x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să economisim bani din facturile locuințelor 

Cum să economisim bani din facturile locuințelor 

de Maria Coman     |    29 Iun 2022   •   07:55
Cum să economisim bani din facturile locuințelor 

E o perioadă complicată financiar, cei mai mulți dintre noi se gândesc probabil cu stres la perioada de iarnă, când facturile vor crește și mai mult, așa că nu e deloc nepotrivit să ne facem un ușor plan de recesiune, să ne gândim ce măsuri am putea lua pentru bugetul familiei și așa mai departe.

Americanii folosesc o regulă: 50-30-20, care înseamnă să cheltuim 50% din venit pe ce avem real nevoie, 30% pe ce ne dorim și 20% să economisim. Nu știu dacă se aplică la noi, dar ideile de mai jos sigur vor fi utile. 

1. Mergeți direct la ferme sau la producători ca să cumpărați legume. E anul în care prețul acestora va fi cel mai ridicat, arată analizele, iar pe drumul de la câmp până la piață se mai adaugă bani pe care îi putem economisi. De asemenea, e momentul bun să nu mai alegem cele mai frumoase roșii sau cei mai mari dovlecei, și legumele mai mici și mai urâte sunt la fel de bune și de obicei semnificativ mai ieftine. 

2. Atenție la depozitarea alimentelor. Cu toții cumpărăm probabil prea mult și ne trezim că unele produse se strică înainte să apucăm să le folosim, iar o depozitare corectă ne poate ajuta să le prelungim durata de valabilitate. Având în vedere că prețul alimentelor e într-o continuă creștere, să le irosim acum sau să le uităm prin cine știe ce colțuri ale frigiderului nu ar fi chiar cea mai bună soluție. Unele dintre combinațiile proaste presupun să păstrăm merele alături de avocado, bananele cu mango, roșiile cu castraveții, cartofii cu ceapa sau brocolli cu ardei, pentru că așa ele încep să fermenteze și se strică mai repede. 

3. Dați fructelor și legumelor o nouă șansă. Ierburile, mărarul, pătrunjelul sau celelalte pe care le folosim, pot fi congelate în cuburi de gheață în care punem ulei de măsline. La fel și sosurile care sunt pe cale să expire. Legumele rădăcinoase pot fi înmuiate în apă peste noapte, salata ofilită, dacă o ținem în baie de gheață timp de o oră își va reveni spectaculos, sparanghelul va fi și el mai proaspăt dacă îl ținem în apă. Fructele de pădure prea moi pot fi puse în apă cu zahăr, iar în câteva ore vor fi perfecte pentru prăjituri sau înghețată. 

4. Verificați izolațiile caselor, atâta vreme cât prețurile pentru încălzire cresc și ele de la o zi la alta. Prin acoperișul unei locuințe neizolate se poate pierde până la un sfert din căldură, la fel și prin pereți. Merită să faceți o verificare a tuturor sistemelor din casă, pentru a vedea cât de eficiente și la zi sunt. Panourile solare sau ferestrele care pot 

filtra razele ultraviolete sunt o soluție ideală de a economisi energie electrică. 5. Utilizați eficient aparatura electrică. Dacă folosiți cuptorul din bucătărie, faceți mai multe feluri de mâncare odată, nu doar unul singur, pentru că pornitul-opritul consumă mai multă energie electrică decât folositul constant. În plus, atunci când încălzim mâncarea e de preferat să nu folosim aragazul electric, consumă mai mult decât un cuptor cu microunde. Becurile fluorescente consumă mai puțin decât celelalte și se ard mai greu. Cuptorul cu microunde utilizează de 3 ori mai puțin curent decât cuptorul, așa că e bine să îl utilizăm de câte ori e posibil cu prioritate. Aparatele și încărcătoarele care nu sunt folosite, trebuie scoase din priză, ca să nu consume în timp ce nu sunt folosite. Chiar dacă sunt închise, dar sunt conectate la sursa de curent, echipamentele electrice continuă să consume o cantitate semnificativă de energie

electrică. Pentru o mai ușoară administrare poate este indicat să folosești prelungitoare electrice cu multipriză și întrerupător. Energia electrică se economisește și dacă folosim frigiderul, spre exemplu, în conformitate cu regulile lui de utilizare. Adică ștergem praful în partea din spate, lăsăm 5-10 cm distanță de la perete și depozităm alimentele doar după ce s-au răcit, nu atunci când încă sunt calde. E mai bine, de asemenea, să folosim mai multe surse de lumină pentru o încăpere, care consumă mai puțin, decât o singură sursă care luminează mai puternic. 

6. Duș, nu baie. Sigur că e foarte plăcut să ne relaxăm într-o cadă cu apă fierbinte, dar e bine de știu că folosim de 4 ori mai multă apă și mai multă energie decât atunci când facem duș. Și tot pentru că e vorba despre apă, pentru ceai sau cafea încălzim doar cantitatea necesară de apă și ar fi util să evităm folosirea încălzitoarelor instant, care au un consum mare de energie într-un timp relativ scurt. 

O altă metodă, care nu se referă neapărat la locuință, dar care poate aduce niște economii este să reverificăm ce abonamente avem făcute, pentru diverse aplicații și nu numai și să renunțăm la cele pe care nu le folosim. Dacă aveți abonament la sală și nu mergeți aproape deloc, puteți să nu îl mai reînnoiți sau să îl schimbați cu o variantă mai ieftină. Vedeți pe extrasele bancare ale cardurilor dacă mai e ceva ascuns pe acolo, despre care e posibil să fi și uitat.

×