x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul ingredient in bucate

0
07 Noi 2007 - 00:00

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză.

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză." In vreme ce Constantin Bacalbaşa, in a sa "Dictatură gastronomică", dădea gurmandului/gurmetului interbelic căteva sfaturi demne de ţinut minte: "Să bem puţin măncănd, să bem mai bine un vin tare, dar in cantitate mică, decăt un vin nou nefermentat incă bine. Să nu bem la masă must sau vinuri prea noi, nelimpezite. Să nu bem in timpul unei mese decăt un singur fel de vin, deşi moda meselor mari este să se intrebuinţeze mai multe. Brillat-Savarin, care recomanda mai multe feluri de vin la o masă, nu poseda principiile ştiinţei medicale pe care le posedăm astăzi."

Gustul măncării

Pentru cine nu reuşeşte să iasă din dilema creată de cei doi pasionaţi gastronomi există o cale de mijloc: să nu bem vinul, ci… să-l măncăm. Sigur, e vorba de un mic "truc" aici, pentru că, de fapt, vorbim despre vin ca ingrediente in diferite preparate culinare. Vinul care schimbă gustul măncării, il catifelează sau il aromează, ii dă corpolenţă sau… suavitate. Vă prezentăm in aceste pagini căteva reţete speciale, pe care le-am preluat chiar din cartea lui Bacalbaşa, pentru a aduce in contemporaneitate aroma inconfundabilă a Romăniei interbelice.

Mere pe cozonac

Ia 6 mere calvile, renete sau creţeşti şi curăţă-le pe dinafară, taie-le in feliuţe subţiri ca nişte cornuri, apoi scoate-le bine seminţele şi cojile tari. Intr-un sirop foarte subţire fierbe-le, apoi lasă-le să se răcească. In altă cratiţă, pune iarăşi intr-un sirop subţire şi foarte fierbinte, cam 150-200 g stafide sultanii, ca să se umfle; adaugă 100 ml vin dulceag şi 200 g piureu de fructe zaharate; toarnă deasupra şi siropul in care au fiert merele. Să fiarbă cam 10 minute, apoi lasă să se răcească. In timpul acesta, vei tăia felii de cozonac de mărimea unei jumătăţi de măr, vei presăra pe ele zahăr pisat subţire şi le vei aşeza in cuptor pentru ca zahărul să se acadelizeze (caramelizeze). Cănd dai la masă, scoţi cozonacul in farfuria de servit, deasupra acestor felii aşezi merele şi deasupra merelor, stafidele. Toarnă deasupra tot siropul. Se poate pune şi cremă Chantilly.

Sos bearnez

Pui intr-o cratiţă jumătate de pahar de vin alb şi jumătate de pahar de oţet, puţin tarhon, două eşalote (sau ceapă cu usturoi) tocate mărunt. Laşi să scadă două treimi din lichid. Intr-o terină bate uşor două găbenuşuri de ou cu ardei roşu. Toarnă deasupra, cu incetul, lichidul rămas, amestecănd mereu pănă ce vei avea destul sos (100 pănă la 200 g). Treci prin sită intr-o altă cratiţă, laşi să fiarbă domol de tot, amestecănd mereu, dar ferind ca să nu dea in clocot. Cănd serveşti, adaugi pătrunjel tocat şi căteva picături de lămăie. Acest sos va trebui să fie ca o maioneză tare.

Ciuperci cu vin alb

Ia o jumătate de kilogram de ciuperci mici, spală-le cu ingrijire şi usucă-le pe o pănză. Aruncă-le, apoi, intr-o cratiţă, unde vei fi pus căteva linguri de untdelemn fierbinte. Adaugă sare, piper, o lingură de ceapă şi pătrunjel tocaţi mărunt, zeama de la două lămăi şi 150 ml de vin alb. Acoperă cratiţa şi pune 5 minute la foc, in clocot. Lasă să se răcească şi serveşte cu apa in care au fiert. Unii adaugă acestei măncări şi o lingură de muştar englezesc.

Ciorbă de iepure ţigănească

Intrebuinţezi capul şi alte bucăţele ale părţii de dinainte a iepurelui. Le pui intr-o oală cu vin alb, să stea puţin, adaugi apoi apă şi săngele iepurelui şi pui să fiarbă. Inainte de a incepe fierberea, pui: orez, ceapă tocată, morcovi tăiaţi ca paiul, sare, mult piper măcinat proaspăt, coaja de la o jumătate de lămăie.

Spanac după moda spaniolă

Fierbe-l in apă fierbinte sărată şi scutură-l. Incălzeşte in altă parte un pahar de untdelemn. Cănd va fi fierbinte, aruncă spanacul inăuntru. Amestecă cu o lingură de lemn, adaugă un pumn de stafide, un pahar de vin de Malaga, piper şi puţin zahăr in praf. Lasă să fiarbă un sfert de oră amestecănd mereu. Piperul poate fi suprimat.

Crap cu vin negru

Fierbe crapul astfel: pune in cratiţă ceapă tocată, pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, frunză de ţelină, cimbru, dafin, sare şi piper. Toarnă vin roşu căt să acopere bine peştele. Să fiarbă domol căt trebuie. In altă cratiţă faci un răntaş cu unt şi făină in cantităţi egale, potrivit cu mărimea peştelui. Să se rumenească făina căteva minute. Retrage cratiţa de pe foc şi umple răntaşul, incetul cu incetul, cu lichidul in care a fiert crapul, spre a obţine un sos potrivit ca grosime. După vreo 25 de minute de fiertură treci sosul prin sită deasă. In cratiţa unde ai trecut sosul, introdu 100 g unt proaspăt şi vreo trei linguri de unt cu sardele. Pune crapul pe farfuria de servit la masă, inconjoară-l cu arpagicuri rumenite in unt şi ciuperci coapte in unt, după voinţă. Torni o parte a sosului peste peşte şi celălalt sos in sosieră. Se mănăncă şi cald şi rece.

Supa neputinciosului

Pisează foarte mărunt 250 g carne de pasăre, fiartă in zeamă de carne. Moaie piureul cu 250 ml de lapte fiert şi trece prin sită deasă. Pune piureul intr-un castron, adaugă 400 ml de lapte fierbinte şi mai pune şi 3 sau 4 găbenuşuri şi 100 ml de vin alb vechi.

Pulpă inăbuşită

Pui să se marineze bucăţi de slănină; marinata să fie compusă din vin alb, sare, piper, pătrunjel şi usturoi. Iei o bucată de carne de vacă, pulpă, şi o impănezi cu aceste bucăţele de slănină. Intr-o cratiţă de pămănt pui grăsimea de la rinichii de vacă şi rumeneşti in ea căteva bucăţi de slănină grasă, căteva cepe, căţiva morcovi sau carote, frunze de ţelină, toate tăiate mărunt; totodată pui o foaie de dafin, cimbru, vreo doi cuişori, căteva ciuperci. Pune in cratiţă şi pulpa de vacă pe care o rumeneşti la răndul ei. Umpli cu vin tăiat cu zeamă de carne, aşa incăt carnea să fie acoperită, apoi pui sare şi piper. Acoperi, lipeşti capacul şi laşi să fiarbă 4-5 ore. Cănd dai la masă, scoţi carnea pe o farfurie şi treci toate zarzavaturile din cratiţă prin sită, apăsăndu-le cu un pisălog.

Citeşte mai multe despre:   căteva,   cratita,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de