x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Zvârlugi în farfurii

0
Autor: Simona Chiriac 20 Ian 2010 - 00:00
Zvârlugi în farfurii
Vezi galeria foto

De această dată, Jamie vă propune o incursiune culinară în lumea marină. Nu veţi avea nevoie nici de submarin şi nici măcar de înotătoare. Chiar nu trebuie să ştiţi să înotaţi! Înarmaţi-vă cu un cuţit şi o furculiţă şi gustaţi ceea ce vă propune Jamie. Amintirile vor fi... delicioase.



Şi cum nimeni nu poate să nege rolul important al peştelui în alimentaţie (din ce în ce mai multe voci susţin că o dietă bogată în produse marine nu numai că păstrează organismul tânăr şi sănătos, dar poate prelungi viaţa cu ani buni, şi mult mai multe clipe de petrecut împreună cu prietenii), Jamie vă pofteşte să trageţi cu ochiul în bucătăria sa. Ceea ce veţi descoperi în cel de-al treisprezecelea volum (a treia parte a cărţii "Dimineţi minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete") s-ar putea să vă pună pe gânduri.

UN ALIMENT FANTASTIC
Pentru a avea succes în bucătărie, trebuie să vă împrieteniţi cu vânzătorul de... peşte. Cunoscând mai toate secretele zvârlugilor din ape, ei ştiu cum să aleagă cel mai bun ingredient pentru dejun. Un peşte proaspăt, cu o carne fragedă, fără grăsimi, eventual cu cât mai puţine oase. Dacă aţi reuşit asta, treaba este pe jumătate făcută. Jamie vă va ghida în bucătărie, astfel încât preparatele să fie pe gustul tuturor, chiar şi atunci când la masă se aşază persoane prea puţin "prietenoase" cu peştele. "Aşa că, dacă sunteţi o persoană morocănoasă ori dacă sunteţi căsătorit cu cineva care n-ar mânca peşte decât bătut, sper că acest capitol va fi suficient ca să vă convingă. Nu numai că peştele proaspăt se găteşte foarte repede, dar este şi teribil de bun. Gândiţi-vă la propriile papile gustative, gândiţi-vă la propriile inimi şi faceţi-vă o favoare: mâncaţi peşte proaspăt cel puţin de două ori pe săptămână."

Începătorii ar fi bine să aleagă reţeta de ton prăjit. Este la fel de simplă precum a număra până la trei. Se prăjeşte tonul în ulei, se trece prin sos de soia, ghimbir şi arpagic şi... se mănâncă cu poftă. Pentru cei care se dedau la rafinamente culinare, puteţi să lăsaţi tonul în sos de soia la marinat timp de o oră, iar după prăjire se taie în felii mai grosuţe (respectând tradiţia japoneză - în definitiv ingredientele te duc cu gândul la aromata Asie - cu cât feliile sunt mai generoase, cu atât gazda îşi preţuieşte mai mult oaspeţii).

REŢETE INEDITE
Cei experimentaţi deja în bucătărie ar putea să încerce un somon fript pe de-a întregul, învelit cu ierburi proaspete şi... pagini de ziar! Nu vă miraţi, la mijloc nu este altceva decât un truc. Dacă veţi prăji astfel somonul pe grătar, deasupra unui foc de cărbuni sau lemne, carnea peştelui va căpăta o oarecare aromă de fum. Ceea ce s-ar putea chiar să vă placă. Iar pentru ca spectacolul să fie şi mai interesant, înainte de a fi învelit în hârtie somonul întreg se umple cu ierburi (pătrunjel, fenicul şi busuioc) şi se acoperă pe ambele părţi cu lămâie, ulei de măsline, seminţe de fenicul şi alte ierburi proaspete. Învelit ca într-un cocon, el se va face după voie. "Somonul e o specie foarte potrivită pentru această reţetă, fiindcă e un peşte destul de gras; deci, chiar dacă rămâne un pic roz, e servit cu câţiva cartofi fierţi, salată verde şi maioneză făcută în casă. E fabulos!"

Dar dacă vreţi să vi se ducă vestea pentru ingeniozitate, încercaţi să pregătiţi "frigărui de undiţar cu rozmarin, pancetta şi pâine". Să nu vă închipuiţi că aveţi nevoie de cine ştie ce ingrediente: în loc de undiţar merge orice fel de peşte cu carnea albă, iar pancetta poate fi înlocuită cu o bucată de bacon bine afumat. Inedit este că în loc de beţe de frigărui veţi avea crenguţe de rozmarin! Peştele şi pâinea tăiate în cubuleţe se stropesc cu un sos obţinut din frunze de rozmarin şi usturoi zdrobite şi ulei de măsline. Se înfig alternativ în frigăruile improvizate, apoi se rulează în jurul fiecăreia câte o felie de bacon. Se prăjesc în cuptor, într-o tavă cu ulei. Când se servesc se mai pot stropi cu oţet balsamic sau sos (dacă a mai rămas).

O GUSTARE RAPIDĂ

Atât de rapidă, încât reţeta poate fi învăţată pe de rost doar dacă o citeşti o singură dată. "Creveţi cu ardei iute, pătrunjel, ghimbir şi usturoi pe pâine prăjită." Într-o tigaie se încinge ulei de măsline şi se călesc ghimbirul şi usturoiul presat, ardeii iuţi tocaţi şi creveţii decorticaţi. După vreo trei minute de stat pe foc se mai stoarce o lămâie (o să fiţi încântaţi de gustul uşor acrişor), se adaugă câteva fire de pătrunjel şi ulei de măsline ca să se omogenizeze bine compoziţia. Se serveşte pe felii de pâine, cu sos din abundenţă. Nu este cazul să fiţi zgârcţi!

UN MENIU SOFISTICAT
Rafinat ca aspect, lejer ca tehnică, promiţător ca titlu: "Magnifice rulouri de undiţar". Se mixează cu un robot roşiile în ulei (cu tot cu ulei), busuiocul şi oţetul balsamic. Pe o foaie de pergament se aşază patru felii de şuncă de Parma, se ung cu pastă de roşii, iar deasupra se pune transversal un file de undiţar (sau orice alt peşte alb). Se rulează folosind aceeaşi tehnică ca atunci când aţi vrea să obţineţi sushi, apoi se îndepărtează foaia de pergamanet. Se pun rulourile în cuptor, iar când sunt gata se servesc cu oţet balsamic şi rucolla. "Ideea din spatele acestei reţete e să prepari foarte rapid un meniu sofisticat ori să-l prezinţi astfel încât să pară că ai muncit la el ore în şir."

O BUCATĂ BUNĂ DE CARNE

Dacă v-aţi făcut din carnea de peşte un prieten, vă puteţi răsfăţa, cu măsură, şi cu câteva mâncăruri gustoase cu pasăre, porc, vită sau chiar miel. "În week-end merită, desigur, să cumpăraţi nişte carne organică şi să vă răsfăţaţi împreună cu familia şi prietenii. Când cumpăr carne, eu sunt întotdeauna tentat să iau mai multă decât îmi trebuie, aşa că pot folosi ceea ce-mi rămâne pentru sandviciuri, supe sau chestii precum musaca de cartofi. Acest capitol cuprinde unele dintre reţetele mele preferate cu carne, acestea având surse de inspiraţie în toate colţurile lumii." Precum ar fi o delicioasă "raţă la cuptor cu sos de salvie, ghimbir şi rubarbă". Tot secretul este să fie pusă în cuptor la foc mic, astfel încât carnea să se învelească într-o crustă crocantă, aurie. Atunci când o veţi tăia felie cu felie vă vor învălui aromele puternice de salvie, ghimbir şi rubarbă ascunse în interiorul raţei. Vă mai puteţi "minuna", nu doar dimineţile, cu alte reţete reuşite: file de porc splendid marinat, copt cu rubarbă; pui în crustă de aluat; pui la cuptor cu sos dulce-acrişor; pui învelit în sare cu fenicul, cimbru şi lămâie sau rulouri japoneze de porc cu prune, coriandru, ceapă verde şi sos de soia.

5510-111728-pozajamie.jpg

O reţetă de familie

Este unul dintre preparatele care au marcat copilăria lui Jamie. "Excelentul pui pregătit de tatăl meu." Se folosesc ciuperci (un singur soi sau un amestec) tăiate o parte în bucăţi mai mari, o parte în bucăţi mai mici. Într-o tigaie cu ulei încins se călesc ciupercile şi câţiva căţei de usturoi. Se presară sare şi piper, se adaugă pătrunjel tocat şi cu această compoziţie se umplu bucăţile de piept de pui dezosate şi crestate. Fiecare bucată de piept se înfăşoară în aluat, se unge cu ou bătut şi se pune la copt în tavă. În timpul acesta se face un sos redus din muştar şi vin, peste care se toarnă smântână. Fiecare bucată de piept în aluat se taie în trei şi se serveşte cu sos. Vorba lui Jamie: "Splendit!".

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de