CALENDAR GASTRONOMIC
La 14 septembrie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Ziua Crucii, eveniment important, caci se cuvine sa fie cinstit prin post. In credinta populara, crucea este transformata intr-o arma care il apara pe om de fortele raului. Aflat in primejdie ori la nevoie, la bucurie, dar si savarsind orice rugaciune, el apeleaza tot la gestul sacru al crucii. Mai mult, atunci cand se afla intr-un mare pericol si nu gaseste nici o iesire, este suficient sa-si aduca aminte in ce zi a saptamanii a fost Ziua Crucii in acel an, si totul va fi bine.
Simbolic, acestei zile ii sunt caracteristice o serie de traditii si interdictii. Nu se mananca nimic ce are forma crucii, cum ar fi nucile, prunele, usturoiul sau pestele. Aceasta interdictie se aseamana foarte mult cu cea de la Sfantul Ioan, cand nu se mananca fructele si legumele ce au forma unui cap. Se dau de pomana ulcioare de lut noi, decorate la gura cu motive de culoare rosie. Ele nu se dau goale, ci umplute cu apa sau cu miere si acoperite cu un colac sau cu un covrig. Astfel de ulcioare sunt primite de familiile cu copii, celelalte familii primind cani sau farfurii din lut.
De Ziua Crucii incepe culesul viilor, din acest motiv sarbatoarea purtand si numele de Carstovul Viilor. Inainte de primul cules, exista obiceiul de a chema preotul pentru sfintirea recoltei. In alte zone, culegatorii tin post si rostesc rugaciuni cu o saptamana inainte. Strugurii de pe ultimul bustean al viei nu se culeg, sunt lasati ca ofranda lui Dumnezeu, in semn de multumire.
Se mai crede ca florile vorbesc intre ele numai in aceasta zi, parandu-le rau ca vor incepe sa se usuce. Plantele ce apar dupa Ziua Crucii, cum ar fi brandusele de toamna, sunt considerate necurate si apartin mortilor. Este ultima zi in care se mai pot culege plantele de leac: micsunele, matraguna, navalnic si boz.
Prunele capata acum puteri miraculoase. Este bine sa le iei din prun cu gura si sa le tii in casa intr-un loc ferit. Atunci cand cineva te vorbeste de rau, e suficient sa te speli pe fata cu apa in care a stat pruna, pentru a indrepta lucrurile. La fel de benefice sunt si in cazul durerilor de dinti sau de cap.
Florile culese in aceasta zi se pun sub streasina pentru a indeparta trasnetul. Daca va tuna de Ziua Crucii, va fi o toamna lunga, iar daca se vad pe cer cocorii calatorind spre tarile calde, noaptea va cadea bruma. Calinele (fructe de culoare rosie si cu gust acrisor) culese inainte de aceasta sarbatoare anunta sosirea gerului mult mai devreme.
Citește pe Antena3.ro
SARPELE SI PIATRA PRETIOASA
|
Se spune ca serpii, inainte de a intra in ascunzis, se aduna intr-un alunis. Acolo ei fauresc o piatra pretioasa, care are puterea de a vindeca toate bolile. Omul care ajunge in acel loc e bine sa ia o creanga de alun si sa rosteasca o incantatie magica. Serpii vor forma un sir, incercand sa fuga. Atunci trebuie omorati sarpele de la inceputul sirului, cel din mijloc si cel de la sfarsit. Daca va cauta in gusa ultimului sarpe, atunci va gasi piatra pretioasa. Tot in popor se mai spune ca serpii care i-au muscat pe oameni nu se mai pot ascunde in pamant, aceasta fiindu-le pedeapsa.
|
14 - 20 SEPTEMBRIE
| ||
|