x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion FUTUROTEXTILES - cum sa descoperi noile generaţii de textile prin intermediul artei

FUTUROTEXTILES - cum sa descoperi noile generaţii de textile prin intermediul artei

de Carmen Anghel    |    14 Oct 2013   •   15:35
FUTUROTEXTILES - cum sa descoperi noile generaţii de textile prin intermediul artei
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), alături de Institutul Francez din România (IFR), au plăcerea de a inaugura expoziţia TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, la ora 19:00, în Sala Mihai Viteazul, et. II, la sediul MNIR.

“Expoziţia FUTUROTEXTILES a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timişoara. Cu un total de 5.000 de vizitatori în 17 zile, expoziţia a avut un imens succes acolo, o recomandare în plus pentru a nu o rata la Bucureşti. FUTUROTEXTILES oferă vizitatorilor prilejul unei călătorii neobişnuite şi complexe pentru a descoperi noile generaţii de textile prin intermediul artei, ştiinţei şi poeziei. Expoziţia este destinată publicului larg, începând cu cei mai mici, de la 3 ani în sus, care au ocazia să înveţe lucruri noi despre lumea care-i înconjoară, să descopere diversitatea incredibilă a textilelor în natură şi să-şi imagineze o frântură din lumea viitorului.”, ne spun organizatorii.

Expoziţia este compusă din 3 părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, prin materiale complementare – dosar pedagogic, chestionar ludic sau vizite interactive - cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.

“Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...” - Caroline David, curatorul expoziţiei.

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la iniţiativa lille3000, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate. De la prima ediţie, expoziţia Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 15 octombrie – 17 noiembrie 2013.

Programul special de vizitare a expoziţiei, tarifele de acces, precum şi mai multe detalii, sunt disponibile pe site-ul MNIR, la adresa: http://www.mnir.ro.


×