x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul pe internet

Vinul pe internet

06 Oct 2004   •   00:00

Daca acum 10-15 ani, sintagma de mai sus ar fi parut bizara, astazi Internetul ofera un suport solid de prezentare a vinurilor si o fantastica sursa de informare.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In tarile in care Internetul, banking-ul on-line sunt bine implementate, achizitia unui vin de pe web este o bagatela. Firme de mesagerie transporta cu eficienta in real cumparatura virtuala. Exista si la noi e-comerce, dar o serie intreaga de factori ii impiedica dezvoltarea pe masura cerintelor. De aceea, site-urile cu vinuri sunt deocamdata locul unde poti face "cunostinta" cu diferiti producatori si licorile lor minunate. Unii dintre acestia s-au limitat la a-si etala gama de produse, altii au anexat si componente ale campaniilor publicitare. Despre structura paginilor, despre maniera de rezolvare vom discuta si alta data, mai pe larg.

Astazi sa aflam cateva adrese. Adaugam la lista producatorilor si organizatiile profesionale, asociatiile sau patronatele. Din pacate, nu toti operatorii din domeniu isi au site-ul propriu.

www.cotnari.ro este realizat in romana, engleza, franceza si rusa, avand pagini de istorie, o galerie foto si produsele insotite de stihuri.

www.prahova-wine - este adresa celor de la Cramele Halewood. Un site complex cu foarte multe informatii utile. Printre altele, clasificarea spumantelor in functie de gramele de zahar per litru. Sugestiile de servire ajuta pe cel interesat sa faca o alegere corecta conforma cu evenimentul vizat.

Jidvei-ul (www.jidvei.ro) propune un site mai sobru, informatia specializata fiind si aici bine reprezentata, fiecare capitol avand darul de a capta interesul: Vinul si legislatia, Arta degustarii, Servirea vinurilor, Vinul si gastronomia, Vinul si derivatele lui etc.

Foarte multe informatii se pot culege din pagina Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, www.oniv.ro.

Patronatul National al Viei si Vinului (www.pnvv.ro) face trimiteri catre majoritatea site-urilor de specialitate. Informatiile sunt actualizate si dat fiind statutul acestei entitati - autorizate. ADAR-ul are pagina in constructie, in schimb greutatea Asociatiei degustatorilor cred ca-si va spune cuvantul in realizarea site-ului.

www.serve.ro - un loc placut in care in mod surprinzator te poti intalni si cu "echipa" incepand de la Guy Tyrel du Pois (presedinte) si pana la "baietii" din vanzari.

www.vinterra.ro - accesibil doar in engleza, site-ul promoveaza imaginea produselor (excelente) si a companiei.

www.vinbun.ro - Cu toate ca pentru "singurul portal de vinuri romanesti" vinurile sunt putine, iar parte din formularile textelor sunt rezultatul unor traduceri neatente (pluralul pentru botez devenind "boteze", iar sampania "bruta"), rubrici precum ABC-ul vinului, Vinul si mancarea etc. fac site-ul promitator. Incursiunea continua.

Pentru conformitate, www.vinexpert.info.
×
Subiecte în articol: gastronomie