x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Arta & Antichitati - Aurul romanilor

Arta & Antichitati - Aurul romanilor

de Florina Zainescu    |    12 Mar 2006   •   00:00
Arta & Antichitati - Aurul romanilor

Techini, cocosei, dinari, marci sau dolari din aur de la 1800-1900. Romanii si-au scos mostenirile de la "naftalina" si le-au vandut BCR-ului pentru a face rost de bani.

Din decembrie 2004, Banca Comerciala Romana a inceput sa cumpere aur de la populatie. O afacere buna atat pentru banca, datorita sigurantei pe care o ofera acest plasament, cat si pentru omul de rand, care are nevoie de bani, deoarece achizitia se face la cursul aurului afisat in ziua respectiva de Banca Nationala.

Plata se face pe loc, in functie de greutatea si numarul de karate al obiectelor. Si cum pretul aurului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20-25 de ani, BCR are musterii garla. "Sunt multi care isi iau de la BNR aurul confiscat si trec strada la noi ca sa-l vanda", au spus oficialii bancii. Oameni simpli, care se tem sa nu fie pacaliti de casele de amanet sau de bijutieri sau nu au timp de licitatii.

VALOARE. In tezaurul bancii s-au strans, pana acum, circa 100 de kilograme de metal stralucitor - bijuterii, minilingouri, monede. "Nu toate au valoare istorica sau numismatica, insa e pacat sa le topim", considera oficialii BCR. Ei au organizat o expozitie, deocamdata doar pentru angajatii si oaspetii bancii. Piesa de rezistenta este un techin din 1700-1709, 999 gold, care se vinde, la licitatiile de pe internet, si la preturi de 300 de ori mai mari decat valoarea aurului din care e facut. Foarte valoroase sunt si o moneda de 5 dolari din 1859, o alta de 10 marci din 1900 si doua monede de un scudo din 1858, respectiv 1859. Alaturi de acestea sunt expusi krugerranzi din Africa de Sud, cocosei, franci, dinari, "Ardealul nostru" si multe alte monede si medalii din aur.

×
Subiecte în articol: high-life