x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Cum se îmbrăcau clujenii altădată

Cum se îmbrăcau clujenii altădată

de Carmen Anghel    |    10 Dec 2012   •   14:26
Cum se îmbrăcau clujenii altădată
Sursa foto: Asociaţia Clujul de altădată

O promenadă imaginară prin Clujul vechi.  Imagini inedite surprinse cu aparatul de fotografiat pe străzile Clujului de altădată în care ţinutele elegante accesorizate cu pălării romantice, voalete sau jobene făceau parte din viaţa de zi cu zi. Oraşul văzut din perspectiva creaţiei vestimentare a epocilor trecute. Este o poveste propusă de Asociaţia Clujul de altădată. Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, în Parcul Central, şi poate fi vizitată până la 7 ianuarie 2013.

“Expoziţia este una inedită, prin intermediul imaginilor selectate încercând să surprindem atât ţinuta clujenilor pe stradă, dar şi în ocazii speciale, ne spun Ancuţa- Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu, coordonatorii proiectului. Prin fotografiile de laborator, toate din colecţia Palatului Banffy, am surprins protipendada clujeană a secolului al XIX-lea. Copii, liceeni, doamne graţioase, gentlemeni, dar şi recepţioneri sau guvernante pot fi văzuţi pe simezele Casinoului. Promenadele romantice de altădată sau viaţa de zi cu zi, comparată cu cu ceea ce vedem azi ne arăta o tihnă tipic ardeleană, care domnea atunci în oraşul din inima Transilvaniei. Schimbările prin care a trecut vestimentaţia clujenilor sunt remarcabile. Dacă până în anii '40 doamnele îşi făceau rochii după revistele de modă de la Paris sau după cum dictau imaginaţia personală sau măiestria croitoresei, în anii comunismului se poate observa o uniformizare a ţinutei pe stradă. Am fi surprinşi azi cât de greoaie trebuie să fi fost corsetele, pălăriile de mari dimensiuni sau eternă umbreluţă purtată  vara pentru a le apăra pe doamne de razele soarelui faţă de simplitatea şi comoditatea hainelor de azi.”

O poveste a unei lumi dispărute  dar care a lăsat în urma sa frumoase mărturii. Clujul de altădată şi oamenii săi: frumoşi, cocheţi...



×
Subiecte în articol: haine clujeni tinute