x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Zilele europene ale cărţilor de bucate

0
Autor: Maria Belu-Burtea 26 Noi 2009 - 00:00
Zilele europene ale cărţilor de bucate Arhiva Fundaţiei Noi Citim/
Vezi galeria foto
Relaţia dintre gastronomie şi literatură este o temă pe care Muzeul Ţăranului Român, Clubul Ţaranului şi Fundaţia Noi Citim au dezvoltat-o în aceste zile în cadrul unei manifestări cu mult mai largi ce a cuprins întreaga Europă. "Este vorba despre evenimentul Cartea în Bucate - Arta Culinară din Literatură în Farfurie, târg cu vânzare de carte, delicatese şi ateliere culinare", ne-a declarat Monica Brânduşescu, director executiv al Fundaţiei Noi Citim.

"Târgul este organizat cu ocazia Festivalului Zilele Europene ale Cărţii - 14-21 noiembrie -, desfăşurat simultan în mai multe capitale europene. Tema din acest an este Europa Gurmandă. Noi Citim propune un program interactiv cu discuţii despre semnificaţiile hranei, despre importanţa alimentaţiei sănătoase, dar şi aplicaţii neobişnuite ale mâncării: sculpturi sau bijuterii lucrate manual din elemente alimentare", ne-a declarat distinsa noastră interlocutoare.

CĂRŢI DE BUCATE
Cât de importantă este o carte de bucate pe raftul din bibliotecă şi cât se poate citi din ea? Mult! Cărţile de bucate pot fi şi subiect de lectură. "A existat o perioadă în care a citi o astfel de carte de bucate într-un timp în care anumite ingrediente nu se găseau era o plăcere aproape la fel de mare cu a citi o carte de ficţiune. Dar în timpurile noastre, când poate că nu mai este atât de complicat să găsim ingredientele din cărţile adevărate, se poate şi citi o carte de bucate.

Experimentele sunt multiple. Inclusiv intuiţia noastră merge cu gândul la anumite gusturi, te face să meditezi care sunt originile şi cine a inventat această reţetă. Mi se pare o provocare diferită faţă de lecturarea unui roman sau a unei cărţi de ficţiune", ne-a spus Mircea Coloşenco, istoric şi critic literar.

ISTORIC
Bucatele adevărate ale neamului românesc, aşa cum au fost ele puse în carţi încă din prima jumătate a veacului al XIX-lea, scrise de cei mai de vază cărturari ai timpului, precum Negruzzi, Kogălniceanu sau postelnicul Manolache Drăghici, înaintaşul lui Iorga, au adus bucătăria noastră către ceea ce însemna marea bucătărie franceză. "În secolul al XIX-lea, toţi ştiau să gătească. Să ne amintim de Kogălniceanu sau de Dobrogeanu-Gherea, au fost proprietari de localuri.

Restaurantul Gambrinus nu a fost al lui Caragiale? Dar Gherea nu a fost la restaurantul din Ploieşti? Trebuiau să ştie ce gusturi aveau convivii lor?", a continuat Mircea Coloşenco.


Papa la Şoni în "concert"
Binecunoscutul bucătar Şoni - Alexandru Pădurean, din Vama Veche - a avut o demonstraţie culinară la Clubul Ţăranului, în cadrul manifestării Arta Culinară din Literatură în Farfurie. Ca de fiecare dată, inegalabilul Şoni şi-a încântat "audienţa" cu "simfonia ceaunelor". Bucatele pregătite de el şi "echipa lui mobilă" de bucătari au făcut deliciul publicului şi al invitaţilor.


Expoziţie de sculptură culinară
Gabriel Tiron, unul dintre puţinii maeştri bucătari care practică sculptura culinară, a împodobit mesele de la Clubul Ţăranului Român. Pepenii, sculptaţi pentru ocazii deosebite, ridichi ce semănau cu florile, şi multe alte legume şi fructe au captat atenţia celor care s-au aflat la Clubul Ţăranului Român vineri după-amiază.
Citeşte mai multe despre:   cultura si piper

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de