: 500 g foi de plăcintă, 4 ouă, 200 g brânză de vaci, 300 g brânză telemea,  doi dovlecei, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 3 g sare, 2 g piper, o lingură cu busuioc verde.
Preparare: Dovleceii se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se storc de suc şi se călesc cinci minute în puţin ulei. Brânza telemea se sfărâmă şi se pune într-un bol împreună cu brânza dulce, busuiocul verde tocat, sarea şi piperul. Se adaugă dovleceii, ouăle, bicarbonatul de sodiu şi se amestecă. Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se aşază pe un tocător. Se toarnă în mijloc compoziţia, se ridică marginile foilor peste compoziţie şi se ung cu ulei. Se întorc cu partea împăturită în jos, se aşază în tăvi, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu până devin aurii, iar compoziţia s-a întărit şi nu mai curge. Se stropesc cu apă rece, se acoperă cu şervete de bumbac, se lasă 10-15 minute până se înmoaie foile de deasupra, apoi se servesc.
(Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel)

×