x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinerea Scumpa

Vinerea Scumpa

de Simona Chiriac    |    26 Apr 2006   •   00:00
Vinerea Scumpa
CALENDAR GASTRONOMIC
Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului. Numita si Vinerea Scumpa, este ziua in care viata tasneste din adancuri prin intermediul apei. De aceasta data este inteleasa ca sursa a vietii, ca elixir universal (vindeca boli, readuce organismul la viata - "apa vie"), dar si ca modalitate de curatire, atat fizica, cat si spirituala (agheasma - apa sfanta a crestinilor).

La fel ca si de Boboteaza, in Vinerea Scumpa (sau de Izvorul Tamaduirii, asa cum este numita ziua de 28 aprilie in calendarul ortodox), toate apele sunt sfintite. O legenda spune ca Maica Domnului a construit o fantana, nu departe de Ierusalim, si care doar in Vinerea Scumpa are apa. Cel ce bea sau se spala cu aceasta apa sfanta se va insanatosi de orice boala ar avea. Mai mult, daca vreun om cade in fantana, corpul lui se ridica imediat la suprafata, pentru a nu intina puritatea apei. Aceasta poveste ar putea explica obiceiul de a construi fantani in aceasta zi, existand credinta ca vor avea apa din belsug si nu vor seca pe timp de seceta. Un alt obicei presupune curatarea si ingrijirea fantanilor din sat. De asemenea, se stropesc animalele cu apa ca sa fie sanatoase.

Incepand cu Vinerea Scumpa "se da dezlegare" la ploi. Oamenii scot icoanele din biserica, iar preotii fac slujbe pe camp pentru ca ploaia sa se abata si pe meleagurile lor. Iar pentru a-si atrage bunavointa lui Dumnezeu, crestinii cinstesc aceasta zi mergand la biserica si rugandu-se.

Cea mai temuta interdictie este legata de tesut. Nu numai ca cel care tese in ziua de Izvorul Tamaduirii va avea parte numai de nenorociri, dar cu panza tesuta atunci nu se poate acoperi nimeni, nici macar mortul, nefiind primit astfel pe lumea de dincolo.

Si daca am amintit deja de lumea de dincolo, este momentul potrivit sa descriem un vechi ritual popular prin care se putea afla soarta cuiva. Se luau tot atatea farfurii cate persoane se aflau in casa. Dupa ce se umpleau cu apa, se asezau la umbra unui nuc sau a unui soc batran si se lasau acolo cateva ore bune. Daca se gaseau grauncioare de pamant pe fundul unei farfurii, era un semn ca cineva drag va muri in curand.

GRINDINA
Unul dintre marile pericole care pot ameninta gospodariile oamenilor este grindina. In viziunea populara, picaturile de gheata nu cadeau pur si simplu din cer. Intotdeauna exista o poveste care explica fiecare lucru in parte. Astfel, se credea ca balaurii din cer se certau uneori intre ei, se loveau cu ghearele si suflau unul asupra altuia aburi de gheata. Panza de gheata cobora pe campurile oamenilor care nu au respectat anumite sarbatori din an.

26 APRILIE - 2 MAI
  • 26 M Sf. Sfintit Mc. Vasile, Ep. Amasiei; Sf. Glafira
  • 27 J Sf. Sfintit Mucenic Simeon, ruda Domnului
  • 28 V (†) Izvorul Tamaduirii; Sf. Apostol Iason si Sosipatru
  • 29 S Sfintii 9 Mucenici din Cizic; Cuv. Memnon Mart.
  • 30 D Sf. Ap. Iacob, fratele Sf. Ap Ioan, fiii lui Zevedeu
  • 1 L Sf. Prooroc Ieremia; Cuviosii Mucenici: Eftimie, Iganatie si Acachie
  • 2 M Aducerea moastelor Sf. Atanasie cel Mare

    "Iata, vine ziua Domnului, zi fara mila, zi de manie si urgie aprinsa, care va preface tot pamantul in pustiu, si va nimici pe toti pacatosii de pe el" - Isaia, capitolul 13, versetul 9
  • ×
    Subiecte în articol: vinerea vinerea scumpa