Totul a început de la o fotografie pe Facebook. Nu sunt nici gurmandă, deci nici pofticoasă şi foarte rar mă entuziasmez la vederea unei fotografii cu produse culinare. Dar de data asta am simţit că trebuie să fug acolo unde se găseşte ceea ce vedeam în imagine.
Respectiv, nişte praline de ciocolată pudrate cu multă cacao şi care arătau într-un fel... Nu numai că nu arătau ca unele de brand, bine finisate, stilizate şi, eventual, aranjate puţin şi în photoshop, ci erau extrem de artizanale şi reale, încât nu aveai decât impulsul de a spune "vreau şi eu!".
Asta am şi făcut. Am comentat pe Facebook: "Vreau şi eu! de unde?" exact ca un copil pofticios şi lipsit de prejudecăţi. Nu mi s-a răspuns imediat şi am înnebunit. Am început munca de "cercetare", m-am împrietenit cu "Crazy Raw food" şi încet, încet am aflat şi povestea şi cine le face şi cum le găsesc! Raul şi Anna s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit. La prima întâlnire, s-au dus la Pizza Hut. El a mâncat, ea nu - pentru că era seară şi ţinea cură! La a doua întâlnire, la Anna acasă, lui îi era foame, ei, ca de obicei, seara nu! Din acel moment a început nebunia. El a gătit orez cu ou (singurele ingrediente din frigiderul Annei), iar Anna a mâncat seara! "Crazy Raw food" s-a născut din talentul şi pasiunea lui Raul de a găti şi de a improviza mâncăruri cu gusturi incredibile, gătite neprocesat, păstrând proprietăţile nutritive ale alimentelor. Anna era şi ea pe drumul ăsta, devenise "raw vegan", dar încă citea bloguri şi se documenta. Acum îşi găsise partenerul şi modelul ideal pentru stilul de viaţă pe care şi-l dorea. Şi un "nou univers de posibilităţi" ş cum îl descrie ea pe Raul.
HRANĂ VIE
Raul, la rândul lui, şi-a redescoperit lângă Anna cele mai ascunse talente şi un nou sistem culinar pe care îl revoluţionează continuu. Împreună sunt echipa perfectă. Deşi fiecare cu stilul lui - Anna stă cu reţetele printate lângă ea şi le respectă cu sfinţenie, Raul reinventează şi inovează mereu propriile reţete, îmbină şi combină exclusiv legume, fructe, seminţe, miere şi condimente care nu suportă procesare termică. Aceasta este, de fapt, definiţia bucătăriei pe conceptul "raw" (crud, neprelucrat, neprocesat) "vegan" (orice exclude carnea sau proteinele animale). Asta înseamnă hrana vie, naturală, netoxică. Natura, cu toate vitaminele, proteinele şi enzimele intacte şi hranitoare. Este nu doar un regim, un stil alimentar, este o cură de viaţă prelungită, probabil, cu destul de mulţi ani.
Raul şi Anna şi-au înnebunit prietenii şi cunoscuţii care au devenit şi primii "clienţi" şi susţinători ai dietei. Au început să aibă comenzi pentru mese festive, diverse evenimente, neavând deocamdată un loc fix, al lor, deşi asta intenţionează să facă în următoarele şase luni. Cerinţele şi întrebările i-au copleşit, aşa că au făcut repede un blog în care vor împărtăşi experienţele şi principiile lor de viaţă bună şi curată. Bineînţeles că eu n-am uitat o clipă de bomboanele mele! Anna îmi explică faptul că acesta este ultimul deliciu al lui Raul. Şi un mare succes, deoarece li se tot cere "bis". Ultima experienţă a fost comanda pe care au realizat-o pentru o ceremonie a ceaiului intitulată "Seeds for Happiness", organizată de curând.
În rest, îşi "distribuie" pralinele reţetă proprie în diferite ceainării, centre culturale, în care clienţii sunt "adepţi" ai stilului "raw food". Totul este 100% natural şi sănătos, 100% neprocesat termic şi, pentru că mâncarea raw vegan nu îngraşă, 100% lipsit de vină - îmi explică Raul. "Fără procesare termică, fără carne, ouă şi lactate, fără ingrediente procesate şi rafinate, ingrediente bio de cea mai bună calitate, superalimente. Acestea din urmă sunt o categorie aparte de alimente ale căror proprietăţi miraculoase asupra sănătăţii umane s-au redescoperit în ultimele decenii: maca, spirulină, suma, avocado, seminţele încolţite, seminţele de cânepă. Lista e destul de lungă."
Savurez, în sfârşit, bomboanele şi mă gândesc câţi ani am mâncat mâncare cu gust ireal, toxic şi atât de "afectat" şi virusat - şi mă gândesc cât timp îmi va lua să mă reprogramez alimentar şi să-mi învăţ organismul că asta este ceea îi trebuie ca şi mâncare adevărată?
Îi întreb despre "furnizori", de unde toate seminţele bune şi legume şi alimente bio?
"Nişa de-abia se formează. Uleiul de măsline virgin bio îl luăm din hypermarket, o grămadă de ingrediente şi seminţe de la magazinele naturiste tip plafar, fructele şi legumele din piaţă de la producătorii locali (cei care ne inspiră încredere), superalimente ne-am comandat online din Marea Britanie. Încercăm să ne implicăm, în limita timpului disponibil, să găsim variante facile pentru ca aceste produse să se găsească şi pe piaţa din România cu mai mare uşurinţă. Un proiect în care începem să ne implicăm va fi magazinul fizic şi virtual, destinat strict acestui segment de consum." Deocamdată, învăţăm de la voi de pe www.crazygoodraw.blogspot.com. Pe curând! (www.oanavasiloiu.com)
Citește pe Antena3.ro