x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul ingredient in bucate

0
07 Noi 2007 - 00:00

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză.

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză." In vreme ce Constantin Bacalbaşa, in a sa "Dictatură gastronomică", dădea gurmandului/gurmetului interbelic căteva sfaturi demne de ţinut minte: "Să bem puţin măncănd, să bem mai bine un vin tare, dar in cantitate mică, decăt un vin nou nefermentat incă bine. Să nu bem la masă must sau vinuri prea noi, nelimpezite. Să nu bem in timpul unei mese decăt un singur fel de vin, deşi moda meselor mari este să se intrebuinţeze mai multe. Brillat-Savarin, care recomanda mai multe feluri de vin la o masă, nu poseda principiile ştiinţei medicale pe care le posedăm astăzi."

Gustul măncării

Pentru cine nu reuşeşte să iasă din dilema creată de cei doi pasionaţi gastronomi există o cale de mijloc: să nu bem vinul, ci… să-l măncăm. Sigur, e vorba de un mic "truc" aici, pentru că, de fapt, vorbim despre vin ca ingrediente in diferite preparate culinare. Vinul care schimbă gustul măncării, il catifelează sau il aromează, ii dă corpolenţă sau… suavitate. Vă prezentăm in aceste pagini căteva reţete speciale, pe care le-am preluat chiar din cartea lui Bacalbaşa, pentru a aduce in contemporaneitate aroma inconfundabilă a Romăniei interbelice.

Mere pe cozonac

Ia 6 mere calvile, renete sau creţeşti şi curăţă-le pe dinafară, taie-le in feliuţe subţiri ca nişte cornuri, apoi scoate-le bine seminţele şi cojile tari. Intr-un sirop foarte subţire fierbe-le, apoi lasă-le să se răcească. In altă cratiţă, pune iarăşi intr-un sirop subţire şi foarte fierbinte, cam 150-200 g stafide sultanii, ca să se umfle; adaugă 100 ml vin dulceag şi 200 g piureu de fructe zaharate; toarnă deasupra şi siropul in care au fiert merele. Să fiarbă cam 10 minute, apoi lasă să se răcească. In timpul acesta, vei tăia felii de cozonac de mărimea unei jumătăţi de măr, vei presăra pe ele zahăr pisat subţire şi le vei aşeza in cuptor pentru ca zahărul să se acadelizeze (caramelizeze). Cănd dai la masă, scoţi cozonacul in farfuria de servit, deasupra acestor felii aşezi merele şi deasupra merelor, stafidele. Toarnă deasupra tot siropul. Se poate pune şi cremă Chantilly.

Sos bearnez

Pui intr-o cratiţă jumătate de pahar de vin alb şi jumătate de pahar de oţet, puţin tarhon, două eşalote (sau ceapă cu usturoi) tocate mărunt. Laşi să scadă două treimi din lichid. Intr-o terină bate uşor două găbenuşuri de ou cu ardei roşu. Toarnă deasupra, cu incetul, lichidul rămas, amestecănd mereu pănă ce vei avea destul sos (100 pănă la 200 g). Treci prin sită intr-o altă cratiţă, laşi să fiarbă domol de tot, amestecănd mereu, dar ferind ca să nu dea in clocot. Cănd serveşti, adaugi pătrunjel tocat şi căteva picături de lămăie. Acest sos va trebui să fie ca o maioneză tare.

Ciuperci cu vin alb

Ia o jumătate de kilogram de ciuperci mici, spală-le cu ingrijire şi usucă-le pe o pănză. Aruncă-le, apoi, intr-o cratiţă, unde vei fi pus căteva linguri de untdelemn fierbinte. Adaugă sare, piper, o lingură de ceapă şi pătrunjel tocaţi mărunt, zeama de la două lămăi şi 150 ml de vin alb. Acoperă cratiţa şi pune 5 minute la foc, in clocot. Lasă să se răcească şi serveşte cu apa in care au fiert. Unii adaugă acestei măncări şi o lingură de muştar englezesc.

Ciorbă de iepure ţigănească

Intrebuinţezi capul şi alte bucăţele ale părţii de dinainte a iepurelui. Le pui intr-o oală cu vin alb, să stea puţin, adaugi apoi apă şi săngele iepurelui şi pui să fiarbă. Inainte de a incepe fierberea, pui: orez, ceapă tocată, morcovi tăiaţi ca paiul, sare, mult piper măcinat proaspăt, coaja de la o jumătate de lămăie.

Spanac după moda spaniolă

Fierbe-l in apă fierbinte sărată şi scutură-l. Incălzeşte in altă parte un pahar de untdelemn. Cănd va fi fierbinte, aruncă spanacul inăuntru. Amestecă cu o lingură de lemn, adaugă un pumn de stafide, un pahar de vin de Malaga, piper şi puţin zahăr in praf. Lasă să fiarbă un sfert de oră amestecănd mereu. Piperul poate fi suprimat.

Crap cu vin negru

Fierbe crapul astfel: pune in cratiţă ceapă tocată, pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, frunză de ţelină, cimbru, dafin, sare şi piper. Toarnă vin roşu căt să acopere bine peştele. Să fiarbă domol căt trebuie. In altă cratiţă faci un răntaş cu unt şi făină in cantităţi egale, potrivit cu mărimea peştelui. Să se rumenească făina căteva minute. Retrage cratiţa de pe foc şi umple răntaşul, incetul cu incetul, cu lichidul in care a fiert crapul, spre a obţine un sos potrivit ca grosime. După vreo 25 de minute de fiertură treci sosul prin sită deasă. In cratiţa unde ai trecut sosul, introdu 100 g unt proaspăt şi vreo trei linguri de unt cu sardele. Pune crapul pe farfuria de servit la masă, inconjoară-l cu arpagicuri rumenite in unt şi ciuperci coapte in unt, după voinţă. Torni o parte a sosului peste peşte şi celălalt sos in sosieră. Se mănăncă şi cald şi rece.

Supa neputinciosului

Pisează foarte mărunt 250 g carne de pasăre, fiartă in zeamă de carne. Moaie piureul cu 250 ml de lapte fiert şi trece prin sită deasă. Pune piureul intr-un castron, adaugă 400 ml de lapte fierbinte şi mai pune şi 3 sau 4 găbenuşuri şi 100 ml de vin alb vechi.

Pulpă inăbuşită

Pui să se marineze bucăţi de slănină; marinata să fie compusă din vin alb, sare, piper, pătrunjel şi usturoi. Iei o bucată de carne de vacă, pulpă, şi o impănezi cu aceste bucăţele de slănină. Intr-o cratiţă de pămănt pui grăsimea de la rinichii de vacă şi rumeneşti in ea căteva bucăţi de slănină grasă, căteva cepe, căţiva morcovi sau carote, frunze de ţelină, toate tăiate mărunt; totodată pui o foaie de dafin, cimbru, vreo doi cuişori, căteva ciuperci. Pune in cratiţă şi pulpa de vacă pe care o rumeneşti la răndul ei. Umpli cu vin tăiat cu zeamă de carne, aşa incăt carnea să fie acoperită, apoi pui sare şi piper. Acoperi, lipeşti capacul şi laşi să fiarbă 4-5 ore. Cănd dai la masă, scoţi carnea pe o farfurie şi treci toate zarzavaturile din cratiţă prin sită, apăsăndu-le cu un pisălog.

Citeşte mai multe despre:   căteva,   cratita,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Megan Markle felicitată de familia regală britanică

Megan Markle felicitată de familia regală britanică
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....
Serviciul de email marketing furnizat de