Monte Carlo Wine Festival şi-a consumat cea de-a doua ediţie, găzduită în celebrul Auditorium Reinier III (generos spaţiu de concerte cu rezonanţă mondială, care înaintează impetuos desaupra Mediteranei).
Un festival neobişnuit, deoarece, pentru prima dată în Monaco, s-a ales formula asocierii oenologiei cu interesul comercial şi cu expresia culturală. Monte Carlo Wine Festival e, de fapt, un spectacol în mai multe acte ai cărui actori sunt producători de vinuri şi vedete ale vieţii culturale europene.
Pentru Principatul Monaco, a doua ţară mică a lumii după Vatican, existenţa unei asemenea manifestări, aflată la cea de-a doua sa ediţie anuală, reprezintă un titlu de nobleţe. Leonardo da Vinci se întâlneşte cu Giulio Andreotti, vinul canadian face cunoştinţă cu vinul de Toulon, sub semnul francofoniei, cartea, muzica şi pictura propunând, la rândul lor, întâlniri memorabile. Nu e doar vin pe masă, ci şi cultură legată de tot ceea ce înseamnă vin, de la viţa-de-vie la sticla veche de 100 de ani. Pentru prima dată, s-a putut vedea, la Monte Carlo, expozitia "Da Vinci, vinificatorul" şi tot pentru întâia oară unii expozanţi şi-au prezentat, în deschidere, vinurile la Grădina Exotică.
Expoziţia, ne mărturisea preşedintele Festivalului, Michele Florentino, "vine din regiunea natală a lui Da Vinci, de unde şi muzeul ideal Da Vinci pe care îl vedeţi despachetat aici. În plus, e o sală de lectură cu volume despre cele 5 simţuri ale omului, puse la dispoziţia noastră de Ministerul Agriculturii din Italia. Există o legătură între vie, vin şi naţiune. Aproape că nu există ţară care să nu aibă măcar mici cantităţi de vin. Monte Carlo Wine Festival vrea să demonstreze tocmai acest lucru că, dacă la începutul secolului al XX-lea, triumfau vinurile americane, azi vinurile autotone diversifică la maxim paleta vinurilor mondiale, aducând, fiecare, ceva nou".
Gastronomul
Michele Florentino este, pe lângă un excelent oenolog, un pasionat al bucătăriei italiene. "Cred că într-o bucătărie care nu e foarte elaborată, materia primă prevalează. Atunci când ai un produs bun, un ulei de calitate, roşii etc., nu e necesar să elaborezi prea mult un fel de mâncare. Simplitatea în bucătărie e cel mai bun lucru. Pentru că simplitatea vine de la natură. Când oferi o mâncare, dacă ai o carne bună, un peşte bun şi un ulei de măsline de calitate, bucătăria e ca şi făcută."Mâncarea preferată a lui Florentino sunt pastele alla bolognese, cu peşte, cu carne, cu legume... Într-o farfurie de peşte, spune el, ai totul. Florentino ne-a dat şi o reţetă personală specială. Este reţeta pe care a creat-o special pentru fostul prim-ministru italian Giulio Andreotti, supranumit "Il Divo" pentru curajul de a lupta cu Mafia. Reţeta se numeşte "Spaghetti cu piper". E foarte simplu de pregătit. Se fierb pastele, apoi, aparte, se face un amestec cu puţină smântână şi unt şi se adaugă piper verde şi piper roşu. Când pastele au fiert, se sotează cu acest amestec, se adaugă deasupra un pic de parmezan şi e gata! "Am făcut această mâncare, ne spune Florentino în onoarea lui Andreotti, un bun client al meu."
În aşteptare
Monte Carlo Wine Festival e o adevărată istorie a vinului. Vedem aici o sticlă din 1842, dar şi cel mai tânăr vin. Sunt prezenţi 70 de producători şi 30 de mici producători care au câştigat premii prestigioase în Italia. Lipseşte România. Poate, la ediţia următoare. "Pentru că, spune Florentino, România are vinuri extraordinare. Aşteptăm cu plăcere prezenţa României la MCWF. Cunosc o mulţime de români de calitate, directorul Orchestrei Simfonice a Auditoriumului e român, secretara mea, Luana Lazăr, e româncă şi ştiu că la Monaco se dezvoltă o bogată cultură română."Un liant
"Am vrut să arăt oamenilor că vinul nu e doar un produs care se vinde şi se bea, ci şi un liant între nevoia de a te hrăni şi suflet", ne mărturiseşte Michele Florentino. "Viţa-de-vie e prima plantă «domesticită» pe pământ. Vinul a însoţit întotdeauna destinul omului. Cred că un pahar de vin bun e un lucru foarte interesant; pentru a gusta, trebuie să înţelegi că vinul se face cu sufletul. Şi nu e doar plăcerea de a bea, există experienţe, cercetări, o cultură, un climat, soarele, poezia vinului... Într-un cuvânt, vinul are tot ce trebuie pentru a face parte din cultura omului."Citește pe Antena3.ro