De această dată, Jamie vă propune o incursiune culinară în lumea marină. Nu veţi avea nevoie nici de submarin şi nici măcar de înotătoare. Chiar nu trebuie să ştiţi să înotaţi! Înarmaţi-vă cu un cuţit şi o furculiţă şi gustaţi ceea ce vă propune Jamie. Amintirile vor fi... delicioase.
Şi cum nimeni nu poate să nege rolul important al peştelui în alimentaţie (din ce în ce mai multe voci susţin că o dietă bogată în produse marine nu numai că păstrează organismul tânăr şi sănătos, dar poate prelungi viaţa cu ani buni, şi mult mai multe clipe de petrecut împreună cu prietenii), Jamie vă pofteşte să trageţi cu ochiul în bucătăria sa. Ceea ce veţi descoperi în cel de-al treisprezecelea volum (a treia parte a cărţii "Dimineţi minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete") s-ar putea să vă pună pe gânduri.
UN ALIMENT FANTASTIC
Pentru a avea succes în bucătărie, trebuie să vă împrieteniţi cu vânzătorul de... peşte. Cunoscând mai toate secretele zvârlugilor din ape, ei ştiu cum să aleagă cel mai bun ingredient pentru dejun. Un peşte proaspăt, cu o carne fragedă, fără grăsimi, eventual cu cât mai puţine oase. Dacă aţi reuşit asta, treaba este pe jumătate făcută. Jamie vă va ghida în bucătărie, astfel încât preparatele să fie pe gustul tuturor, chiar şi atunci când la masă se aşază persoane prea puţin "prietenoase" cu peştele. "Aşa că, dacă sunteţi o persoană morocănoasă ori dacă sunteţi căsătorit cu cineva care n-ar mânca peşte decât bătut, sper că acest capitol va fi suficient ca să vă convingă. Nu numai că peştele proaspăt se găteşte foarte repede, dar este şi teribil de bun. Gândiţi-vă la propriile papile gustative, gândiţi-vă la propriile inimi şi faceţi-vă o favoare: mâncaţi peşte proaspăt cel puţin de două ori pe săptămână."
Începătorii ar fi bine să aleagă reţeta de ton prăjit. Este la fel de simplă precum a număra până la trei. Se prăjeşte tonul în ulei, se trece prin sos de soia, ghimbir şi arpagic şi... se mănâncă cu poftă. Pentru cei care se dedau la rafinamente culinare, puteţi să lăsaţi tonul în sos de soia la marinat timp de o oră, iar după prăjire se taie în felii mai grosuţe (respectând tradiţia japoneză - în definitiv ingredientele te duc cu gândul la aromata Asie - cu cât feliile sunt mai generoase, cu atât gazda îşi preţuieşte mai mult oaspeţii).
REŢETE INEDITE
Cei experimentaţi deja în bucătărie ar putea să încerce un somon fript pe de-a întregul, învelit cu ierburi proaspete şi... pagini de ziar! Nu vă miraţi, la mijloc nu este altceva decât un truc. Dacă veţi prăji astfel somonul pe grătar, deasupra unui foc de cărbuni sau lemne, carnea peştelui va căpăta o oarecare aromă de fum. Ceea ce s-ar putea chiar să vă placă. Iar pentru ca spectacolul să fie şi mai interesant, înainte de a fi învelit în hârtie somonul întreg se umple cu ierburi (pătrunjel, fenicul şi busuioc) şi se acoperă pe ambele părţi cu lămâie, ulei de măsline, seminţe de fenicul şi alte ierburi proaspete. Învelit ca într-un cocon, el se va face după voie. "Somonul e o specie foarte potrivită pentru această reţetă, fiindcă e un peşte destul de gras; deci, chiar dacă rămâne un pic roz, e servit cu câţiva cartofi fierţi, salată verde şi maioneză făcută în casă. E fabulos!"
Dar dacă vreţi să vi se ducă vestea pentru ingeniozitate, încercaţi să pregătiţi "frigărui de undiţar cu rozmarin, pancetta şi pâine". Să nu vă închipuiţi că aveţi nevoie de cine ştie ce ingrediente: în loc de undiţar merge orice fel de peşte cu carnea albă, iar pancetta poate fi înlocuită cu o bucată de bacon bine afumat. Inedit este că în loc de beţe de frigărui veţi avea crenguţe de rozmarin! Peştele şi pâinea tăiate în cubuleţe se stropesc cu un sos obţinut din frunze de rozmarin şi usturoi zdrobite şi ulei de măsline. Se înfig alternativ în frigăruile improvizate, apoi se rulează în jurul fiecăreia câte o felie de bacon. Se prăjesc în cuptor, într-o tavă cu ulei. Când se servesc se mai pot stropi cu oţet balsamic sau sos (dacă a mai rămas).
O GUSTARE RAPIDĂ
Atât de rapidă, încât reţeta poate fi învăţată pe de rost doar dacă o citeşti o singură dată. "Creveţi cu ardei iute, pătrunjel, ghimbir şi usturoi pe pâine prăjită." Într-o tigaie se încinge ulei de măsline şi se călesc ghimbirul şi usturoiul presat, ardeii iuţi tocaţi şi creveţii decorticaţi. După vreo trei minute de stat pe foc se mai stoarce o lămâie (o să fiţi încântaţi de gustul uşor acrişor), se adaugă câteva fire de pătrunjel şi ulei de măsline ca să se omogenizeze bine compoziţia. Se serveşte pe felii de pâine, cu sos din abundenţă. Nu este cazul să fiţi zgârcţi!
UN MENIU SOFISTICAT
Rafinat ca aspect, lejer ca tehnică, promiţător ca titlu: "Magnifice rulouri de undiţar". Se mixează cu un robot roşiile în ulei (cu tot cu ulei), busuiocul şi oţetul balsamic. Pe o foaie de pergament se aşază patru felii de şuncă de Parma, se ung cu pastă de roşii, iar deasupra se pune transversal un file de undiţar (sau orice alt peşte alb). Se rulează folosind aceeaşi tehnică ca atunci când aţi vrea să obţineţi sushi, apoi se îndepărtează foaia de pergamanet. Se pun rulourile în cuptor, iar când sunt gata se servesc cu oţet balsamic şi rucolla. "Ideea din spatele acestei reţete e să prepari foarte rapid un meniu sofisticat ori să-l prezinţi astfel încât să pară că ai muncit la el ore în şir."
O BUCATĂ BUNĂ DE CARNE
Dacă v-aţi făcut din carnea de peşte un prieten, vă puteţi răsfăţa, cu măsură, şi cu câteva mâncăruri gustoase cu pasăre, porc, vită sau chiar miel. "În week-end merită, desigur, să cumpăraţi nişte carne organică şi să vă răsfăţaţi împreună cu familia şi prietenii. Când cumpăr carne, eu sunt întotdeauna tentat să iau mai multă decât îmi trebuie, aşa că pot folosi ceea ce-mi rămâne pentru sandviciuri, supe sau chestii precum musaca de cartofi. Acest capitol cuprinde unele dintre reţetele mele preferate cu carne, acestea având surse de inspiraţie în toate colţurile lumii." Precum ar fi o delicioasă "raţă la cuptor cu sos de salvie, ghimbir şi rubarbă". Tot secretul este să fie pusă în cuptor la foc mic, astfel încât carnea să se învelească într-o crustă crocantă, aurie. Atunci când o veţi tăia felie cu felie vă vor învălui aromele puternice de salvie, ghimbir şi rubarbă ascunse în interiorul raţei. Vă mai puteţi "minuna", nu doar dimineţile, cu alte reţete reuşite: file de porc splendid marinat, copt cu rubarbă; pui în crustă de aluat; pui la cuptor cu sos dulce-acrişor; pui învelit în sare cu fenicul, cimbru şi lămâie sau rulouri japoneze de porc cu prune, coriandru, ceapă verde şi sos de soia.
O reţetă de familie
Este unul dintre preparatele care au marcat copilăria lui Jamie. "Excelentul pui pregătit de tatăl meu." Se folosesc ciuperci (un singur soi sau un amestec) tăiate o parte în bucăţi mai mari, o parte în bucăţi mai mici. Într-o tigaie cu ulei încins se călesc ciupercile şi câţiva căţei de usturoi. Se presară sare şi piper, se adaugă pătrunjel tocat şi cu această compoziţie se umplu bucăţile de piept de pui dezosate şi crestate. Fiecare bucată de piept se înfăşoară în aluat, se unge cu ou bătut şi se pune la copt în tavă. În timpul acesta se face un sos redus din muştar şi vin, peste care se toarnă smântână. Fiecare bucată de piept în aluat se taie în trei şi se serveşte cu sos. Vorba lui Jamie: "Splendit!".
Citește pe Antena3.ro