x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Zămucă” şi „ciurigăi”.

0
Autor: Magda Cristina Ursache 01 Iun 2011 - 21:00
„Zămucă” şi „ciurigăi”.

Satul e in sarbatoare, lumea se veseleste, dar undeva exista cineva care nu si-a contenit lucrul cel de fiecare zi, tocmai pentru ca celorlalti sa le ramana bucuria intreaga. Pe Leonica Avram, venita in sat la Sisesti de la Baia Sprie, localitate megiesa, am intalnit-o in cuhnie, pregatind bucatele pentru sute de oaspeti. Pentru ea, gastronomia este profesie, pasiune si zestre primita de la un sir nesfarsit de socacite.

Meniu pentru Ispas
Pentru ca noi ne-am aflat acolo in zilele Pastilor, mai intai am cerut sa ne desluseasca ceva din ceea ce se gateste in aceasta perioada din an. 'Acum, caracteristice sunt mielul, sunca de casa, ouale si painea de casa', imi raspunde. 'Cam la fel o sa gatim si peste 40 de zile, la Inal­tare.'
'Zamuca de miel' (adica ciorba) se pregateste din cap, gat si pi­cioa­rele din fata. 'Se taie morcov, pa­trunjel, ceapa, gulie. Carnea se fierbe 30 de minute, apoi se pune zar­zavatul, la foc mic, pana fierb si le­gumele, si carnea. Se scoate carnea si se face un sos dintr-un galbenus de ou, o lingura de faina si smantana. Intre timp se pune si cam o gra­majoara de macris. Tot atunci pui si smantana cu faina. Dupa ce am dat oala deoparte se pune o legatura de leustean tocat.' Se mai fac oua fierte in sunca, astfel: 'Sunca de porc se degreseaza, se pun ouale intr-un tifon si se pun la fiert cu sunca, cam la o ora dupa ce s-a pus aceasta la fiert. Capata un gust de afumat. Aceasta reteta e invatata de la o doamna preoteasa vicar, Otilia Sarmasan', imi mai spune dna ­Leonica.

Retete maramuresene
Pe nesimtite, pasim in universul gastronomic maramuresean. 'Avem si noi fripturi mai deosebite. De exemplu, friptura de porc, de ceafa. Taiem ceafa, se bate putin, se prajeste doar cat sa faca o crusta, apoi se pune intr-o tigaie cu ulei in care se prajeste inainte o ceapa cu un pic de boia si se asaza feliile frumos una peste alta, se pune un pic de apa, se acopera bine tigaia si se introduce in cuptor. Se inabusa bine in cuptor si sunt grozave pentru cine vrea sa manace ceva cu gust de gratar, copt ca pe plita, dar facut usor si simplu la cuptor.'

Aflu apoi despre alte specialitati, cum ar fi 'supa de salate' (de salata), care 'se face cu rantas si cu sman­tana. Cand este gata se pune ustu­roi si se adauga oua, nebatute. Spar­gem oul si il lasam cateva minute sa dea un clocot. Se pun atatea oua cati membri ai familiei sunt, sa aiba fiecare oul lui'. Legumele care nu trebuie sa lipseasca din nici o supa sunt morcovul, radacina de patrunjel, ceapa si gulia, aceasta din urma dand nota specifica a preparatelor.

'Dar si supa de gaina la noi e diferita. E cu gaina de casa. Se pune gaina sa fiarba, ca si racitura, incet, cam doua ore. Secretul este ca cu cat se fierbe cu focul mai incet, cu atat este mai gustoasa si... fierbe mai repede carnea, chiar daca e gaina batrana. In supa punem boabe de piper si sare. Cand e fiarta se pun taitei de casa, dupa ce s-au scos morcovul si carnea. Morcovul il taiem felii si il punem in farfurie, la masa, cu zeama turnata deasupra, iar carnea se pune separat pe masa si se mananca cu hrean. Nici patrunjelul verde nu trebuie sa lipseasca.'

Ce sunt ciurigaii?
Ma intriga Leonica Avram cand incepe sa-mi vorbeasca despre 'dulcele' asta din batrani. Chiar, ce sunt ciurigaii (care, fie vorba intre noi, tare-i sunt dragi consortului domniei sale, Gavril Avram)? 'Se fac dintr-un aluat de faina, iaurt, zahar, ou si bicarbonat. Se tocmeste un aluat destul de moale, se intinde cu sucitorul, se taie patratele si in mijloc se face o crestatura cu cutitul si se in­troduce un capat, tragandu-se de el. Se coace in ulei.' Acum m-am la­mu­rit. Ciurigaii sunt doar niste 'minciu­ne­le'. Si pentru ca tot am dat de de­numiri locale, sa mai po­menim una: 'co­corade'. 'Cocoradele sunt fa­cute din malai, cu smantana si iaurt, sare si un pic de zahar. Bu­nica le fa­cea in les­pede (un fel de ti­gaie mo­ro­se­neas­ca), dar cu putin ulei, cum se pune la clatite. Se pune cate o lingu­ra de compozitie si se intinde. Se coc pe o par­te si pe alta.' Poga­ce­lele se fac dintr-un aluat cu jumari de porc ma­cinate. Se face un aluat cu jumari si cu chimen intreg si se prajesc in ulei.

Ar mai fi si alte bucate de soi despre care e musai sa povestim si altadata. Nu de alta, dar, vorba cantecului, 'catu-i Maramuresu’'... nu-s bucate mai gustoase si gospodine mai frumoase ca la Surdesti, Sisesti ori Baia Sprie, ori ca prin tot locul pe unde neamul asta de oameni buni si-a asezat mandrete de case, cu porti impodobite si gradini pline de flori. Iar acuma, primavara, de la Pasti pana la Ispas, crengile co­pacilor au primit si ele podoaba, coji de oua colorate...

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...
Serviciul de email marketing furnizat de