Legumele sunt gata culese, nu ne mai ramane decat sa trecem la prepararea zarzavatului pentru iarna.
Daca ne gandim la furnica si greierul din fabula lui La Fontaine, atunci nu mai stam pe ganduri, ci pornim in a ne procura cele necesare prepararii alimentelor pentru iarna. Plecarea verii a inceput sa se simta peste tot: frunzele devin din ce in ce mai palide, iar soarele nu mai face fata vantului tot mai rece. Spiritul de conservare ii pune pe romani la treaba. In urma unei scurte escapade prin satele din judetul Iasi, am realizat ca singura preocupare a gospodinelor de acolo este in momentul de fata punerea la pastrare a legumelor din propriile gradini. Zarzavatul pentru iarna nu este greu de preparat si nici nu are o reteta fixa. Se poate face zarzavat numai pentru ciorba sau zarzavat numai pentru tocana. In functie de preferintele fiecaruia, o leguma poate fi adaugata in cantitati mai mari, alta, in cantitati mai mici sau chiar deloc. FAMILIAL. Masa este plina cu morcovi, gogosari, ardei grasi, rosii, cepe si diferite plante legumicole (leusteanul, patrunjelul sau mararul), toate spalate foarte bine si curatate. Urmeaza procesul cel mai migalos si anume, tocarea cu cutitul a fiecarei legume. In satele iesene am observat ca fiecare membru al familiei are cate ceva de facut. Daca nu toaca, atunci spala borcanele. Acestea, dupa ce vor fi umplute cu zarzavat, vor lua calea beciului sau a camarii, astfel incat si pe timpul celei mai strasnice ierni sa se simta in mancare un iz imbietor al verii ce a trecut.Amintiri din vara
Gospodinele nu prepara in aceasta perioada numai zarzavatul pentru iarna. Camara lor trebuie sa fie plina cu conserve de tot felul pentru anotimpul rece. Alte preparate care fierb acum in ceaunele mari ale oamenilor de la sate sunt zacusca traditionala si tocana de legume. Gogosarii si castravetii, pusi cu grija la otet, vor fi de asemenea nelipsiti de pe mesele de mai tarziu.Citește pe Antena3.ro