x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Zămucă” şi „ciurigăi”.

0
Autor: Magda Cristina Ursache 01 Iun 2011 - 21:00
„Zămucă” şi „ciurigăi”.

Satul e in sarbatoare, lumea se veseleste, dar undeva exista cineva care nu si-a contenit lucrul cel de fiecare zi, tocmai pentru ca celorlalti sa le ramana bucuria intreaga. Pe Leonica Avram, venita in sat la Sisesti de la Baia Sprie, localitate megiesa, am intalnit-o in cuhnie, pregatind bucatele pentru sute de oaspeti. Pentru ea, gastronomia este profesie, pasiune si zestre primita de la un sir nesfarsit de socacite.

Meniu pentru Ispas
Pentru ca noi ne-am aflat acolo in zilele Pastilor, mai intai am cerut sa ne desluseasca ceva din ceea ce se gateste in aceasta perioada din an. 'Acum, caracteristice sunt mielul, sunca de casa, ouale si painea de casa', imi raspunde. 'Cam la fel o sa gatim si peste 40 de zile, la Inal­tare.'
'Zamuca de miel' (adica ciorba) se pregateste din cap, gat si pi­cioa­rele din fata. 'Se taie morcov, pa­trunjel, ceapa, gulie. Carnea se fierbe 30 de minute, apoi se pune zar­zavatul, la foc mic, pana fierb si le­gumele, si carnea. Se scoate carnea si se face un sos dintr-un galbenus de ou, o lingura de faina si smantana. Intre timp se pune si cam o gra­majoara de macris. Tot atunci pui si smantana cu faina. Dupa ce am dat oala deoparte se pune o legatura de leustean tocat.' Se mai fac oua fierte in sunca, astfel: 'Sunca de porc se degreseaza, se pun ouale intr-un tifon si se pun la fiert cu sunca, cam la o ora dupa ce s-a pus aceasta la fiert. Capata un gust de afumat. Aceasta reteta e invatata de la o doamna preoteasa vicar, Otilia Sarmasan', imi mai spune dna ­Leonica.

Retete maramuresene
Pe nesimtite, pasim in universul gastronomic maramuresean. 'Avem si noi fripturi mai deosebite. De exemplu, friptura de porc, de ceafa. Taiem ceafa, se bate putin, se prajeste doar cat sa faca o crusta, apoi se pune intr-o tigaie cu ulei in care se prajeste inainte o ceapa cu un pic de boia si se asaza feliile frumos una peste alta, se pune un pic de apa, se acopera bine tigaia si se introduce in cuptor. Se inabusa bine in cuptor si sunt grozave pentru cine vrea sa manace ceva cu gust de gratar, copt ca pe plita, dar facut usor si simplu la cuptor.'

Aflu apoi despre alte specialitati, cum ar fi 'supa de salate' (de salata), care 'se face cu rantas si cu sman­tana. Cand este gata se pune ustu­roi si se adauga oua, nebatute. Spar­gem oul si il lasam cateva minute sa dea un clocot. Se pun atatea oua cati membri ai familiei sunt, sa aiba fiecare oul lui'. Legumele care nu trebuie sa lipseasca din nici o supa sunt morcovul, radacina de patrunjel, ceapa si gulia, aceasta din urma dand nota specifica a preparatelor.

'Dar si supa de gaina la noi e diferita. E cu gaina de casa. Se pune gaina sa fiarba, ca si racitura, incet, cam doua ore. Secretul este ca cu cat se fierbe cu focul mai incet, cu atat este mai gustoasa si... fierbe mai repede carnea, chiar daca e gaina batrana. In supa punem boabe de piper si sare. Cand e fiarta se pun taitei de casa, dupa ce s-au scos morcovul si carnea. Morcovul il taiem felii si il punem in farfurie, la masa, cu zeama turnata deasupra, iar carnea se pune separat pe masa si se mananca cu hrean. Nici patrunjelul verde nu trebuie sa lipseasca.'

Ce sunt ciurigaii?
Ma intriga Leonica Avram cand incepe sa-mi vorbeasca despre 'dulcele' asta din batrani. Chiar, ce sunt ciurigaii (care, fie vorba intre noi, tare-i sunt dragi consortului domniei sale, Gavril Avram)? 'Se fac dintr-un aluat de faina, iaurt, zahar, ou si bicarbonat. Se tocmeste un aluat destul de moale, se intinde cu sucitorul, se taie patratele si in mijloc se face o crestatura cu cutitul si se in­troduce un capat, tragandu-se de el. Se coace in ulei.' Acum m-am la­mu­rit. Ciurigaii sunt doar niste 'minciu­ne­le'. Si pentru ca tot am dat de de­numiri locale, sa mai po­menim una: 'co­corade'. 'Cocoradele sunt fa­cute din malai, cu smantana si iaurt, sare si un pic de zahar. Bu­nica le fa­cea in les­pede (un fel de ti­gaie mo­ro­se­neas­ca), dar cu putin ulei, cum se pune la clatite. Se pune cate o lingu­ra de compozitie si se intinde. Se coc pe o par­te si pe alta.' Poga­ce­lele se fac dintr-un aluat cu jumari de porc ma­cinate. Se face un aluat cu jumari si cu chimen intreg si se prajesc in ulei.

Ar mai fi si alte bucate de soi despre care e musai sa povestim si altadata. Nu de alta, dar, vorba cantecului, 'catu-i Maramuresu’'... nu-s bucate mai gustoase si gospodine mai frumoase ca la Surdesti, Sisesti ori Baia Sprie, ori ca prin tot locul pe unde neamul asta de oameni buni si-a asezat mandrete de case, cu porti impodobite si gradini pline de flori. Iar acuma, primavara, de la Pasti pana la Ispas, crengile co­pacilor au primit si ele podoaba, coji de oua colorate...

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro
Galerie Foto Jurnalul anunța, săptămâna trecută, că rămășițele fostului Minister al Turismului se mută într-o clădire de sticlă din nordul Capitalei, iar astfel se pot pierde și ultimele documente pe care le caută...
Serviciul de email marketing furnizat de