x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Zvârlugi în farfurii

0
Autor: Simona Chiriac 20 Ian 2010 - 00:00
Zvârlugi în farfurii
Vezi galeria foto

De această dată, Jamie vă propune o incursiune culinară în lumea marină. Nu veţi avea nevoie nici de submarin şi nici măcar de înotătoare. Chiar nu trebuie să ştiţi să înotaţi! Înarmaţi-vă cu un cuţit şi o furculiţă şi gustaţi ceea ce vă propune Jamie. Amintirile vor fi... delicioase.



Şi cum nimeni nu poate să nege rolul important al peştelui în alimentaţie (din ce în ce mai multe voci susţin că o dietă bogată în produse marine nu numai că păstrează organismul tânăr şi sănătos, dar poate prelungi viaţa cu ani buni, şi mult mai multe clipe de petrecut împreună cu prietenii), Jamie vă pofteşte să trageţi cu ochiul în bucătăria sa. Ceea ce veţi descoperi în cel de-al treisprezecelea volum (a treia parte a cărţii "Dimineţi minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete") s-ar putea să vă pună pe gânduri.

UN ALIMENT FANTASTIC
Pentru a avea succes în bucătărie, trebuie să vă împrieteniţi cu vânzătorul de... peşte. Cunoscând mai toate secretele zvârlugilor din ape, ei ştiu cum să aleagă cel mai bun ingredient pentru dejun. Un peşte proaspăt, cu o carne fragedă, fără grăsimi, eventual cu cât mai puţine oase. Dacă aţi reuşit asta, treaba este pe jumătate făcută. Jamie vă va ghida în bucătărie, astfel încât preparatele să fie pe gustul tuturor, chiar şi atunci când la masă se aşază persoane prea puţin "prietenoase" cu peştele. "Aşa că, dacă sunteţi o persoană morocănoasă ori dacă sunteţi căsătorit cu cineva care n-ar mânca peşte decât bătut, sper că acest capitol va fi suficient ca să vă convingă. Nu numai că peştele proaspăt se găteşte foarte repede, dar este şi teribil de bun. Gândiţi-vă la propriile papile gustative, gândiţi-vă la propriile inimi şi faceţi-vă o favoare: mâncaţi peşte proaspăt cel puţin de două ori pe săptămână."

Începătorii ar fi bine să aleagă reţeta de ton prăjit. Este la fel de simplă precum a număra până la trei. Se prăjeşte tonul în ulei, se trece prin sos de soia, ghimbir şi arpagic şi... se mănâncă cu poftă. Pentru cei care se dedau la rafinamente culinare, puteţi să lăsaţi tonul în sos de soia la marinat timp de o oră, iar după prăjire se taie în felii mai grosuţe (respectând tradiţia japoneză - în definitiv ingredientele te duc cu gândul la aromata Asie - cu cât feliile sunt mai generoase, cu atât gazda îşi preţuieşte mai mult oaspeţii).

REŢETE INEDITE
Cei experimentaţi deja în bucătărie ar putea să încerce un somon fript pe de-a întregul, învelit cu ierburi proaspete şi... pagini de ziar! Nu vă miraţi, la mijloc nu este altceva decât un truc. Dacă veţi prăji astfel somonul pe grătar, deasupra unui foc de cărbuni sau lemne, carnea peştelui va căpăta o oarecare aromă de fum. Ceea ce s-ar putea chiar să vă placă. Iar pentru ca spectacolul să fie şi mai interesant, înainte de a fi învelit în hârtie somonul întreg se umple cu ierburi (pătrunjel, fenicul şi busuioc) şi se acoperă pe ambele părţi cu lămâie, ulei de măsline, seminţe de fenicul şi alte ierburi proaspete. Învelit ca într-un cocon, el se va face după voie. "Somonul e o specie foarte potrivită pentru această reţetă, fiindcă e un peşte destul de gras; deci, chiar dacă rămâne un pic roz, e servit cu câţiva cartofi fierţi, salată verde şi maioneză făcută în casă. E fabulos!"

Dar dacă vreţi să vi se ducă vestea pentru ingeniozitate, încercaţi să pregătiţi "frigărui de undiţar cu rozmarin, pancetta şi pâine". Să nu vă închipuiţi că aveţi nevoie de cine ştie ce ingrediente: în loc de undiţar merge orice fel de peşte cu carnea albă, iar pancetta poate fi înlocuită cu o bucată de bacon bine afumat. Inedit este că în loc de beţe de frigărui veţi avea crenguţe de rozmarin! Peştele şi pâinea tăiate în cubuleţe se stropesc cu un sos obţinut din frunze de rozmarin şi usturoi zdrobite şi ulei de măsline. Se înfig alternativ în frigăruile improvizate, apoi se rulează în jurul fiecăreia câte o felie de bacon. Se prăjesc în cuptor, într-o tavă cu ulei. Când se servesc se mai pot stropi cu oţet balsamic sau sos (dacă a mai rămas).

O GUSTARE RAPIDĂ

Atât de rapidă, încât reţeta poate fi învăţată pe de rost doar dacă o citeşti o singură dată. "Creveţi cu ardei iute, pătrunjel, ghimbir şi usturoi pe pâine prăjită." Într-o tigaie se încinge ulei de măsline şi se călesc ghimbirul şi usturoiul presat, ardeii iuţi tocaţi şi creveţii decorticaţi. După vreo trei minute de stat pe foc se mai stoarce o lămâie (o să fiţi încântaţi de gustul uşor acrişor), se adaugă câteva fire de pătrunjel şi ulei de măsline ca să se omogenizeze bine compoziţia. Se serveşte pe felii de pâine, cu sos din abundenţă. Nu este cazul să fiţi zgârcţi!

UN MENIU SOFISTICAT
Rafinat ca aspect, lejer ca tehnică, promiţător ca titlu: "Magnifice rulouri de undiţar". Se mixează cu un robot roşiile în ulei (cu tot cu ulei), busuiocul şi oţetul balsamic. Pe o foaie de pergament se aşază patru felii de şuncă de Parma, se ung cu pastă de roşii, iar deasupra se pune transversal un file de undiţar (sau orice alt peşte alb). Se rulează folosind aceeaşi tehnică ca atunci când aţi vrea să obţineţi sushi, apoi se îndepărtează foaia de pergamanet. Se pun rulourile în cuptor, iar când sunt gata se servesc cu oţet balsamic şi rucolla. "Ideea din spatele acestei reţete e să prepari foarte rapid un meniu sofisticat ori să-l prezinţi astfel încât să pară că ai muncit la el ore în şir."

O BUCATĂ BUNĂ DE CARNE

Dacă v-aţi făcut din carnea de peşte un prieten, vă puteţi răsfăţa, cu măsură, şi cu câteva mâncăruri gustoase cu pasăre, porc, vită sau chiar miel. "În week-end merită, desigur, să cumpăraţi nişte carne organică şi să vă răsfăţaţi împreună cu familia şi prietenii. Când cumpăr carne, eu sunt întotdeauna tentat să iau mai multă decât îmi trebuie, aşa că pot folosi ceea ce-mi rămâne pentru sandviciuri, supe sau chestii precum musaca de cartofi. Acest capitol cuprinde unele dintre reţetele mele preferate cu carne, acestea având surse de inspiraţie în toate colţurile lumii." Precum ar fi o delicioasă "raţă la cuptor cu sos de salvie, ghimbir şi rubarbă". Tot secretul este să fie pusă în cuptor la foc mic, astfel încât carnea să se învelească într-o crustă crocantă, aurie. Atunci când o veţi tăia felie cu felie vă vor învălui aromele puternice de salvie, ghimbir şi rubarbă ascunse în interiorul raţei. Vă mai puteţi "minuna", nu doar dimineţile, cu alte reţete reuşite: file de porc splendid marinat, copt cu rubarbă; pui în crustă de aluat; pui la cuptor cu sos dulce-acrişor; pui învelit în sare cu fenicul, cimbru şi lămâie sau rulouri japoneze de porc cu prune, coriandru, ceapă verde şi sos de soia.

5510-111728-pozajamie.jpg

O reţetă de familie

Este unul dintre preparatele care au marcat copilăria lui Jamie. "Excelentul pui pregătit de tatăl meu." Se folosesc ciuperci (un singur soi sau un amestec) tăiate o parte în bucăţi mai mari, o parte în bucăţi mai mici. Într-o tigaie cu ulei încins se călesc ciupercile şi câţiva căţei de usturoi. Se presară sare şi piper, se adaugă pătrunjel tocat şi cu această compoziţie se umplu bucăţile de piept de pui dezosate şi crestate. Fiecare bucată de piept se înfăşoară în aluat, se unge cu ou bătut şi se pune la copt în tavă. În timpul acesta se face un sos redus din muştar şi vin, peste care se toarnă smântână. Fiecare bucată de piept în aluat se taie în trei şi se serveşte cu sos. Vorba lui Jamie: "Splendit!".

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...
Serviciul de email marketing furnizat de