x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Cum îți alegi parfumul în funcție de anotimp? 3 sfaturi

Cum îți alegi parfumul în funcție de anotimp? 3 sfaturi

05 Mai 2022   •   21:45
Cum îți alegi parfumul în funcție de anotimp? 3 sfaturi
Sursa foto: Pexels

Parfumul este accesoriul care completează orice ținută, indiferent de ocazie, moment al zilei sau anotimp, iar alegerea lui trebuie să se facă în deplină concordanță cu personalitatea fiecărei persoane. Gusturile, tipul pielii, stilul vestimentar și notele care fac parte din compoziția parfumului sunt criterii menite să te ajute să-l găsești pe cel ideal.

Alegerea se face și în funcție de sezon, iar dacă te întrebi ce să porți primăvara sau ce arome ar fi mai potrivite în perioada rece, iată câteva sfaturi în acest sens:

Află care sunt notele de parfum de specifice fiecărui anotimp

Felul în care simțul olfactiv percepe mirosurile diferă și din acest motiv există parfumuri pentru femei potrivite în funcție de anotimp. Unul prea intens poate deveni deranjant atunci când afară sunt multe grade în termometre. De aceea alegerea parfumului potrivit se face ținând cont de notele specifice fiecărui sezon. Primăvara, de exemplu, este caracterizată prin arome de prospețime, astfel că notele florale sunt definitorii pentru această perioadă. În perioadele rece, în schimb, mirosurile condimentate, care vor duce cu gândul la căldură, sunt cele mai potrivite.

Așadar, începutul sezonului cald coincide cu primăvara și este lesne de înțeles că parfumul  potrivit va avea note proaspete, îndeosebi florale. Alege arome de mentă, flori de portocal, lavandă sau iasomie, care îți vor delecta simțurile olfactive. Vei putea purta acest parfum fie că mergi la birou sau la o plimbare în aer liber. 

Pe măsură ce temperaturile din termometre cresc, căldura la nivelul corpului se va resimți mai puternic. Vara, parfumurile fresh sunt cele mai potrivite, însă e important să alegi note care să se păstreze pe piele. Alăturarea dintre citric și floral este ideală, căci mirosul de trandafir, bergamotă sau frezie se va combina perfect cu cel de lămâie sau portocală. Scopul este să obții un miros cât mai discret, care să nu fie înecăcios. Ai grijă să nu aplici o cantitatea prea mare de parfum, ci mai degrabă reîmprospătează periodic.

Toamna vine cu miros de lemn umed și cu o intensitate mai mare a aromelor, pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Parfumurile potrivite în această perioadă au la bază uleiuri esențiale intense, precum chihlimbar, lemn de santal sau patchouli.

În ceea ce privește alegerea parfumului potrivit pentru iarnă, aici lucrurile sunt ceva mai permisive. În sezonul rece parfumurile puternice, pe care le simți intens, sunt ideale și conțin note orientale, condimentate. Aromele de scorțișoară și vanilie, în combinație cu coriandrul sau bergamota, îți vor oferi un aer senzual și îți va pune în valoare personalitatea.

Alege parfumul în funcție de concentrație

Un alt criteriu în alegerea parfumului în funcție de anotimp îl reprezintă gradul de concentrație. Există trei categorii populare definite de procentul de uleiuri esențiale existent în compoziție: parfum, apa de parfum și apa de toaletă. Prima variantă este cea mai intensă și mai persistentă și este recomandată a fi purtată pe timp de iarnă. Apa de parfum este ideală la trecerea dintre sezoane, adică toamna și primăvara, căci are o concentrație medie și persistă până la 6 ore. Apa de toaletă este printre cele mai populare variante de parfum și este recomandată a fi purtată în special vara. Celor trei li se adaugă și apa de colonie, care este ceva mai puțin întâlnită și are cea mai redusă cantitate de uleiuri parfumate.

Aplică-l în mod corect, indiferent de anotimp

Indiferent de anotimp și de notele care îl definesc, parfumul trebuie aplicat în mod corect. Pentru o persistență sporită, folosește-l în punctele cu puls, precum gâtul, ceafa, spatele urechilor sau încheieturile mâinilor. Pulverizează după duș, când porii sunt încă deschiși și nu tampona niciodată după aplicare, ci lasă-l să se usuce în voie preț de câteva secunde.

 

Scopul parfumului în orice anotimp este să te definească și să te facă să te simți și mai bine în propria piele. Ține cont de recomandările de mai sus și alege-l mereu după propriile preferințe!

 

×