x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Diwali, cea mai frumoasă sărbătoare a Indiei. Festivalul luminilor: Semnificații, tradiții și obiceiuri pentru milioane de oameni

Diwali, cea mai frumoasă sărbătoare a Indiei. Festivalul luminilor: Semnificații, tradiții și obiceiuri pentru milioane de oameni

25 Oct 2022   •   16:26
Diwali, cea mai frumoasă sărbătoare a Indiei. Festivalul luminilor: Semnificații, tradiții și obiceiuri pentru milioane de oameni
Sursa foto: hepta

Numită și Festivalul Luminilor, Diwali este cea mai importantă și frumoasă sărbătoare din India, marcând începutul noului an hindus. Aceasta a fost marcată pe 24 octombrie 2022 dar petrecerile țin cinci zile.

Diwali înseamnă „șir de lămpi” în limba sanscrită și simbolizează victoria binelui asupra răului. În timpul festivalului se aprind candele iar participanții sunt îmbrăcați în haine noi și oferă dulciuri. Data este stabilită în funcție de fazele Lunii dar are loccde obicei în lunile octombrie sau noiembrie. 

Este cea mai importantă sărbătoare religioasă pentru milioane de hinduși, sikhi și jainiști din întreaga lume. Se celebrează mai ales în India, Nepal, Sri Lanka, Malaezia, Fiki, Guyana și Trinidad-Tobago. 

Hindușii sărbătoresc întoarcerea zeităților Rama și Sita la Ayodhya, după un exil de 14 ani. De asemenea, ei sărbătoresc ziua în care Zeița Mamă Durga a distrus un demon numit Mahisha.

Sikhii sărbătoresc în special eliberarea din închisoare a celui de-al șaselea guru Hargobind Singh în 1619. Dar sikhii au sărbătorit festivalul înainte de această dată. De fapt, piatra de temelie a Templului de Aur de la Amritsar, cel mai sfânt loc pentru sikhi, a fost pusă la Diwali în 1577.

Fondatorul jainismului este Lord Mahavira. În timpul Diwali, jainiștii sărbătoresc momentul în care acesta a ajuns într-o stare numită Moksha (Nirvana sau fericirea eternă).

Tradiții de Diwali

- oamenii își decoreză casele cu lumini și lămpi cu ulei, numite diyas, pentru ca spiritul zeiței bunăstării Lakshmi să le aducă prosperitate anul viitor. 

- în nordul Indiei se sărbătorește întoarcerea zeilor Rama și Sita in orașul Ayodhya, după ce l-au înfrânt pe regele Ravana.

- în regiunea Bengal se sărbătorește zeița Kali, cea care învinge forțele răului.

- în Nepal este omagiată victoria lui Krishna asupra regelui Narakaasura.

- tradiția Rangoli presupune ca de Diwali să se deseneze modele colorate la intrarea în casă pentru a primi zeitățile și pentru a aduce noroc și prosperitate.

- orașul Leicester din Marea Britanie organizează acest festival, în cadrul căruia locuitorii petrec pe străzi și asistă la spectacole de lumini.

- în prima zi se cumpără bijuterii și obiecte din aur sau arginy, a doua zi se decorează casele, a treia zi este cea mai imporantă iar familiile se întâlnesc la masă, în a patra zi se dau cadouri iar în a cincea zi petrec împreună frații și surorile. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×