x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zacusca din Bosnia pregatita la Moeciu

Zacusca din Bosnia pregatita la Moeciu

de Cristina Andreea Calin    |    29 Noi 2006   •   00:00
Zacusca din Bosnia pregatita la Moeciu
ROMANIA CULINARA / MOECIU, JUDETUL BRASOV
Cum ar fi sa intrati intr-o pensiune din Moeciu si pe masa sa va fie puse cateva preparate traditionale din Bosnia? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: gustos!

Bucataria fara diversitate e greu de imaginat. Dar daca vorbim despre o diversitate culturala, atunci ea poate da nastere la bucate apetisante si interesante. Ce-ati zice de o combinatie intre gastronomia romaneasca si cea bosniaca?

De acasa, din Bosnia

Undeva in Moeciu, familia Sandu si-a deschis o pensiune. Meniul poate parea obisnuit. Cine nu stie ce gust si ce culoare are zacusca? Vi se poate parea ceva comun. Dar dupa ce veti gusta veti observa ca, pe langa ingredientele pe care noi le punem de obicei, mai exista si cateva mici surprize. Zacusca pe care Fatima Sandu o prepara este mult mai simpla decat cea cu care suntem noi obisnuiti. Ingredientele principale sunt ardeii capia, vinetele si usturoiul. Sufleul de cascaval este unul dintre preparatele care ii alina Fatimei dorul de casa atunci cand il prepara clientilor care ii trec pragul. A mai adus de acasa si o prajitura cu nuci, migdale si alune. Dar cum de ani buni Romania a devenit a doua ei casa, in bucataria ei se pregatesc foarte multe preparate traditionale romanesti. A prins si ea gustul afumaturilor, al branzeturilor de oaie, al berbecutului la protap. Si cum bucatele traditionale din zona Moeciu se potrivesc foarte bine cu muraturi puse cu grija de cu toamna, Fatima are grija ca in camara ei sa stea frumos aranjate zeci de borcane cu tot felul de legume puse la acrit. Pe langa obisnuitii castraveti, gazda noastra mai mureaza si conopida si morcovi, pe care le asaza in borcane cu arta, dandu-le si un aspect original.

Bucatarie combinata

Si cum apele din zona sunt tocmai bune pentru pescuit, la pensiunea din Moeciu pastravii sunt un adevarat deliciu culinar. Pentru cei care prefera sortimentele de peste mai exotice, Fatima prepara si somon sau dorada. Pentru a fi cat mai aproape de ceea ce inseamna evolutia gastronomiei, ea merge la cursuri de pregatire.

Sufleu de cascaval

  • Ingrediente: 350 g faina, 250 g margarina, 100 ml apa, o lingura de otet, 100 g unt, 100 g cascaval, 50 g sunca afumata, o lingura de faina, doua oua, doua linguri de smantana.
  • Preparare: Se face un aluat fraged de placinta din 350 g faina, 250 g margarina, 100 ml apa in care se adauga o lingura de otet. Toate aceste ingrediente se framanta bine.
    Cand compozitia s-a omogenizat se pune de-o parte la rece, pentru cateva ore sau, daca timpul o permite, de pe o zi pe alta. Apoi, se ia un vas termorezistent de marime medie care se unge cu unt cu un continut de grasime mai ridicat.
    Dupa aceea se imbraca in aluatul care trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 1,5 cm. Intre timp, trebuie sa avem pregatite 100 grame de cascaval taiat cubulete si 50 grame de sunca afumata taiata si ea cubulete. Acestea se amesteca si se pun in interiorul vasului termorezistent.
    Deasupra se presara in ploaie o jumatate de lingura de faina. Intr-un vas amestecam doua oua cu doua linguri de smantana. Compozitia o turnam deasupra sufleului. Apoi, vasul termorezistent se introduce in cuptorul care a fost incalzit in prealabil. Temperatura la care se va coace sufleul va fi de 220 °C.
    Se lasa in cuptor timp de 45 de minute. Se serveste fierbinte.
  • Prajitura casei

  • Ingrediente: 6 oua, 200 g unt, 300 g ciocolata, 60 g zahar, 100 g nuci, 100 g migdale, 100 g alune, dulceata de fructe de padure.
  • Preparare: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. 200 grame de unt si 300 grame de ciocolata se pun la baie de aburi si se amesteca incontinuu pana ce compozitia devine omogena. Galbenusurile se amesteca bine cu 60 grame de zahar. Apoi, albusurile batute spuma, compozitia din ciocolata si unt si galbenusurile se amesteca foarte bine. Se pune compozitia rezultata intr-o forma de copt sau o tava. Deasupra ei se presara nuci, alune si migdale tocate marunt. Apoi, se mai adauga si cateva bucati de ciocolata. Prajitura se pune in cuptor, la foc foarte mic, astfel incat sa se coaca uniform. Se tine aproximativ 45 de minute. Se scoate si se lasa putin sa se raceasca. La final, se poate pune deasupra dulceata de fructe de padure.
  • ×
    Subiecte în articol: moeciu