x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Descoperire senzațională în România: melcul din Hațeg a trăit în urmă cu 72 de milioane de ani

Descoperire senzațională în România: melcul din Hațeg a trăit în urmă cu 72 de milioane de ani

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   07:40
Descoperire senzațională în România: melcul din Hațeg a trăit în urmă cu 72 de milioane de ani
Sursa foto: Hepta

O specie de melc găsită-n România ar putea exista încă de pe vremea când dinozaurii populau planeta.

Potrivit DC News, un grup de cercetători a realizat o descoperire remarcabilă în România, identificând o specie nouă de melc terestru care, din păcate, a dispărut în prezent. Această creatură aparține genului Ferussina, o mică familie de melci de uscat care au existat în perioada Paleogenă în Europa. Inițial, melcii Ferussina erau cunoscuți doar în Europa de Vest.

Cu toate acestea, recenta descoperire din România a extins distribuția lor geografică către est, scrie sci.news.. Specia nou descoperită a fost denumită Ferussina petofiana și a trăit în urmă cu aproximativ 72 de milioane de ani, în perioada Maastrichtian din Cretacicul superior. Acest aspect o clasifică drept cel mai vechi reprezentant al genului său.

Pe Terra încă de acum 23 de milioane de ani

Prezența sa în stratele din Maastrichtian atestă existența melcilor Ferussina pe parcursul a cel puțin 23 de milioane de ani. Este notabil faptul că distribuția genului Ferussina a evoluat către vest de-a lungul perioadei.

Această evoluție se încadrează în contextul originii grupului de animale nevertebrate care include melcii, cunoscut sub numele de Cyclophoridae, cu rădăcini în Asia. Singurul exemplar cunoscut al Ferussina petofiana a fost descoperit în Bazinul Hațeg din România, o regiune celebră pentru fosilele de dinozauri pitici.

Cochilia acestui melc are un diametru de 10,8 mm și o înălțime de 4,4 mm, cu o bază plată, o suprafață dorsală convexă și o formă spiralată rotunjită sau ușor aplatizată. În perioada în care acești melci au trăit, acum aproximativ 72 de milioane de ani, peisajul din regiunea actuală a României era diferit.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: hateg melc dinozauri