x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Worschtkoschtprob, concursul cârnaţilor la şvabii bănăţeni

Worschtkoschtprob, concursul cârnaţilor la şvabii bănăţeni

de Mircea Opris    |    27 Ian 2011   •   17:26
Worschtkoschtprob, concursul cârnaţilor la şvabii bănăţeni

Peste 600 de cârnaţi de porc, vită, oaie, reţete secrete, uscaţi sau cruzi şi alte specialităţi s-au întercut la Timişoara, la o nouă ediţie a “Worschtkoschtprob” sau “Degustarea cârnaţilor”. Un eveniment 100% al şvabilor din Banat, concursul tradiţional se ţine la Casa Adamn Muller Gutembrunn din Timişoara, organizat în fiecare an de către ziarul Banater Zeitung.

Toţi participanţii au gustat câte o mostră din cele 68 de sortimente de cârnaţi, înscrişi la concursul culinar. În final, cel mai bun producător primeşte un premiu special, ce constă în obiecte tradiţionale pentru păstrarea condimentelor, pentru ca şi anul viitor cârnaţii să fie cât mai gustoşi.  Constant, din anul 1993 până acum, câştigătorul celui mai bun cârnat şvăbesc din zona de vest a fost desemnat Timotei Tintoi, măcelar cu tradiţie în familie. “Secretul unui cârnat bun e ca porcul să fie crescut în gospodărie, iar în ziua în care îl tai răchia să fie tare bună”, atât a dezvăluit Timotei Tintoi din secretul reţetei sale. El a mai spus că este esenţial ca timp de două zile cârnatul să fie lăsat să se zvânte şi abia după aceea se pune la afumat. “Fumul trebuie să fie rece, pentru că dacă e cald, cârnatul nu se afumă bine. Rumeguşul trebuie să fie din lemn de esenţă tare, de preferat stejar sau fag. Mai multe nu spun, căci nu mai câştig nimic altă dată”, a mai spus câştigătorul din acest an al “Worschtkoschtprob”.

×